Cum ne vom lua concediu de creştere a copilului?

Cum ne vom lua concediu de creştere a copilului?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

E lege – părinţii copiilor care se vor naşte până la finele anului în curs vor beneficia, pe durata concediului de creştere a celui mic, de indemnizaţii al căror cuantum e reglementat de legislaţia în vigoare până pe 8 decembrie.

Cu alte cuvinte, părinţii au dreptul la indemnizaţia în cuantum fix de 600 de lei, la care se adaugă alocaţia fiecărui copil care nu a împlinit încă doi ani, în valoare de 200 lei lunar.

În locul indemnizaţiei fixe, părintele poate opta pentru o altă, în cuantum de 75 la sută din veniturile realizate în ultimele 12 luni de dinaintea intrării în concediu. Indemnizaţia obţinută în urma recalculării poate fi de minim 600 lei şi de maxim 3.400 lei.

Noi alegem: concediu de un an sau de doi ani

Părinţii copiilor care se vor naşte începând cu 1 ianuarie vor avea de ales între un concediu de creştere a copilului care să dureze un an sau unul care să se întindă pe o perioadă de doi ani.

PRIMA VARIANTĂ. Părintele optează pentru un concediu de creştere a copilului cu durata de un an. Primeşte o indemnizaţie lunară egală cu 75 la sută din veniturile din ultimele 12 luni de dinaintea concediului, în cuantum minim de 600 lei şi maxim de 3.400 lei.

Dacă părintele revine la serviciu anticipat, înainte ca cel mic să împlinească un an, va primi în locul indemnizaţiei un stimulent lunar în valoare de 500 de lei până când copilul împlineşte doi ani.

Dacă părintele a optat pentru concediul de un an, dar se răzgândeşte şi decide să rămână doi ani alături de copil, va fi în concediu fără plată în acest al doilea an.

A DOUA VARIANTĂ. Părintele optează pentru concediu de creştere a copilului de doi ani. Primeşte o indemnizaţie în cuantum de 75 la sută din veniturile pe ultimele 12 luni de dinaintea intrării în concediu. Indemnizaţia nu va fi mai mică de 600 lei, dar nici mai mare de 1.200 lei. Nu există, în cazul concediului de 2 ani, stimulent pentru părinţii care se întorc la muncă.

Părinţii copiilor cu handicap beneficiază de concediu de creştere a copilului de 3 ani şi de indemnizaţie al cărei cuantum este egală cu 75 la sută din venitul pe ultimele 12 luni.

Valoarea minimă a indemnizaţiei va fi de 600 de lei, iar cea maximă, de 3.400 de lei. Acordarea stimulentului de întoarcere a părintelui la serviciu se acordă oricând e cazul, în acest interval.

Facilităţi pentru părinţi şi copii

Pentru primul copil, părintele poate alege indemnizaţia fixă în cuantum de 600 de lei sau indemnizaţia recalculată, în valoare de 75 la sută din venitul propriu pe ultimele 12 luni.

Pentru al doilea copil născut în aceeaşi perioada concediului de creştere a copilului (cazurile de gemeni, spre exemplu, sau cele ale unei noi naşteri în cele 12 sau 24 de luni de concediu), se mai acordă încă 600 de lei lunar. Perioada de concediu de creştere a copilului se consideră vechime în muncă, iar părintele are asigurare de sănătate.

Angajatorul nu va mai avea voie să îşi concedieze un angajat care s-a întors din concediu de creştere a copilului de mai puţin de jumătate de an. Durata concediului fără plată acordat după primele trei naşteri a crescut de la trei la patru luni.

Economii substanţiale

„Potrivit Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor, economiile realizate prin aplicarea acestor modificări sunt de 100 de milioane de lei în 2011 şi de 500 de milioane de lei, în 2012”, ne informează Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Galaţi.

Putem să ne facem o idee cu privire la suma economisită dacă ne gândim că, în noiembrie, AJPS a plătit celor 4.300 de gălăţeni aflaţi în concediu de creştere a copilului circa 3,5 milioane de lei. 

Nu ezitaţi să întrebaţi!

Dacă aveţi întrebări cu privire la noile reglementări privind concediul de creştere a copilului, vă puteţi adresa AJPS, de luni până vineri, în intervalul orar 8.30-16.30, la numerele de telefon 0236 411 405 şi 0236 41 31 62, interior 1211.

Persoana de contact este inspectorul Carmen Chiroşcă.

Citit 853 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.