Ne civilizăm sau doar ne specializăm în furat?

Ne civilizăm sau doar ne specializăm în furat?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În diverse cartiere din oraş au apărut câte trei pubele, colorate şi frumoase, destinate colectării selective a gunoiului. Dotările, achiziţionate în cadrul proiectului european Ispa, cu o valoare de aproape 24 de milioane de euro, pot demonstra că ne civilizăm, dar şi că … ne specializăm în furturi.

Astfel, deşi colectarea selectivă a gunoiului ridică Galaţiul în rândul oraşelor civilizate din ţară, sistemul de colectare (desfăşurat încă la grămadă), dar şi calitatea necorespunzătoare a pubelelor (uşor inflamabile şi cu un sistem de deschidere facil de accesat) te fac să crezi că fondurile europene nu sunt cheltuite decât pentru ca  cei care trăiesc din vânzarea deşeurilor reciclabile să descopere noi şi noi modalităţi de a-şi continua munca, cu minim de efort. Mai pe scurt, pubelele cele noi au un sistem extrem de uşor de deschidere, aşa că sistemul de colectare selectivă nu va conduce neapărat la dispariţia căruţelor – gigant care trec prin cartiere, cu sacii imenşi plini cu PET-urile colectare de la gunoi.  „Doi indivizi ceva mai puternici pot ridica foarte uşor o astfel de pubelă, iar ridicată, trapa de jos se deschide automat şi cad deşeurile… deci, cei care trăiesc din vânzarea de PET-uri sau alte gunoaie reciclabile nu pot decât să se bucure, că le-am uşurat munca. Apoi, aceste pubele sunt şi foarte uşor de incendiat. Eu am semnalat calitatea slabă a pubelelor, dar firma străină, consultantul pe Ispa, nu a ţinut cont de aşa ceva… aşa s-a întâmplat şi când consultantul a recomandat cumpărarea a opt maşini de 420 cai putere, când eu aş fi putut să mă descurc cu cele de 215 cai putere. S-a spus că am eu vreun interes şi s-au achiziţionat cele de 420, care consumă foarte mult…”, spune directorul societăţii locale de salubritate, SC Ecosal, Ion Ionescu. Acesta a adăugat că a cerut sprijinul Poliţiei Locale pentru ca pubele să nu fie distruse, iar deşeurile de acolo, să nu fie „confiscate” de căruţaşi, înainte de a fi luate de Ecosal.

„Am oferit deja sprijinul Ecosalului, le-am transmis că acolo unde muncitorii văd indivizii că fură din acele pubele speciale, sau le distrug, să ne alerteze pe telefonul dispeceratului, la 0236/314000. Şi cetăţenii care văd aşa ceva ne pot semnala situaţia, iar noi luăm legătura cu cea mai apropiată patrulă. Cei care fac aşa ceva pot fi sancţionaţi pentru distrugere sau pentru că nu păstrează curăţenia în localitate”, a declarat şeful Poliţiei Locale, Cristian Gîscă.

Mai este mult până departe…      

Totuşi, mai mulţi cetăţeni ne-au semnalat şi alte probleme care indică faptul că mai avem mult până când ne vom civiliza în spiritul unei colectări selective a gunoiului. „M-am dus cu PET-urile la pubela specială, dar până să ajung acolo mi le-a cerut un ţigan şi m-a luat aşa tare, că i le-am dat, mai mult de teamă, era şi seara…”, ne-a spus Anca, o cititoare, care special a vrut să ducă PET-urile la pubela cea nouă, „pentru că dacă le arunc în ghena de gunoi, vin gunoierii şi scotocesc, răstoarnă tot, fac o mizerie de nedescris. Ca să nu mai vorbim că pentru a scoate metalul din gunoi, dau foc la toată ghena…”. „Am văzut cum Ecosal vine şi descarcă acele pubele dar pune în aceeaşi remorcă şi conţinutul pubelei pentru PET-uri, şi cea pentru hârtie sau sticlă… la ce mai fac colectare selectivă dacă le pun la grămadă?”, a întrebat un alt gălăţean. „Chiar dacă aparent se poate vedea aşa ceva, vă asigur că pubele se descarcă în aceeaşi remorcă, dar în compartimente separate. Este adevărat că până să montăm aceste pubele, tot ce strângeam de la firmele private sau instituţii publice, obligate prin lege să colecteze selectiv, le descărcam la grămadă, dar erau selectate apoi la groapa de gunoi”, mai spune Ion Ionescu.

Potrivit acestuia, până în prezent, din cele 220 de pubele speciale pentru PET-uri, hârtie şi sticlă, au fost instalate în oraş în jur de 100. „Urmează ca în două săptămâni să le montăm pe toate după care, cu gunoiul astfel colectat, vom pune în funcţiune fabrica înfiinţată tot în cadrul proiectului Ispa, în valoare totală de 23,9 milioane euro. Deşeurile reciclabile vor fi balotate la fabrică şi apoi vândute firmelor de specialitate, din Buzău, de pildă. În afară de fabrică, proiectul Ispa mai include înfiinţarea a două ”puncte verzi”, pentru depozitarea de moloz, sau material lemnos şi înfiinţarea gropii ecologice, în paralel cu închiderea, conform normelor europene, a gropii vechi de gunoi”.

Citit 1096 ori Ultima modificare Marți, 08 Noiembrie 2011 22:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.