Grevă japoneză şi nemulțumiri profunde și în domeniul sanitar-veterinar

Grevă japoneză şi nemulțumiri profunde și în domeniul sanitar-veterinar
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Membrii de sindicat din Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) sunt și ei nemulțumiți de textul proiectului de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice. Într-un document primit la redacție, aceștia acuză, practic, destructurarea serviciilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Ei apreciază că acest proiect de act normativ reprezintă o gravă eroare și poate duce în colaps economia României, reprezentând un adevărat "atentat la siguranța națională a României". Printre prevederile considerate de neacceptat, se numără reducerea de venituri pentru angajații din sistem, acestea fiind oricum erodate de inflație, scăderea suplimentară a unora dintre venituri urmând să accentueze într-un mod periculos problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistemul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Totodată, se atrage atenția asupra faptului că eliminarea posturilor vacante urmează să permanentizeze lipsa de personal, consecința directă fiind scăderea continuă a gradului de atractivitate salarială raportat la specificul profesional al acestora, fiind cunoscută lipsa de specialiști din domeniul sanitar-veterinar și al siguranței alimentelor.

Pe cale de consecință, salariații ANSVSA au intrat miercuri, 16 august, în grevă japoneză și intenționează blocarea activității instituției prin inactivitate, în datele de 21-22 august și 24-25 august, pentru câte două ore, organizarea de proteste la sediile partidelor din arcul guvernamental (PSD și PNL), acestea culminând cu o posibilă blocare totală a activității, începând din 28 august.

Lidera de sindicat din DSVSA Galați, Raluca Dima, ne-a declarat că, totuși, miercuri a fost inițiat un dialog la nivelul autorității, privind rezolvarea problemelor, dar acestea sunt unele structurale, întrucât deficitul de personal persistă de mai multă vreme. Aceasta a adăugat că "măsura reducerii/ desființării cu 100% a posturilor vacante din sistem, tocmai în contextul conflictului armat din Ucraina, ca urmare a căruia ANSVSA a adoptat măsuri speciale, dispuse de Guvernul României la solicitarea Comisiei Europene, pentru fluidizarea transporturilor de animale vii, alimente și furaje" este de neacceptat. "Sperăm să nu ajungem la grevă", a adăugat Raluca Dima.

Conform aceleiași surse, media salarială lunară a funcțiilor de execuție din cadrul instituției este în prezent de aproximativ 7.000 de lei net.

Citit 2788 ori Ultima modificare Vineri, 18 August 2023 00:53

6 comentarii

  • postat de Recesiunea nu mai permite salariile nesimțite de mari
    Joi, 17 August 2023 11:13
    109.166.134.***
    Grevă japoneză......dar o grevă chinezească, rusească, filipineză....nu încercați ? Hai tată, bugetul României nu vă mai suportă cu așa salarii de mari, nesimțite.
    0
    0
  • postat de Gheorghe Constantin
    Joi, 17 August 2023 10:24
    78.97.67.***
    Sindicatul din ANSVSA nu lupta pentru drepturile angajaților din teren, ci doar pentru păstrarea funcțiilor de conducere .10 cu mapa ,unul cu sapa asa este în ANSV.Faptul ca în ANSV au apărut odată cu dl Bociu ,zeci de angajați prin transferuri dubioase - amante,nepoti -nu vede sindicatul?
    0
    0
  • postat de Blade
    Joi, 17 August 2023 10:22
    89.137.229.***
    Fratilor, nu v-ati prins...Sindicatul din aceasta institutie, care pana in acest moment a fost inert, a fost pus pe "repede inainte" de cei de la ANSVSA Bucuresti, carora numai ce le-a fost fluturata pe sub nas....Disparitia. Aici este chichirezul!
    0
    0
  • postat de Traian
    Joi, 17 August 2023 00:54
    5.14.145.***
    Din ciclul poezii sindicale, doamna ne-a recitat o emoționantă strofă cum se va duce țara de râpă fără toți șefii ăia de birou,compartiment,direcție,serviciu.
    0
    0
  • postat de Nicusor
    Miercuri, 16 August 2023 22:29
    5.13.147.***
    @ Albert,
    Cei care nu primesc cele enumerate de tine, dupa tine ei nu merita ? Sau cum ei pot FARA, voi DE CE NU ATI PUTEA ??? Nu este cinstit, ori toti ori nici unul.
    0
    0
  • postat de Albert
    Miercuri, 16 August 2023 20:26
    86.124.202.***
    Tot tichete vacanta, tichete de masa, sporuri, etc?. Acum e momentul, deci, cu sindicatul în frunte sau fără, la lupta!!!!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.