Se pregătesc să fure judeţul Galaţi!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Se pregătesc să fure judeţul Galaţi!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Ce nu au reuşit autorităţile locale au reuşit hoţii de fier vechi: ştergerea graţiţei administrative şi unirea Galaţiului cu Brăila
  • Lăsat pradă uitării de ani de zile, monumentul care delimitează judeţele Galaţi de Brăila, a rămas şi fără inscripţia „GALAŢI”, o contribuţie importantă având-o hoţii de fier vechi

De cele mai multe ori primul contact vizual pe care-l are un şofer atunci când trece dintr-un judeţ în altul este borna pe care scrie numele unităţii administrative. De obicei, este vorba despre un mic monument, pe care sunt inscripţionate denumirea judeţului şi stema acestuia. Acest monument ar trebui să arate impecabil, tocmai pentru ca oaspeţii să-şi facă din start o impresie bună despre gazdele de prin partea locului. Chiar dacă nu arată foarte bine, Galaţiul are astfel de monumente la fiecare intrare în judeţ. De ieri, însă, cei care vin dinspre Brăila, pe drumul vechi pe la Şendreni, nu mai ştiu în ce judeţ intră. Văd doar o „chestie” mare din beton, pe care scrie doar „JUDEŢUL”! Partea metalică pe care scria cândva „GALAŢI” a fost doborâtă la pământ. Primarul de la Şendreni, Paul Cristea, ştia despre ce s-a întâmplat cu borna de delimitare a judeţelor, dar spune că a fost informat de poliţiştii din localitate că inscripţia a căzut singură. „Am făcut o sesizare către cei de la Drumuri Naţionale, care ne-au spus că vor rezolva problema”, ne-a declarat telefonic edilul de la Şendreni. Toată admiraţia pentru primarul din Şendreni, numai că borna nu este în custodia celor de la Drumuri Naţionale. Este, dacă vreţi, a urmaşilor, urmaşilor noştri, pentru că nimeni nu o revendică!

Salvaţi bornele din Galaţi!

Surse din cadrul Consiliului Judeţului Galaţi ne-au informat că acest monument a fost construit şi amplasat acolo înainte de 1989. După căderea Regimului Ceauşescu, nimeni nu s-a mai îngrijit de acesta, cum de altfel s-a întâmplat cu toate monumentele de acest gen. "Indicatoarele de tipul monumentelor care marchează limita teritorială a judeţului Galaţi nu sunt în patrimoniul Consiliului Judeţului Galaţi. Refacerea, montarea sau construirea unor noi astfel de indicatoare de către Consiliul Judeţului Galaţi va fi analizată, ţinând cont şi de faptul că într-un an auster astfel de investiţii ar fi dificil de realizat. Vom încerca o discuţie cu primarii localităţilor de graniţă a judeţului pentru a vedea în ce măsură pot susţine reabilitarea sau montarea unor astfel de indicatoare care să rămână mai apoi în patrimoniul acestora cu toate implicaţiile care rezultă de aici", a precizat purtătorul de cuvânt al CJ Galaţi, Daniel Mihalaşcu.

Pe ici, pe acolo, câte un edil a mai scos bani, dar din buzunarele comunei, pentru a mai da o mână de vopsea sau pentru a mai zidi porţiunile mâncate de trecerea anilor. Este şi cazul unei borne din nordul judeţului Galaţi, la graniţa cu Vaslui, care fost reparată de câţiva oameni de bine din CJ. Nu în aceeaşi situaţie este şi simbolul Galaţiului de la Şendreni. Vechi şi mâncat de trecerea timpului, monumentul care ar fi trebuit să-i întâmpine pe oaspeţii judeţului a căzut într-o parte, ajutat cel mai probabil şi de mâna sigură a hoţilor de fier vechi din zonă! Aceştia s-ar alege cu siguranţă cu câteva sute de lei dacă o vor valorifica. Dacă autorităţile, oricare ar fi acestea – locale sau judeţene - nu fac nimic, gălăţenii şi brăilenii vor trece atât de lin dintr-un judeţ în celălalt că nici nu vor simţi. Iar oamenii de pe malul stâng al Siretului vor trăi în permanenţă cu senzaţia că cineva vrea chiar să le fure şi judeţul!

Citit 3598 ori Ultima modificare Marți, 20 Martie 2012 20:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.