În cartierul Barboşi, acum lucrurile au reintrat în normal. Sau, mai bine spus, au reintrat pe vechiul lor făgaş, căci numai despre normalitate nu se poate vorbi, în condiţiile de acolo. Asta, pentru că există încă familii care locuiesc pe nişte terenuri care, de fapt, figurează drept curţi pentru legume.
„Aşa este, mamă, e ca o curte pentru legume, dar eu aici am făcut casă şi locuiesc, că nu am unde să mă duc. Astă vară a intrat apa nu doar în curte, ci şi în casă, mi-a acoperit patul cu apă. Am curăţat, apoi, tot noi, cine să ne dea ceva? Primăria? Nimic nu ne-a dat! Apa izvora din pământ!, apoi a venit şi dinspre liniile CFR, adică de la bălţile Combinatului, ne-a înconjurat… am stat în stradă, am dormit în bordei”, ne-a povestit, Domnica Chiricuţă, adăugând: „Stau din ’80 aici, dar în casă, până acum, apa nu mi-a intrat!”.
De-a lungul malului Siretului, în zona inundabilă, altă poveste: aici, proprietarii de terenuri au cumpărat aşa, ca pentru a-şi face curţi cu legume, dar oamenii „au construit case de vacanţă. Şi noi, de cum se încălzeşte şi până acum stăm aici, la apă. Aşa ne-am învăţat, soţul este pescar şi ne este drag să stăm lângă Siret. Este drept, anul acesta Siretul ne-a lovit, ne-a inundat tot”.
„Era nisip peste tot, adus de apă, cred că s-a ridicat malul cu un metru, din cauza aluviunilor… Mi-a intrat apa peste tot, şi la mine şi la vecini, dar oamenii nu au pretenţie la nicio despăgubire, căci fiecare aici a construit pe proprie răspundere. De noi este cum este, căci avem apartament în oraş, dar sunt şi oameni care chiar locuiesc aici, nu mai au altă locuinţă”, ne-a declarat doamna Gabriela Cusmin, arătându-ne, în propria locuinţă de vară, până unde a ajuns apa.
Acum, Siretul curge leneş la picioarele noastre. Nici nu îţi vine să crezi că în urmă cu 5 luni, pe locul pe care stăm astăzi nu puteai nici înot să te avânţi!