Viitorii jurnalişti se „coc” la „Hogaş”

Viitorii jurnalişti se „coc” la „Hogaş”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tecuciul îşi pregăteşte generaţia viitoare de jurnalişti şi fotoreporteri.  Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” şi Casa de Cultură Tecuci au lucrat în parteneriat la proiectul ALTER, cu tema „Valori educative ale comunicării prin jurnalismul specializat. Jurnalismul ecologic, turistic, cultural-educativ”.

Încheiată marţi, cu un bilanţ, cea de-a treia ediţie a Colocviului anual de jurnalism şi comunicare s-a desfăşurat practic în staţiunea Slănic Moldova, în perioada 31 ianuarie – 4 februarie 2009. Implicaţi în proiect – elevii din clasele IX-XII cu profil Filologie/Jurnalism de la Colegiul „Calistrat Hogaş”: 150 de elevi, cinci clase!

Coordonatorii proiectului: profesorul Vladimir Radu de la colegiul tecucean şi Viorel Burlacu, directorul Casei de Cultură din municipiu, dar şi împătimit om de presă. De altfel, Casa de Cultură adăposteşte şi un centru multi-media care poartă numele celebrului ziarist interbelic, reformator de presă, „Pamfil Şeicaru”.

Directorul Burlacu a şi invocat personalitatea lui Pamfil Şeicaru şi am constatat cu plăcere că şi elevii ştiau multe despre ziarist. La ceas de bilanţ: un film al colocviului, multe fotografii digitale, însemnări, CD-uri editate – o recoltă bogată!

Tinerii jurnalişti, deocamdată amatori, le-au luat câte un interviu primarului din Slănic Moldova şi unui consilier local, au făcut sondaje de opinie pe stradă, dar au simţit şi bucuria zăpezii, au avut parte de bulgăreală şi chiar de cântatul dintr-un nai... de ţurţuri – acestea au fost imaginile care au rezumat acţiunea.

O mulţime de mâini pe sus: am întrebat cine vrea să urmeze şi mai departe Jurnalistica. Am întrebat şi de ce.

Am constatat însă că majoritatea elevilor a fost fascinată de miracolul (şi boala... contagioasă!) a fotografiei. Părintele Constantin Velicu, unul dintre dascălii viitorilor ziarişti, le-a atras însă din nou atenţia că uşurinţa de a fotografia şi filma, datorată tehnologiei actuale, pe cât de performantă, pe atât de ieftină, să nu însemne şi uşurătate. Părintele spune că, fără îndrumare, mulţi copii îşi folosesc telefonul mobil ca să filmeze lucruri rele.

Or, studiul acestei arte îndeamnă la căutarea de subiecte artistice, nu de cancanuri sau chiar mai rău. Arta este o alternativă la... „stilul” youtube. Îndrumarea trebuie să suplinească lipsa unei maturităţi depline, spune părintele.

Fetele ar vrea însă mai toate să ajungă prezentatoare, ca Andreea Esca. Cei mai mulţi par să-şi dorească să ajungă fotoreporteri şi cameramani... Despre P.R. n-a vorbit nimeni, dar cam în această  direcţie se îndreaptă absolvenţii facultăţilor de Jurnalism, următoarea „sită” de talente, prin care elevii de la „Hogaş”, deja instruiţi, vor trece desigur mai uşor.

Chiar şi elevii pot deveni corespondenţi voluntari ai unor ziare sau televiziuni, le-a spus profesorul Vladimir Radu. Care a şi anunţat obiectivul anului viitor: un schimb de experienţă cu elevii amatori de jurnalism din Bârlad şi Tecuci, în proiectul „Rolul mass-media în oraşul mic”.

Unul dintre formatorii elevilor prezenţi marţi a fost şi fotograful Valeriu Precupanu, deţinător de premii internaţionale de fotografie. Elevii au aflat şi câteva din secretele profesiei de la jurnalistul Aizic Ianiu, de la publicaţia „Observator” din Tecuci.

Printre tinerii cu care am vorbit, Ionuţ Fulger pare hotărât să urmeze cariera jurnalistică: „Eu aştept să fie o meserie care să creeze adrenalină. Acel suspans în informaţii, ceva ieşit din comun, care să nu plictisească... Deocamdată se învaţă şi din teorie, dar ar fi bună mai multă practică”. Aferim!

Elevii Gabi Lupaş, Ana Maria Gavrilă, Nelia Zaharia, Genoveva Toporanu şi mulţi alţii au vorbit despre gândurile lor de viitor. „Microbul” este atât de puternic, că a fost atras la cursul opţional şi un elev de la Matematică-Info: Mihai Căulea.

Citit 2089 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.