La coadă, de nevoie

La coadă, de nevoie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ieri a fost prima zi în care s-au distribuit, în municipiul Galaţi, ajutoarele alimentare de la UE * Deşi este timp berechet, sute de pensionari s-au îngrămădit la coadă de la ora 5! * Cantităţile sunt greu de transportat pentru pensionari şi persoanele cu handicap * Autorităţile promit să reglementeze problema * Cei care stau la coadă pentru alimente până pe data de 28 octombrie, vor mai veni o dată, ca să primească laptele praf şi biscuiţii *

Nu este nimic mai rău decât o dimineaţă friguroasă, de toamnă, în care peste 100 de pensionari stau la coadă pe întuneric. Aşa arăta, ieri dimineaţă, zona din Piaţa Veche (de la Şcoala 26), de unde s-au împărţit ajutoare alimentare pensionarilor cu pensii de până în 400 de lei. Deşi programul de distribuţie a început la ora 9, peste 100 de pensionari au venit încă de la ora 5, pentru a fi siguri că ridică ajutoarele de la UE.   

„Am venit de dimineaţă, pentru că… dacă după aia se răzgândesc şi ne dau mai puţin? Că anul trecut, cică întâi s-au dat câte 4 kg de zahăr şi după aceea, mai târziu, s-au dat doar câte 3. Eu 3 am luat…”, ne-a explicat, graba, doamna Viorica Gherghe, de 66 de ani, pensionară, cu un venit de 320 de lei, fostă angajată la „Fusul”.

„Şi apoi, se strică vremea mai târziu, nu mai putem ieşi din casă”, explică o a doua pensionară, Maria Nor, de 80 de ani, care a lucrat la Casa de Modă. Este îmbrăcată modest, dar este cochetă.

Aceeaşi grijă pentru detalii pe care o are în îmbrăcăminte o are şi în privinţa pensiei. Când o întreb cât primeşte pe lună spune clar: „368 de lei”. Nu „vreo 360”, nici „aproximativ 300”, ci 368 de lei. Pentru că la aceşti bani, fiecare leu contează.

Alături de dânsa, galbenă la faţă ca lămâia, cu un singur dinte în gură, îmbrăcată de bogdaproste, o altă pensionară, Profira. Spune că are TBC, este operată, un picior îl are bolnav, iar lipsurile şi problemele pot fi enumerate până mâine dimineaţă. Sunt spuse cu voce scăzută, printre accese de tuse seacă.

Doi pensionari stau deoparte de coadă şi comentează: „primarul trebuia să se gândească, cu consilierii lui, să fi dat pe microraioane, ca să nu se înghesuie oamenii, dar ce, se gândeşte cineva?”.    

Cum să cari, de unul singur, 25 de kg?

În total, ieri, fiecare beneficiar a primit câte 25 de kg de alimente, o cantitate greu de transportat, mai ales de către pensionari sau persoanele cu dizabilităţi, care au nevoie de ajutor pentru a duce acasă alimentele.

Catrina Tâmbalariu, de 55 de ani, încadrată la categoria persoanelor cu handicap de grad II  venise să ia ajutoarele, dar „o ajut la cărat şi pe o doamnă, care este nevăzătoare şi care ia şi dânsa alimente”.

Şi Ionel Grigorov era nemulţumit, dar nu pentru că nu ar fi putut să care, ci tocmai, pentru că nu avea ce căra: „am mama de 87 de ani, abia se mişcă şi am venit să iau alimentele în numele ei, dar nu mi le dă. Este o aberaţie, ce, să aducem bolnavii cu căruciorul aici?”. Până la urmă, acesta a luat alimentele, nu înainte de a o aduce pe masa sa acolo.

Doamna Cornelia Neagu, în vârstă de 65 de ani, târăşte o geantă imensă, de voiaj, cu rotiţe, pe scările de la piaţă. Geanta are vreo 25 de kg, are „14 kg de făină, un kg de zahăr, 7 de mălai, 3 de paste”. Spune că le va duce, aşa „pe rotiţe” şi că „lapte praf şi biscuiţi nu au dat… au zis să mai revenim, nu au spus când, pe parcurs, peste o săptămână, eu ştiu când?”.

Nici măcar nu este revoltată că nu i s-au dat toate produsele promise, este preocupată cum va duce atâta greutate singură! „Am primit şi anul trecut, mi-a fost de folos, am făcut pâine, din făină şi cu zahărul am făcut dulceaţă”.  

Directorul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare Galaţi, Eugen Zaharia, a răspuns că „laptele praf şi biscuiţii nu au venit la nivelul judeţului Galaţi. Ni s-a promis că vor ajunge pe 28 octombrie şi atunci aveam două variante: fie să nu distribuim nimic până pe 28, ca să ia oamenii o dată toate produsele, fie să dăm acum ce avem şi apoi, de pe 28, şi restul. Dacă nu începeam distribuţia, se întârzia şi am fi avut probleme şi cu aglomeraţia, vremea se putea strica şi nu mai veneau oamenii”.   

Inexplicabila ruşine de a nu găsi de muncă

Locul în care se distribuie alimentele UE pentru şomeri – în Piaţa Basarabiei – este cel mai tensionat. Aici nu auzi nici plângeri despre cât de grea e viaţa şi nici nemulţumiri că nu este bună organizarea. Nimeni nu spune nimic, oamenii sunt atât de necăjiţi, încât nu mai vor să spună nimic.

„Ştiu că vă faceţi meseria, dar nu vă spun nimic, pentru că mi-e lehamite de tot ce se întâmplă!”, ne-a spus o doamnă, de maxim 37 de ani, şomeră.

Majoritatea celor fără slujbă ne-au întors spatele, parcă ruşinaţi că nu muncesc nicăieri. De parcă ei ar fi vinovaţi că economia este pe moarte, iar patronii nu le mai pot plăti salariile! De parcă ar fi vinovaţi că au putere de muncă şi nu au ce face cu ea!. De parcă ar fi vinovaţi că vor să lucreze şi nu au unde!

Un tânăr, şomer de doar o lună, fost angajat la Hotel Vega, ne-a spus, scurt, că „nevoia ne-a trimis aici”.

„Soţul a muncit la Menarom, apoi a fost la o firmă de securitate. l-au dat în şomaj, cine îl mai angajează la 53 de ani?”, ne-a spus Ioana Talabă.

Soţul intervine: „Am atestat de pază, am depus patru CV-uri şi toţi mi-au spus că mă sună ei. Nu m-a sunat nimeni. Întâi am avut şomaj 532 lei, apoi mi-au tăiat un milion. Soţia are pensie de 440 de lei. Mai am o lună şi jumătate şi ies din şomaj, ce mă fac după aia? Doar să mă duc la Primărie, să-mi dea ajutor, că altceva ce să fac? Nimeni nu mă angajează”.

„Alimentele UE? Ne ajută, dar să ştiţi că tot din cauza lor am ajuns aici. Mai bine făceau locuri de muncă la oameni decât să ne dea alimente. Credeţi că de bine am venit să stau aici, la coadă?”.

Zeci de mii de beneficiari

De ajutoarele alimentare beneficiază 18.621 de gălăţeni, din care  6.092 sunt pensionari cu pensii de sub 400 de lei, 5.828 sunt şomeri, 4.497 de beneficiari sunt persoane cu handicap şi 2.204 sunt beneficiari ai venitului minim garantat.

Fiecare beneficiar va primi prin programul PEAD câte 14 kg de făină albă, şapte kg de mălai, 3,2 kg de paste făinoase, 1,2 kg de biscuiţi şi câte un kilogram de lapte praf şi de zahăr. Biscuiţii şi laptele praf se vor distribui după 28 octombrie.

De unde se ridică alimentele?

În municipiul Galaţi, alimentele se distribuie în trei puncte, în funcţie de categoria de beneficiari: în Piaţa Veche, la Şcoala 26, pentru pensionari, la punctul din Complexul „Tudor Vladimirescu” (vizavi de Căminul de bătrâni „Sf. Spiridon”), pentru beneficiarii de venit minim garantat şi persoanele cu handicap şi la Piaţa de pe Calea Prutului nr. 70, pentru şomeri.

Programul este de luni până vineri, de la 9 la 15, iar pachetele se vor distribui până pe 31 decembrie 2010.

Citit 1617 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.