Vârstnicii, ţintele predilecte ale tâlharilor

Vârstnicii, ţintele predilecte ale tâlharilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Galaţi ne informează că, în ultima, vârstnicii gălăţeni cad tot mai des victime ale tâlharilor.

Potrivit sursei citate „în prima decadă a lunii noiembrie, în municipiul Galaţi, au fost săvârşite patru infracţiuni de tâlhărie a căror victime au fost persoanele în vârstă. Infractorii au acţionat în scările de bloc în care locuiau persoanele vârstnice, aceştia folosind ca mod de operare smulgerea poşetelor, genţilor, sacoşelor cu cumpărături”. Motivele principale pentru care hoţii preferă să atace vârstnici: capacitatea redusă de apărare a acestora din urmă, sănătatea lor precară, precum şi alte caracteristici psihocomportamentale specifice vârstei a III-a (neglijenţă, uitare, credulitate etc).

Când tâlharii lovesc, reacţionaţi!

Atunci când sunteţi agresaţi, poliţiştii vă sfătuiesc să strigaţi şi să alertaţi persoanele din jur. Astfel puteţi descuraja infractorii. În cazul în care sănătatea sau viaţa vă sunt puse în pericol, renunţaţi la bunurile pe are agresorii vor să vi le ia. Dacă sunteţi victima unei tâlhării, încercaţi să ţineţi minte cât mai multe amănunte care i-ar putea ajuta pe poliţişti  să identifice şi să  prindă autorii. Sunaţi de urgenţă la numărul 112! Dacă sunteţi martori la o astfel de situaţie, nu rămâneţi indiferenţi. Făcând-o, îi protejaţi pe infractori. Daţi-le poliţiştilor orice informaţie pe care o aveţi şi care poate ajuta la identificarea şi prinderea autorilor.

Cum evităm hoţii agresivi?

În primul rând, nu vă gândiţi nicio clipă că dumneavoastră nu vi se poate întâmpla. Iată ce vă sfătuiesc să faceţi oamenii legii din cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţeane.

La intrarea în imobil, fiţi foarte atent(ă) şi observaţi prezenţa eventualelor persoane dubioase din hol sau din spaţiile întunecate. Uşile de la intrarea în bloc trebuie să fie încuiate permanent. Nu permiteţi persoanelor străine să intre în scara blocului odată cu dumneavoastră. Folosiţi orice motivaţie pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunoscute sau suspecte. Dacă este cazul, sunaţi la uşa unui vecin de la parter. Când liftul nu funcţionează, fiţi atenţi la cei care urcă odată cu dumneavoastră sau coboară de la etaj, mai ales între parter şi etajul 1 sau între etajele 1 şi 2. Odată cu lăsarea întunericului, luminile de la intrarea în bloc şi din faţa liftului, la parter, trebuie să rămână aprinse în permanenţă.

Eventualele defecţiuni la sistemul de iluminare trebuie remediate imediat. Orice persoană necunoscută care staţionează fără motiv în holurile blocului trebuie îndepărtată. Alertaţi mai mulţi vecini în cazul în care ceva vi se pare suspect,  iar dacă este cazul anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie sau sunaţi la 112. Evitaţi să treceţi prin ganguri, tronsoane, străduţe lăturalnice, terenuri virane sau alte căi de aces neiluminate, mai ales după lăsarea întunericului. Acestea sunt  zone în care acţionează cu predilecţie   infractorii.

Nu  afişaţi în mod ostentativ, pe stradă, obiecte de valoare cum ar fi bijuterii masive sau telefoane mobile. Fiţi  prudenţi atunci când vorbiţi la telefonul mobil în spaţii publice din cauză că puteţi deveni foarte uşor ţinta infractorilor. Purtaţi geanta sau poşeta numai pe umăr şi evitaţi să aveţi asupra dumneavosatră sume mari de bani. Nu ţineţi portofelul, actele personale, cheile de la locuinţă în sacoşa în care aveţi cumpărăturile.

Citit 1180 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Noiembrie 2011 23:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.