Studenţie de 1.000 de lei pe lună

Studenţie de 1.000 de lei pe lună
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Să fii student în 2010 nu e chiar o plăcere din punct de vedere financiar. Pentru părinţi în principal, dar şi pentru studenţi, dacă aleg să se întreţină singuri în anii de facultate. Un calcul simplu arată că părinţii trebuie să scoată din buzunar aproape 1.000 de lei în fiecare lună pentru a-şi ţine copilul în facultate.

Cheltuielile mai scad, evident, în cazul în care studentul a prins un loc subvenţionat de stat şi locuieşte în continuare „la mama acasă”.

Însă în cazul nefericit în care e nevoie şi de taxă, şi de cheltuielile cu cazarea, cei trei sau patru ani de studenţie se pot dovedi un chin pentru susţinători, mai ales în condiţiile actuale de criză, când salariile au scăzut, iar unii chiar au rămas fără slujbă.

Taxa, cea mai mare cheltuială

Principala cheltuială a unui student ar fi cei 2200 de lei reprezentând taxa anuală. Deşi este mai mică decât în alte centre universitare, taxa produce pagube în bugetul unei familii la începutul fiecărui semestru.

Pentru cei din anul întâi, taxa vine imediat după achitarea sumei de 100 de lei pentru înscrierea la concursul de admitere şi 30 de lei taxa de înmatriculare. Apoi, dacă studentul locuieşte în cămin, mai trebuie plătită şi regia de cămin, în valoare de 80 de lei lunar.

Dacă mai adăugăm şi cheltuielile legate de câteva achiziţii la început de an, realizăm că un student nu prea poate să înceapă studiile dacă părinţii nu se bazează pe un minim de 1500 de lei.

Cheltuieli curente

Apoi vin cheltuielile lunare. Un prânz la cantina studenţească este în jur de 6-7 lei (ieftin, de altfel), însă într-o lună cheltuielile trec de 200 de lei. Dacă mai punem la socoteală şi celelalte mese ale zilei se ajunge la un total de aproximativ 400 de lei în fiecare lună.

Şi aici vorbim despre cheltuieli minime, legate de supravieţuire, nu de materiale didactice şi tot felul de obiecte sau servicii care privesc facultatea. Dacă le adăugăm şi pe acestea (cărţii, copii xerox, materiale de papetărie etc), bugetul părinţilor mai suferă câteva lovituri şi ajunge să mai „elibereze” câteva sute de lei pe lună.

Iar distracţia studenţească nici nu am luat-o în calcul. Să tragem, aşadar, linie. Un student la taxă care locuieşte în cămin plăteşte în jur de 200 de lei taxe lunar, 500 de lei cazarea şi mesele zilnice şi cel puţin 200 de lei pe diverse achiziţii sau servicii necesare studiului.

Mai punem şi 100 de lei bani de buzunar (fără vicii, evident) şi rezultă aproximativ 1.000 de lei lunar. Bani pe care mulţi dintre părinţi trebuie să îi dea din venituri familiale care nu trec de 2000 – 2500 de lei.

Aşadar, să faci facultatea nu prea e o fericire pentru părinţi. Sau pentru studenţii cu subvenţii ceva mai reduse din partea celor de acasă, care sunt nevoiţi astfel să îşi găsească o slujbă pentru a supravieţui anilor de studii.

Sigur, lucrurile se pot îmbunătăţi dacă rezultatele la şcoală sunt bune şi studentul scapă de povara taxei.

Citit 1164 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.