Denia Canonului Mare, pentru întărire duhovnicească în Postul Mare

Denia Canonului Mare, pentru întărire duhovnicească în Postul Mare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Credincioșii gălățeni au participat în după-amiaza zilei de miercuri, 17 aprilie, în a cincea săptămână a Postului Mare, la Denia Canonului Mare, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Denia "Canonul Mare" impresionează prin profunzimea învăţăturilor teologice. Bogăţia şi frumuseţea canonului reprezintă pentru credincioşi un îndemn la pocăinţă şi la meditaţie biblică. În special, sunt evocate numeroase personalităţi ale Vechiului Testament care I-au slujit lui Dumnezeu cu mult devotament. Astfel, credincioşii sunt îndemnaţi să fie primitori ca Avraam, să fie răbdători ca Iov, să fie ostenitori ca Iacob pentru împlinirea dorinţelor pe care le au, să fie postitori asemenea lui Moise.

"La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, în după-amiaza zilei de miercuri, 17 aprilie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi ai acestui lăcaş de cult, într-o atmosferă de evlavie a săvârşit slujba primei Denii rânduite în această zi a postului. În cadrul slujbei, cu smerenie profundă şi multă pioşenie, a fost cântat Canonul Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

Aşa cum au fost obişnuiţi credincioşii din această zonă a ţării, răspunsurile la slujbă au fost oferite într-o deosebită armonie de Corul Seminarului Teologic Ortodox «Sfântul Andrei» din Galaţi.

Această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, cunoscută drept «Canonul lacrimilor», este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe. Rugăciunea şi cântarea se împletesc în acest canon într-o sinergie unică pentru a crea starea lăuntrică de recunoaştere a păcatelor şi de căinţă, dar şi dorinţa profundă de revenire la starea curată a vieţii în comuniunea cu Preasfânta Treime şi cu toţi cei ce Îl doresc, Îl caută şi Îl iubesc pe Dumnezeu", precizează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a ţinut un cuvânt de folos duhovnicesc credincioşilor prezenţi în care a vorbit despre această operă liturgică a imnografului Andrei Criteanul, precum şi despre pregătirea treptată a credincioşilor prin pocăinţă, post şi rugăciune, pentru primirea bucuriei Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Citit 739 ori Ultima modificare Joi, 18 Aprilie 2024 16:00

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro