Sculptorul Aurel Vlad - 70

Sculptorul Aurel Vlad - 70
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Sculptorul Aurel Vlad, personalitate de notorietate internațională, unul dintre cei mai originali artiști români contemporani, a împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani, din care peste 40 i-a dedicat sculpturii și învățământului universitar.

Artistul s-a născut pe 31 martie 1954, în Galaţi. A manifestat aptitudini și interes pentru modelaj și cioplit încă din clasa a V-a, însă întâlnirea din 1970-1971 cu sculptorul Mihai Mihai, proaspăt absolvent al Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din București, profesor la o școală gălățeană și conducător al unui cerc de artă în cadrul Universității "Dunărea de Jos", şi ucenicia în atelierul acestuia aveau să fie decisive pentru îmbrățișarea profesiei de sculptor"A fost mentorul meu. Când am intrat la Secția sculptură a Institutului de Arte Plastice «Nicolae Grigorescu» din București, eram deja pregătit", i-a mărturisit artistul jurnalistului Valentin Iacob, în 2014. Aurel Vlad a absolvit această instituție de învățământ artistic superior în 1984. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR) din 1990. În 2005 și-a luat doctoratul în Arte Vizuale. Din același an, a fost conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti, iar în perioada 2008-2012 a îndeplinit și funcția de decan al Facultății de Arte Plastice din cadrul instituției.

De-a lungul timpului și-a organizat peste 30 de expoziții personale în țară (București, Bacău, Timișoara, Miercurea Ciuc, Tg. Jiu, Constanța, Craiova, Alba Iulia) și în străinătate (Gütersloh, Zehenstadel-Hemau, Berlin, München, Veneția, Kolsterneuburg) și a participat la numeroase expoziții naționale și internaționale, la București, Iași, Arad, Timișoara, Veneția, Ravenna, Roma, München, Hanovra, Leipzig, Aachen, Stuttgart, Bonn, Gabrovo, Strasbourg, Nisa, Sevilia, Ankara, Budapesta, New Delhi, Amsterdam, Londra etc. A participat, de asemenea, la numeroase simpozioane de creație plastică.

În spații publice are amplasate mai multe lucrări de artă monumentală: "Zidul roșu" (metal), Câmpulung Muscel; "Cortegiul sacrificaților" (bronz), Memorialul Sighet, Sighetu Marmației; "Iisus cu vița de vie" (bronz), Aricești, Prahova; "Izvorul vieții" (piatră), Beratzhausen, Germania; "Joaca cu îngerul" (bronz), Ploiești; "Coloana Mariei" (piatră), Beratzhausen; "Îngerul meu" (bronz), București.

S-a făcut cunoscut și prin cărțile publicate: "Gest și adevăr în sculptură", 2010; "Gestul în sculptură între expresie și simbol", 2006; "Personajul din atelier", 2010; "Ne(liniștea)", 2014; "Silent Witness", 2016.

A fost onorat cu mai multe distincţii: Bursa "Paciurea" pentru sculptură (1986); Premiul pentru sculptură al UAPR (1990); Marele Premiu al Salonului Municipiului Bucureşti (1998); Premiul "Ion Andreescu" al Academiei Române în domeniul artelor plastice (2000); Premiul "Omnia" al Academiei Române pentru sculptură (2002); Premiul III la Simpozionul Internaţional de Sculptură din Fuente Palmera, Spania (2003); Marele Premiu "Constantin Brâncuşi", Arad (2009); Marele Premiu "Constantin Brâncuşi", Timișoara (2010); Diploma de Excelență și Premiul "George Apostu", Bacău (2011); Premiul pentru excelență în artă, acordat de UAPR (2014); Premiul "Constantin Brâncuși", acordat de Marea Lojă Națională din România și Academia Română (2016).

Aurel Vlad este unul dintre cei mai interesanţi reprezentanţi ai postmodernismului din arta românească. S-a scris despre el că ar fi chiar "un fenomen" al sculpturii postmoderne. Original în abordarea unor subiecte de natură mistică, în tratarea unor probleme ce ţin de existenţa omului contemporan, el este la fel de original şi în utilizarea unor materiale neconvenţionale. În repertoriul mistic al sculpturii sale întâlnim Crişti, cruci, altare, troiţe, simboluri religioase din mitologia bizantină şi tradiţional românească, figuri hieratice de o frumuseţe austeră. Folosind tehnica traforajului, atât pentru lucrări realizate în lemn, cât şi în metal, el a creat un univers de imagini cu semnificaţie biblică şi mitologică sau care au dat viaţă unor teme aflate în strânsă relaţie cu existenţa şi condiţia umană. Ulterior, artistul s-a îndreptat spre o sculptură bazată pe un modelaj cu accente din stilistica expresionistă. Personaje prezentate individual sau în grup, în atitudini şi gesturi diferite, trăiesc tensiuni interioare sfâşietoare, sunt mistuite de drame sufleteşti puternice. Elocvent în acest sens este grupul statuar "Cortegiul sacrificaţilor", bronz amplasat în una din curţile interioare ale Memorialului victimelor comunismului de la Sighet.

La Galaţi, în ediţiile din 1991 şi 1995 ale Taberei de sculptură în metal, Aurel Vlad a realizat lucrările de artă monumentală "Suflet pe ape" (Faleza Inferioară a Dunării) şi "Taurul roşu" (Parcul "Cloşca").

La aniversarea celor 70 de ani, îi urăm celebrului sculptor multă sănătate, inspirație, încă mari împliniri artistice și să ne încânte mulți ani înainte cu rodul trudei unei profesii pe care marele Constantin Brâncuși o considera ca fiind cea mai grea. La mulți ani!

Corneliu Stoica

Citit 731 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2024 23:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.