Bălăbăneşti - 550 de ani

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Numele savantului Ştefan Procopiu şi cel al prozatorului Lică Rugină, denumiri pentru câţiva kilometri de drum naţional *

Se prefigurează, pentru Bălăbăneşti, una dintre cele mai ample sărbători organizate în ultima jumătate de secol în această comună, prilejuită, după cum am aflat de la profesorul Neculai Pământ, de împlinirea a 550 de ani de la prima sa atestare documentară.

Pe 16 octombrie, sfidându-se criza economică, se va da întâietate elogierii vechimii aşezării, sublinierii a tot ceea ce a reprezentat de-a lungul vremii valoare de Bălăbăneşti. Ca dominantă şi sursă de emoţii, întâlnire cu fiii satului.

Va fi dezvelită o placă comemorativă dedicată personalităţii lui Gheorghe Taşcă (1875-1951), profesor universitar şi om politic, fost ministru plenipotenţiar al României la Berlin, membru corespondent al Academiei Române, aruncat în 1950 în închisoarea de la Sighet, unde va muri după un an.

La biserică, slujbă religioasă. Va fi oficiată de Sfinţia Sa Petru Moraru, semen de-al nostru care înainte de a fi îmbrăcat haina preoţească a fost – ţineţi-vă bine! - aviator.

E unic în România. Vrednic întru Hristos, s-a ocupat de imaginea bisericii din Bălăbăneşti cu o tragere de inimă adevărată, sporindu-i forţa de a-i face pe oameni mai buni.

Va mai fi lansată „Monografia comunei Bălăbăneşti” (410 pagini, se află într-un stadiu avansat de pregătire pentru dat la tipar). Este semnată de Neculai Pământ, Delia Guţă, inginer cadastral, fiica profesorului Pământ, şi de inginerul Florin Munteanu, din Canada.

Primarul Dorin Codreanu va înmâna diplome de fidelitate celor care, în 2010, în calitate de soţ şi soţie, împlinesc 50 de ani de convieţuire în doi. Va fi ca la o trecere în revistă a mai multor nunţi de aur! În total, 12, din care patru de la Bălăbăneşti.

Se vor mai acorda, oficial, de către Consiliul Local, 12 titluri de „Cetăţean de onoare al comunei Bălăbăneşti”.

Am reţinut, din listă, numele Silviei Adamec (născută Şuşnea), stabilită în Belgia, cu iscălitura pusă pe copertele a patru cărţi, al poetului Ion Zimbru, membru al Uniunii Scriitorilor din România, colaborator de marcă al ziarului „Viaţa liberă, al lui Ion Bodea, fost comisar-şef la Inspectoratului de Poliţie al judeţului Iaşi…

Tot pe 16 octombrie e programată atribuirea de denumiri la două importante segmente de drum naţional, după cum urmează: pentru cel care traversează satul Bălăbăneşti, Ştefan Procopiu (1890-1972, savant; mama sa, fiică a lui „moş Taşcă”), iar pentru cel de la intrarea până la ieşirea din Bursucani, numele regretatului prozator şi publicist Lică Rugină.

Din păcate, spaţiul nu ne îngăduie să enumerăm toate manifestările trecute în program. Ca încheiere, invitaţia la masa festivă, apoi la bal. „Vrem ca invitaţii noştri să se simtă, ne-a asigurat profesorul Pământ, ca la un bal din anii interbelici”.

„Se va cânta numai la instrumente tradiţionale. Mă gândesc să-l aduc la Bălăbăneşti inclusiv pe lăutarul din Drăguşeni care cântă, la mijlocul horei, din ţambalul său atârnat de gât…”.

Citit 1311 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.