Şapte defibrilatoare instalate în oraş pentru intervenţii rapide în caz de stop cardio-respirator
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Şapte defibrilatoare instalate în oraş pentru intervenţii rapide în caz de stop cardio-respirator
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* În Piaţa Centrală, Ţiglina II, Gara CFR Călători, Trecere Bac, Palatul de Justiţie şi în zona Hotelului Dunărea se vor găsi aparate pentru primul ajutor în caz de stop cardio-respirator

Şapte defibrilatoare urmează să fie montate, în perioada următoare, în mai multe zone ale oraşului. Gălăţenii vor putea folosi aceste aparate medicale fără vreo pregătire medicală prealabilă, pentru a le salva vieţile celor care se prăbuşesc în stradă şi ale căror inimi sunt pe cale să cedeze. Ieri, în hala de verdeţuri a Pieţei Centrale, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a organizat o demonstraţie publică pentru cei care vor să ştie cum se folosesc trusele de defibrilare.

Cel care a executat manevrele demonstrative de resuscitare, cu ajutorul trusei LifePak CRPlus (care va fi montată la intrarea în hale) şi a unui manechin a fost Mihăiţă Corciovei, din cadrul ISU Galaţi.

Resuscitarea clasică

Am înţeles că, înainte de toate, atunci când ne aflăm în preajma unei persoane căzute pe stradă, trebuie să îi verificăm starea de conştienţă şi să stabilim dacă aceasta respiră sau nu. Verificarea se face aşezând o palmă pe funte şi trei degete sub bărbie, înclinând uşor capul bolnavului pe spate şi plasându-ne obrazul aproape de gura bolnavului pentru a putea observa eventuala expiraţie. Tot pentru depistarea respiraţiei, trebuie să observăm mişcările toracelui. Dacă timp de zece secunde nu se observăm nicio reacţie, înseamnă că persoana pe care încercăm să o ajutăm a încetat să mai respire.

Primele manevre la care trebuie să apelăm sunt cele de resuscitare clasică, adică ceea ce medicii numesc masaj cardiac. Trebuie să localizăm cu ajutorul degetelor sternul - osul de care se articulează coastele. Apoi, aşezăm două degete la baza sternului. Podul palmei libere trebuie poziţionat fix deasupra celor două degete, care apoi se retrag, iar mâna se aşează deasupra celei care tocmai a fost poziţionată la nivelul sternului. Se întretaie degetele şi se ridica astfel încât acestea să nu atingă pieptul persoanei rănite, iar apăsarea se va face doar cu podul palmelor. După poziţionare, apăsăm în ritm constant.

Defibrilatorul - şansa la viaţă

Dacă persoana căzută nu respiră, trebuie să apelăm la defibrilator. Acesta este montat într-o cutie încuiată, fixată pe perete. Cutia nu se descuie, astfel că nu putem folosi aparatul decât dacă spargem geamul şi îl smulgem din perete. Această manevră va fi semnalată în mod automat la ISU.

Odată deschisă, trusa ne va oferi răspunsuri verbale, în limba română, după fiecare manevră. Avem la dispoziţie doi electrozi, cu poze care ne arată exact unde trebuie să îi poziţionăm pe trupul bolnavului. Apoi, un mesaj sonor ne va atenţiona că trebuie să apăsăm butonul de şoc şi apoi să ne îndepărtăm de bolnav. După descărcarea impulsurilor electrice, o primă etapă a defibrilării a fost efectuată şi se poate repeta.

Între timp, cu siguranţă vor ajunge la faţa locului şi medicii de urgenţă, astfel că misiunea salvatorului de ocazie de încheie.

Unde vor fi montate aparatele?

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, căpitanul Eugen Chiriţă, un defibrilator va fi cel din Piaţa Centrală, folosit pentru demonstraţia de ieri. Un altul va fi montat în Ţiglina, vizavi de staţia de taxiuri, celelalte urmând să poată fi folosite în Gara CFR Călători, la Palatul de Justiţie, Trecere Bac şi în zona Hotelului Dunărea. Unul dintre defibrilatoare rămâne la dispoziţia Consiliului Judeţului, până la identificarea unei zone potrivite pentru instalare.

Cât au costat ?

Un defibrilator costă în jur de 2.000 de euro, ne informează căpitanul Eugen Chiriţă. La implementarea acestui proiect au participat Asociaţia SMURD Galaţi, Consiliul Judeţului, Primăria şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. În perioada următoare, aparatele urmează să ajungă la Galaţi şi să fie montate.

Citit 1189 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Decembrie 2011 23:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.