Începe screeningul împotriva cancerului de col - Testările vor fi gratuite

Începe screeningul împotriva cancerului de col - Testările vor fi gratuite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prin intermediul medicilor de familie şi a Direcţiilor de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii va demara, începând cu finele lunii mai, o campanie de screening pentru depistarea precoce a cazurilor de cancer de col uterin. Acţiunea nu va fi desfăşurată în grabă, ci va dura nu mai puţin de cinci ani, timp în care specialiştii ar urma să stabilească o strategie de luptă cu cancerul de col uterin. Campania de screening le este dedicată, în principal, femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 de ani şi 64 de ani.

Informarea e primul pas

„În primul rând, trebuie să ne asigurăm că pacientele sunt bine informate şi înţeleg faptul că infecţia cu Hpv (virusul papiloma uman) duce la apariţia cancerului de col uterin în 95 la sută din cazuri. Odată ce pacientele înţeleg acest lucru, vor putea să se protejeze de efectele nedorite, de instalarea şi evoluţia bolii prin participarea la screening şi prin vaccinare”, apreciază directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea.

100 lei per pacientă

Ministerul Sănătăţii alocă 100 lei pentru testarea fiecărei femei din grupa de vârstă menţionată care doreşte să participe la screening. Astfel, medicul de familie care îşi mobilizează o pacientă pentru participarea la teste va primit 5 lei. Alţi 25 de lei vor ajunge la medicul de familie dacă acesta are trusă şi masă ginecologică pentru recoltarea probelor. În plus, 37 de lei vor fi daţi, per pacientă, medicilor care interpretează rezultatele testelor. Restul de 33 lei vor merge către spitalele universitare care corelează datele, întocmesc statisticile şi dau diagnosticele în cazurile femeilor care sunt infectate cu Hpv sau au dezvoltat deja cancer de col uterin.

Vaccinarea, doar la cerere

„În acest moment, nu mai avem în stoc doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin. În cazul în care o pacientă doreşte să se imunizeze, îi cere acest lucru medicului de familie sau medicului ginecolog. Medicii ne sesizează şi comandăm numărul necesar de doze de vaccin”, a mai spus dr. Valentin Boldea. Potrivit raportului de activitate al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, în cursul anului trecut, 597 de gălăţence s-au vaccinat împotriva cancerului de col uterin. Ultimele două campanii de vaccinare împotriva cancerului de col uterin cu vaccinurile Cervarix şi Gardasill au eşuat, la nivel naţional, datorită mai multor campanii care prezentau efecte secundare ale vaccinării, variind de la durere şi stări de rău până la deces.

Citit 2451 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Aprilie 2012 10:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.