Comerţ de supravieţuire la -10 grade Celsius
Foto: Foto: Gabriel Kolbay

Comerţ de supravieţuire la -10 grade Celsius
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă vi se pare chinuitor să mergeţi, prin ger, până la serviciu sau doar până într-o staţie de autobuz, gândiţi-vă cât de frig trebuie să le fie vânzătorilor care stau opt ore pe zi în spatele tarabelor, la temperaturi polare. Potrivit şefului Administraţiei Pieţelor, Eugen Zaharia, halele închise din Galaţi au încălzire iarna şi instalaţii care să asigure ventilaţie în timpul verii. Rămâne problema spaţiilor deschise şi a celor cărora li s-au ridicat pereţi mai mult de nevoie, fără să fi fost proiectate din start ca incinte.

De ce e ger în piaţa din Micro 19?

Ieri, în piaţa din Micro 19, se înregistrau până la –10 grade Celsius. Comercianţii cu feţele adesea acoperite cu fulare înfruntă zilele de iarnă cu câte cojoace pot îmbrăca deodată.

„Stăm aici cum putem, ne spune un bărbat care a venit cu mere şi struguri. Mai bem un ceai cald, ne mai mişcăm şi din când în când mai tragem o fugă acasă, că locuim în apropiere. Important e să nu îngheţe marfa. Noroc că avem garaj aici lângă piaţă şi aducem de acolo marfa puţin câte puţin, cât să se vândă repede. Altă soluţie nu există. Atunci când cumpără mere, clientul îmi cere să îi mai tai câte unul, ca să se convingă că nu e degerat”.

La câteva tarabe mai încolo, vorbim cu un comerciant de flori. „E frig. E adevărat că florile nu au degerat pentru că le băgăm la căldură. Dar uitaţi-vă la apă: e îngheţată. Sigur că nu e bine, dar cui ne putem plânge? Suntem prea mici”, spune bărbatul care îşi aminteşte că nici nu prea a avut vânzare în ultimele zile.

Şeful Administraţiei Pieţelor a declarat: „În piaţa din Micro 19 nu se poate asigura încălzire. Iniţial, tarabele erau doar acoperite, ca în Micro 17, dar noi am închis perimetrul cu pereţi, ca să împiedicăm intrarea zăpezii şi a vântului. Sunt acolo două uşi mari, ca de garaj, prin care se poate trece cu maşina. Nu este o incintă propriu zisă, astfel că nici nu poate fi încălzită corespunzător. Probleme avem şi vara acolo, când trebuie să găsim soluţii pentru asigurarea ventilaţiei. În Pieţele închise, cum ar fi halele Pieţei Centrale sau Piaţa din Ţiglina, nu există probleme cu încălzirea”.

Tot potrivit lui Eugen Zaharia, există diferenţe între chiriile pe care le plătesc pe spaţiu comercianţii din halele acoperite şi încălzite şi cei care vând pe tarabe din pieţele care nu au astfel de condiţii.  

La tarabă, în schimburi de două ore

În piaţa deschisă din Micro 17, lucrurile stau şi mai rău. Tarabele sunt protejate doar un acoperiş de tablă, nu şi de pereţi care să ţină, cât de cât, gerul la distanţă. Sunt –10 grade Celsius, dar, potrivit termometrului electronic, organismul uman resimte –16 grade Celsius.

„Facem cu rândul”, ne explică un comerciant care tocmai pune pe tarabă un sac mic de cartofi. „Două ore stau eu, două ore vine soţia. Nu locuim departe, aşa că aducem marfă puţină, să nu îngheţe. Câştigăm atât cât să ne scoatem masa zilnică: 15 lei sau 20 de lei pe zi. Cât poţi să câştigi din legume de 1 leu sau 2 lei kilogramul?” se întreabă retoric omul.

Singurii care par să îndure gerul ceva mai uşor sunt moldovenii veniţi cu conserve, peşte afumat şi dulciuri.

Când primesc angajaţii ceai cald şi ore libere?

„Potrivit legii, angajatorul are obligaţia de a le oferi ceai cald angajaţilor şi de a reduce programul zilnic de muncă în situaţia în care temperaturile scad sub –20 de grade Celsius. Evident că şi la temperaturi mai mici se pot lua măsuri de protecţie a angajatului, dar aceasta este o înţelegere pe care acesta trebuie să o aibă cu angajatorul. Noi nu îi putem sancţiona decât atunci când se ating –20 de grade Celsius”, a precizat directorul-executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, Ionel Petrea. 

Citit 5060 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2012 23:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.