Campania „Doi la sută pentru ONG-uri”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* SMURD, „Ajutaţi-l pe Lăbuş” şi „Inimă de Copil” sunt fundaţiile pentru care cei mai mulţi dintre gălăţeni şi-au donat cei 2 la sută din impozit *

Consiliul Judeţului Galaţi a organizat joi o întâlnire cu reprezentanţii ONG-urilor locale. Principalul subiect de discuţie, pentru care au fost invitaţi şi trei reprezentanţi din partea Direcţiei de Finanţe, l-a constituit campania doi la sută pentru ONG-uri.

Practic, trimişii fundaţiilor prezente au avut ocazia să afle tot ce se putea despre modul de completare a fişelor fiscale 200 şi 203 de la directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi, Clavinia Petrescu.

Principala observaţie transmisă de reprezentanţii Finanţelor a fost aceea că în prelucrarea fişelor fiscale se confruntă foarte des cu inadvertenţe în scrierea corectă a datelor de identificare ale entităţilor beneficiare sau ale conturilor bancare. Altfel spus, cetăţenii nu ştiu ce destinaţie să dea celor doi la sută sau nu cunosc datele de identificare ale fundaţiilor. 

Reprezentaţii ONG-urilor au aflat cu surprindere că suma care ar fi trebuit să fie distribuită către unităţile non-profit putea fi de aproape cinci ori mai mare decât cea colectată. De vină este, potrivit Claviniei Petrescu, “slaba informare a persoanelor care şi-ar fi putut declara opţiunea: 12,55 la sută din contribuabilii care realizează venituri din salarii şi numai 3,2 la sută din cei care au depus declaraţii pe venit.

O mai bună implicare a entităţilor potenţial beneficiare în informarea contribuabililor ar duce la o creştere considerabilă a acestor sume”, a spus directoarea.

În topul ONG-urilor pentru care gălăţenii şi-au direcţionat cei doi la sută, în 2008, conduc SMURD, „Ajutaţi-l pe Lăbuş” şi „Inimă de Copil”. ONG-urile prezente s-au plâns că nu au avut campanii de mediatizare şi informare de amploarea SMURD şi au cerut, dacă se poate, ca datele lor de identificare să fie afişate pe un panou la sediul Direcţiei de Fiscalitate, lucru imposibil de realizat din cauza spaţiului strâmt de la sediul instituţiei.

Fără să acuzăm pe nimeni, considerăm că dacă fundaţiile ar avea o activitate vizibilă în tot cursul anului, ar avea acţiuni de amploare, oamenii le-ar cunoaşte şi şi-ar direcţiona cei doi la sută pentru a le sprijini.

Citit 5229 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.