Locuri de muncă în funcţie de sex

Locuri de muncă în funcţie de sex
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

  • Tacit, există preferinţe pentru un sex sau altul, atunci când concurăm pentru o slujbă * Explicaţiile fenomenului ţin atât de modul în care sunt percepuţi bărbaţii şi femeile, cât şi de considerentele psihologice implicate în procesul de recrutare * Legea prevede egalitatea de şanse, dar e greu de aplicat
Cristi, un proaspăt absolvent de sociologie, dispus să accepte aproape orice slujbă după terminarea facultăţii, a fost să se intereseze de un post de recepţioner hotel, de care aflase de pe un site de recrutare. Ajuns la hotelul cu pricina, cel care se ocupa de angajări i-a spus pe loc că preferă o femeie pentru acel post. Nedumerit, tânărul a întrebat ce calităţi nu întrunea el, pentru a obţine un post pentru care, de regulă, nici nu ai nevoie de studii superioare. La fel de calm, angajatorul i-a explicat că din auzite ştie că fetele sunt mai harnice şi mai ordonate, şi că nu vrea băieţi pentru că sunt leneşi. La o asemenea explicaţie, tot ceea ce a mai putut face Cristi a fost să-şi încerce norocul în alte părţi.

Povestea de mai sus nu este una izolată. Mulţi angajatori procedează astfel, bazându-se doar pe nişte simple prejudecăţi. Cu toate că legea îi împiedică să o recunoască, majoritatea patronilor preferă să angajeze femei sau bărbaţi în funcţie de tipul de slujbă scos la concurs. „Femeile sunt văzute ca fiind mai organizate, mai rezistente la stres şi mai empatice, în timp ce bărbaţi sunt percepuţi ca fiind mai incisivi şi capabili să lucreze în cadrul unei slujbe care necesită program de lucru prelungit”, spune Alexandra Bârgău Gheorghiu, specialist în resurse umane.

Femeile la birou, bărbaţii pe teren

„Femeile, în general, sunt căutate pentru poziţiile de „birou" şi cele de execuţie, în timp ce bărbaţii sunt preferaţi pentru poziţiile de management şi cele de teren”, adaugă Alexandra Bârgău Gheorghiu.

În momentul de faţă, angajatorii preferă sexul frumos pentru unele posturi sau domenii cum ar fi: asistentă medicală, farmacistă, relaţii cu publicul, PR (relaţii publice), agent vânzări, resurse umane, educatoare/învăţătoare/profesoară, bonă etc. Bărbaţii, pe de altă parte, îşi pot găsi mai uşor de lucru ca şoferi, agenţi de securitate, ingineri, medici sau ca manageri dezvoltare.

Explicaţii psihologice

„Nu doar considerentele psihologice contează atunci când angajatorul alege în favoarea unui candidat. Înfăţişarea, constituţia fizică (înălţime, prestanţă, robusteţe), competenţele demonstrate şi experienţa anterioară, toate sunt puse, de regulă, în balanţă de către angajator. Din punct de vedere psihologic, femeile sunt văzute ca fiind mai responsabile şi mai serioase, în timp ce bărbaţii sunt asociaţi cu spiritul energic, cu dinamismul, cu tendinţa spre activitate şi cu spiritul de iniţiativă, fiind mai des preferaţi pentru funcţii de conducere”, explică psihologul Carmen Rusu.

Remuneraţii diferite

Deşi la un nivel mai redus, continuă încă să existe şi diferenţe de salarizare între cele două sexe, lucru confirmat şi de expertul în resurse umane Alexandra Bârgău Gheorghiu. Totuşi, aici sunt implicaţi mai mulţi factori. Pentru o poziţie de programator web, spre exemplu, o femeie angajată în Bucureşti poate câştiga mai mult decât un bărbat care lucrează la o firmă din Galaţi. Diferenţa este dată şi de obiectul de activitate al firmei angajatoare. „Un programator web care lucrează într-o companie ce dezvoltă soft va fi plătit diferit faţă de unul care lucrează într-o bancă”, mai spune  Alexandra Bârgău Gheorghiu.

Legal, suntem egali

„Unul dintre principiile de bază ale Codului Muncii, enumeră faptul că femeile şi bărbaţii trebuie trataţi cu egalitate de şanse de către angajator”, explică avocatul Mariana David Totolici. Totuşi, avocatul este de părere că astfel de inegalităţi există. În Galaţi, până în prezent nu a fost instrumentat niciun dosar referitor la discriminare în acest domeniu.

Unde contează performanţa?

În timp ce în cadrul companiilor mici procesul de recrutare se face în majoritatea cazurilor mai ales de către persoane nespecializate, putând astfel apărea influenţe de ordin subiectiv, în companiile mari sau multinaţionale acest lucru nu se aplică. "Explicaţia e data de faptul că în cazul multinaţionalelor există un focus foarte mare pentru recrutarea talentelor indiferent dacă sunt bărbaţi sau femei, tot procesul fiind o problemă de competitivitate", concluzionează specialistul în resurse umane Alexandra Bârgău Gheorghiu.

Citit 2723 ori Ultima modificare Marți, 15 Mai 2012 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.