Educaţie pentru grupuri dezavantajate

Educaţie pentru grupuri dezavantajate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Împreună la şcoală pentru reuşita în viaţă” este denumirea Proiectului Phare care s-a desfăşurat timp de un an în opt unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi şi care a avut ca grup ţintă peste 1.700 de elevi ale unor grupuri dezavantajate: copii rromi, copii aflaţi în situaţia de abandon şcolar pentru că provin din familii destrămate sau copii care prezintă dizabilităţi fizice sau psihice. Fondurile alocate proiectului au fost în valoare de peste 180.000 de euro.

În cele opt unităţi de învăţământ din comunele Griviţa, Barcea, Frumuşiţa, Lieşti, Iveşti, Pechea, Tecuci şi Şcoala Nr 15 din Galaţi s-au organizat activităţi  de genul „Grădiniţa de vară”, „Şcoala de după-amiază”, „A doua şansă”, „Tabăra şcolară de la Sulina”, care au avut în final impactul scontat.

În cadrul conferinţei finale care s-a desfăşurat, ieri, s-au enumerat rezultatele obţinute: o rată a abandonului şcolar micşorată cu 25 la sută, 500 de elevi care şi-au îmbunătăţit situaţia la învăţătură, 160 de persoane care au frecventat cursurile la „A doua şansă”, 108 elevi cu dizabilităţi care şi-au îmbogăţit rezultatele şcolare.

„Înainte de participarea la proiect aveam copii rromi care veneau direct la şcoală, în clasa I, fără a frecventa grădiniţa şi care aveau probleme de integrare, pentru că acasă se obişnuiseră să vorbească numai limba rromani.  Am reuşit să trecem peste aceste dificultăţi datorită «grădiniţei de vară». Înainte nu ştiam cum să procedăm cu elevii care întâmpină dificultăţi în învăţare, pentru că la facultate nu se face aşa ceva. Abia în cadrul proiectului am învăţat, de exemplu, cum se face un plan individual de învăţare, cum se adaptează programa la capacităţile elevilor”, a enumerat directorul Şcolii Nr. 1 din Barcea, Petrică Tiron, câteva dintre avantaje.

„Viaţa liberă” – partener de proiect

Învăţătoarea de la Şcoala Nr. 3 din Iveşti, Ana Moşescu, susţine că elevii săi au avut sub ochi în permanenţă o poveste de succes: „Este vorba despre Cristina, o elevă care suferă de o boală congenitală şi care are probleme în coordonarea mişcărilor. Doamna Bulai mi-a sugerat să-i instalez în clasă un computer. Eu m-am gândit la un laptop. Cum fetiţa provine dintr-o familie săracă, ziarul «Viaţa liberă», prin Cristina Carp, a ajutat-o să capete laptop şi un cărucior, în urma unei campanii susţinute.

Acum Cristina este integrată perfect în colectivul de elevi şi se simte alt om, pentru că a descoperit că cei din jurul ei o ajută şi o acceptă aşa cum este”, a povestit în conferinţă învăţătoarea din Iveşti.

Explicaţie foto: Cristina Caraiman, alături de colegii săi, în faţa laptopului

Citit 2067 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.