Delicatese de post la Frumuşiţa
Foto: Foto: M. Stanciu

Delicatese de post la Frumuşiţa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De câţiva ani, un intreprinzător gălăţean din Frumuşiţa, Andrei Păun, ne răsfaţă cu delicatese alimentare din categoria ciupercilor care se cheamă pleurotus. Un fel de “carne vegetală” pentru cei care doresc să mănânce sănătos şi dietetic, o delicatesă pentru gurmanzii dornici de a se răsfăţa cu acest produs, preparat în multe feluri.

Pentru “tatăl” pleurotusului din Frumuşiţa, totul a pornit dintr-o necesitate, cu vreo patru ani în urmă. “Mi-am dorit să fac un lucru util pentru mine şi pentru familia mea, dar şi pentru beneficiarii produselor noastre. În plus, m-am gândit că, înfiinţând o ciupercărie, pot veni cu o alternativă pentru cei care ţin posturile sau folosesc frecvent - în alimentaţia lor - ciupercile din categoria pleurotusului, care sunt un fel de medicament pentru organismul uman”, spune Andrei Păun.

Vă gândiţi cumva că e nevoie de spaţiu, de hectare de pământ, pentru o astfel de afacere? Nici vorbă! Într-o hală acoperită, din nişte saci albi de plastic (aşezaţi pe două rânduri), ici, colo îţi fac cu ochiul plălăriile de pleurotus. Pare că am intrat într-o zonă selenară. Şi totuşi... “Sunt mai multe feluri de a cultiva miceliul de pleurotus. Nu e nevoie de pământ, ci de saci în care sunt puse anumite cantităţi de rumeguş de salcâm, resturi de coceni sau alte vegetale, plus făină de ovăz. Acest substrat ţinut în anumite condiţii de temperatură, de umiditate şi luminozitate stimulează creşterea pleurotusului”, adaugă Andrei Păun.

Proteine, vitamine şi minerale

Bogate în proteine şi în minerale, ciupercile obişnuite sau mai noile “Pleurotus” au avantajul că - între toate produsele naturale - sunt “cele mai bogate în vitamine”. Cel puţin aşa ne indică studiile de specialitate. În primul rând nu conţin amidon, deci nu îngraşă, fireşte, dacă sunt consumate cumpătat, fiind recomandate inclusiv diabeticilor. Conţin tot complexul de vitamine “B”, plus vitamina “D”, compoziţie pe care nu o găsim decât în untura de peşte şi în carne. Din acest motiv au caracteristica de a mineraliza organismul. Ciupercile conţin şi vitamina A, plus acidul ascorbic. De asemenea, glicogenul - o componentă din categoria glucidelor - este asemănătoare cu cea a animalelor şi din acest motiv, specialiştii au catalogat ciuperca drept “carne vegetală”.

În lume, cultivarea pleurotusului se face din secolul XX, în ţări precum Franţa, Germania. În ţara noastră a ajuns după anul 1970, în centrele de cercetare de la Bucureşti şi Arad, unde s-a cercetat modul de aclimatizare… “Au nevoie de condiţii climaterice, de umiditate şi luminozitate speciale”, spune Andrei Păun.

Cum, necum, pleurotusul de Frumuşiţa a devenit “brand” local (şi nu numai) şi adeseori ne scoate din criză şi pe noi, consumatorii…

Citit 6492 ori Ultima modificare Duminică, 18 Decembrie 2011 23:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.