Criza, dar şi măsurile decise la nivel guvernamental, privind reducerea de personal din administraţia locală au provocat probleme serioase comunei gălăţene Poiana. Înfiinţată recent, în 2004, comuna care numără acum puţin peste 2.000 de locuitori este nevoită să strângă cureaua.
Luminatul stradal s-a redus la două ore pe noapte, iar Căminul Cultural şi biblioteca sunt închise, pentru că nu se pot angaja oameni. În plus, microbuzul şcolar nu este folosit, pentru că nu poate fi angajat şofer.
În ciuda atâtor probleme, nici primarul şi nici localnicii nu ar fi de acord ca Poiana să se transforme înapoi în sat. Oamenii preferă să se lupte cu sărăcia decât să le fie retrogradată comuna la rang de sat, aşa cum ar putea suna un proiect legislativ ce prevede desfiinţarea localităţilor care au sub 5.000 de locuitori.
Fără bani de indemnizaţii şi cu lemne din… economie
Primarul comunei Poiana, Tudor Trofin, PSD (FOTO 2) spune că lucrurile nu stau deloc pe roze la primărie. Reducerile salariale, apoi cele de personal, decise de Guvern, dar şi blocarea posturilor din administraţie, la care se adaugă banii insuficienţi şi rectificările negative, toate îi dau bătăi de cap primarului.
Care însă nu se lasă descurajat cu una, cu două şi nu ar renunţa la comuna sa pentru nimic în lume! « Dacă ne-ar desfiinţa, că am auzit de o iniţiativă de comasare a comunelor sub 5.000 de locuitori, eu cred că oamenii ar fi foarte revoltaţi ! Cum adică să ne desfiinţeze ? Dar autonomia locală unde mai este?».
Opoziţia este clară, la fel de evidentă ca şi sărăcia cu care se confruntă comuna, sărăcie din cauza căreia naveta făcută de profesori nu mai poate fi plătită de primărie, dar nici alte plăţi nu mai pot fi făcute. ˝Anul trecut am reuşit de am decontat naveta celor 10 profesori˝.
˝În acest an, până în iunie, am decontat jumătate din costurile de transport, am dat, în total, pe şase luni, cam 7.000 de lei, însă acum nu mai putem deconta deloc… Sperăm să ne revenim. Până la sfârşitul anului avem bani pentru angajaţii primăriei, însă nu mai am pentru însoţitorii persoanelor cu handicap, sunt 12. Le-am explicat oamenilor că nu sunt bani, că nu este vina noastră…˝
˝Sunt revoltaţi, săracii! Dar noi, ce să facem? În august am primit banii pentru funcţionare, un miliard şi o sută, după care în septembrie am primit rectificare bugetară negativă, de la Direcţia de Finanţe, în valoare de tot atât˝, spune primarul Trofin.
Care continuă: ˝Pentru a avea, la iarnă, lemne de foc pentru a încălzi şcolile, am redus iluminatul stradal la doar două ore pe noapte, de la 20.00 la 22.00… Am făcut economia asta încă din iunie, de când a decis Guvernul să reducă cheltuielile din administraţii˝.
˝Acum încă încerc să cumpăr cât mai multe lemne, mă uit pe oferte că şi lemnele sunt scumpe… Am nevoie de circa 40.000 de lei pentru a asigura combustibilul, la iarnă, la toate instituţiile de stat din comună˝.
Casierul primăriei, şofer de ocazie pentru elevi
Iar necazurile nu se opresc aici; din cauză că posturile sunt blocate şi nu poate angaja oameni, microbuzul şcolar din comună nu îi transportă pe elevi. Nevoie de transport şcolar este, că altfel nu ar fi primit comuna microbuz încă din 2008!
Primarul vrea să nuanţeze: „Să facem aici o frază: toţi copiii sunt până la un km distanţă… Microbuzul nu poate fi folosit, pentru că nu am putut angaja şofer, sunt posturile blocate, nici în 2008 nu ne-a dat post inspectoratul… Cine îl plăteşte pe şofer? ».
« Dar să ştiţi că atunci când este nevoie, mai ales iarna, când e ger, microbuzul îi ia pe elevii din Vişina - sat de unde, zilnic, şapte elevi din ciclul gimnazial vin, pe jos, un km, la şcoala din Poiana - şi îi aduce aici ».
« Microbuzul este condus de casierul primăriei, care a fost şi şofer de autobuz, are licenţă de transport, tot… Omul nu ne cere bani în plus, înţelege situaţia, e din Vişina. Microbuzul nu poate fi folosit şi pentru că nu avem bani pentru benzină, dar nici pentru licenţa de transport… ».
« Costă în jur de 50 de milioane de lei vechi… Microbuzul este folosit pentru şcoală, aducem manualale şcolare cu el… Pentru copii, n-o fost cazul… ».
Iar uimitoarea poveste continuă cu alte noi aspecte: tot din cauza posturilor blocate în administraţia locală, Căminul Cultural – clădire nouă, frumoasă - stă închis, iar cărţile destinate bibliotecii comunale (aflate tot în Căminul Cultural) stau peste drum, în biblioteca şcolii…
«Am vrut să angajăm bibliotecar, nu am putut, că sunt posturile blocate… Am vrut să angajăm şef la Căminul Cultural, la fel, nu am putut. Chiar voiam ca un singur om să conducă şi căminul şi biblioteca, da nu se poate… Atunci, cărţile stau la şcoală, măcar acolo pot fi citite, că e deschis… » explică primarul Trofin.