Rendez-vous cu Galaţii vechi

Rendez-vous cu Galaţii vechi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Costume de epocă, teatru, film, clădiri de patrimoniu, mâine, în holul Universităţii „Dunărea de Jos” * O plimbare cu un Mercedes de odinioară… * Teatru şi film documentar *

„La bulivar, birjar!”, îi vom putea comanda mâine seara… şoferului, cerându-i expres să ne ducă la Palatul de Justiţie de pe Domnească, până la five o´clock… De fapt, actualul sediu al Universităţii „Dunărea de Jos”, al cărei hol, fostă sală a paşilor pierduţi, va răsuna de muzica altor vremi…

Mai întâi am primit o frumoasă invitaţie, scrisă, caligrafic, în stil franţuzit al secolului XIX: nici n-am îndrăznit mai întâi să desfacem sigiliul de ceară! (foto) Am aflat de la directorul Muzeului de Istorie, prof. Cristian Căldăraru, că s-a folosit sigiliul de la 1840 al unei biserici…

Invitaţia este făcută de organizatorii unui rendez-vous cu vechiul Galaţi: Primăria Oraşului Galaţi, Uniunea Arhitecţilor din România şi Asociaţia pentru Tranziţia Urbană.

Am aflat amănunte: la ora 17, lumea veche se deschide! Între  panouri care vor prezenta în fotografie monumente vechi de arhitectură, alături de ipostaza lor contemporană şi de explicaţii (un panou arătând clădirile defuncte), pe bănci de lemn, studenţi la Iitorie şi elevi de la Şcoala Normală, îmbrăcaţi în straie de epocă, vor constitui publicul pentru proiecţia unui film documentar privind istoria caselor de pe margine.

Vor fi broşuri şi DVD-uri documentare. Actorii de la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” vor veni la patru ace… de epocă, cu fragmente jucate din nenea Iancu.

Şi, pentru a avea senzaţia că acele case sunt vii, se vor monta şi vechi felinare. Astfel, strada Domnească va intra în interior, pentru că afară este prea frig…

Înainte şi după proiecţie, ne vom putea plimba însă chiar pe Domnească, pe ruta Pasajul subteran – Grădina Publică, într-o maşină ca o doamnă bine păstrată: un Mercedes negru, din 1966, maşină înmatriculată, cu şofer care ştie să se descurce cu comenzile. De altfel, maşina Poliţiei Comunitare va asigura asistenţa pe parcurs… 

Am aflat ieri toate acestea de la ziaristul Ionuţ Negru de la TVG, coordonatorul proiectului. Este vorba despre o idee comună a sa şi a profesorului de istorie Valentin Bodea, de la cartea căruia (un prim volum publicat până acum), „Monumentele istorice şi de arhitectura din oraşul Galaţi din a doua jumătate a sec. XIX - prima jumătate a secolului a XX-lea”, s-a pornit de fapt.

Citit 984 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.