Se poate şi la noi - Vârsta a treia, îngrijită la cinci stele
Foto: Foto: Victor Cilincă

Se poate şi la noi - Vârsta a treia, îngrijită la cinci stele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Drumul său spre succes n-ar fi fost posibil dacă nu începea ca simplu asistent medical, le-a dezvăluit elevilor de la Şcoala sanitară postliceală „Carol Davila”, într-o recentă întâlnire, dr. Lucian E. Russu, medic dermatolog, manager general al complexului Bio-medica International Bucureşti, cu 30 de ani în domeniul medical din care 20 în SUA, în medicina militară.

Omul se simte tratat, nu aruncat

Firma are la Bucureşti propriul serviciu privat de ambulanţe, dar şi „un sistem nou” de nursing home, o clinică pentru vârstnici, care să se simtă aici nu ca într-un spital ci… ca la hotel! Făcută cum nu se găseşte nici în SUA, unde vârstnicii sunt trataţi „ca nişte numere”. Astfel,  pacientul primeşte la recepţia clinicii, ca şi la hotel, o cheie, deşi, pentru a nu se bloca, nu există broască adevărată – spre a nu se simţi ca într-un azil! „Acest concept nu există nicăieri în lume! Omul nu este aruncat, vine să facă fizioterapie, investigaţii.”   Aparatele medicale sunt ascunse după mobilier, pereţi, tablouri. Rampele pentru persoanele cu handicap sunt disimulate. Vezi tablouri, flori, sunt serate muzicale, tot felul de activităţi interactive pentru cei care se întorc acasă amelioraţi sau vindecaţi, nu rămân uitaţi acolo până la moarte! Au trecut pe aici peste 400 de rezidenţi în cinci ani, iar „mândria noastră este că foarte mulţi au plecat acasă în sânul familiei”. Medicul spune însă că este mult mai ieftin şi pentru stat să trateze vârstnicii la domiciliu, în sistem "nursing home” şi nu să-i interneze: „Statul canadian, de exemplu, suportă toate costurile nursing-home-urilor din ţară. Am întrebat de ce. <<Păi este eficient economic. Dacă omul stă într-un nursing-home, ne costă 10.000 de dolari canadieni pe lună; dacă stă într-un spital de stat, ne costă 20.000!>> România nu şi-a pregătit deloc acest segment şi nota de plată va fi foarte scumpă! Vom cheltui dublu şi, în loc să avem oameni specializaţi în domeniu, ne vor trebui câţiva ani pentru aceasta! Iar ca să ai oameni specializaţi, îţi trebuie facilităţi – noi nu avem facilităţi în acest domeniu! ” Şi vorbeşte în cunoştinţă de cauză: „Cunosc sistemul medical românesc foarte bine – am lucrat sub patru miniştri ai Sănătăţii ca şi consilier pe domeniul privatizării şi al relaţiilor cu NATO. Pe relaţia cu NATO, pentru că am lucrat opt ani în armata americană şi cunosc foarte bine şi sistemul lor.”

Tot ale noastre-s „fruncea”!

Medicul Russu a susţinut privatizarea spitalelor româneşti, dar cu capital românesc, care să angajeze medici şi asistenţi medicali de-ai noştri. „M-am opus să fie în România spitale turceşti cu personal turcesc, ci să fie spitale private cu colaborare privată turcească şi românească, dar asistentele să fie numai românce. De ce? Pentru că eu sunt extrem de convins că asistentele noastre medicale sunt cele mai bune dintre toate, pentru că ele sunt recunoscute şi le-am întâlnit la Nurenberg, le-am întâlnit în Huston, le-am întâlnit în Quebec, peste tot sunt de obicei team leaders – puse să conducă alte asistente. Pentru că se adaptau foarte repede, aveau iniţiative şi ştiau să răspundă la probleme. Unele s-au adaptat şi au ajuns şefi de spital.” Medicul a dat exemplul unui mare spital de psihiatrie britanic unde directoarea este asistentă medicală cu master în science of nursing.

Întrebat de elevii gălăţeni, medicul a mai spus că se gândeşte că ar putea deschide un astfel de centru medical şi la Galaţi: la Gârboavele pot fi trataţi bătrâni din Europa!

Citit 3581 ori Ultima modificare Marți, 14 August 2012 13:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.