Campania VL: Ştii ce bei? - Află de ce ne îmbolnăvesc sucurile

Campania VL: Ştii ce bei? - Află de ce ne îmbolnăvesc sucurile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Apa este singura băutură recomandată de nutriţionişti * Băuturile răcoritoare, ceaiurile şi apele aromatizate conţin cantităţi mari de fructoză şi zahăr, substanţe care dereglează profund organismul

 

Suntem încă în plină vară şi nu de puţine ori ni se întâmplă să simţim nevoie de a bea ceva răcoritor. Sucurile devin astfel opţiuni foarte tentante, mai ales că le putem cumpăra de la mai toate magazinele. Însă, fie că simţim nevoia de hidratare, sau că suntem pur şi simplu suntem atraşi de gustul dulce sau de arome, medicii ne sfătuiesc să ne gândim de două ori înainte de a duce la gură un pahar sau o sticlă cu suc.

Apa, cel mai bun suc

„Încă de la început trebuie spus că apa este singurul lichid recomandat pentru potolirea setei şi pentru o hidratare corespunzătoare. Aceasta pentru că nu conţine substanţe chimice adăugate cu scopul de a da aromă sau stabilizatori. Un alt motiv pentru alegerea apei constă în faptul că nu conţine nicio calorie, neducând astfel la acumularea de kilograme suplimentare”, explică medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu.

Fructoza şi zahărul, puse la zid

Facem abstracţie, pentru moment, de celelalte substanţe pe care le conţin sucurile îmbuteliate, şi ne limităm doar la substanţele folosite pentru îndulcirea acestor băuturi. După o scurtă analiză a mai multor etichete de sucuri, ceaiuri şi ape aromatizate îmbuteliate, ajungem la concluzia că majoritatea îşi datorează gustul dulce fructozei sau zahărului. 

„Zahărul este un îndulcitor concentrat şi rafinat. Atunci când ajunge în ficat, organismul este dezorientat, motiv pentru care pancreasul va elibera rapid o cantitate mare de insulină. Repetarea acestui fenomen de-a lungul timpului este o condiţie favorizantă a apariţiei diabetului zaharat. Fructoza, un alt îndulcitor folosit în industria sucurilor, este şi mai dăunătoare. Deşi nu conţine calorii, senzaţia de dulce pe care o dă este de două ori mai intensă decât în cazul zahărului”, mai specifică dr. Moroşanu.

Mecanismul ucigaş

Cu toate că au existat numeroase controverse în privinţa cauzelor care au dus la apariţia epidemiei globale de obezitate, nutriţioniştii par să fi ajuns la un consens. Marea majoritatea a cercetătorilor sunt astăzi de acord cu faptul că la baza acestei pandemii a stat înmulţirea numărului celor care beau sucuri îmbuteliate. Persoanele obeze sunt mai predispuse la a dezvolta diabet, dislipidemii sau hipertensiune arterială. Acest trio este asociat cu principala cauză a mortalităţii la nivel global, boala cardiovasculară.

„Fructoza este şi aici principalul învinuit, deoarece odată ajunsă în organism determină aspecte metabolice extrem de importante. Din cauza faptului că stimulează fabricarea grăsimilor în ficat, se ajunge la steatoză hepatică (ficat gras), ceea ce este un factor important în declanşarea diabetului zaharat. Trebuie să amintim aici şi de alte dereglări metabolice generate de consumul de băuturi răcoritoare. Fabricarea unei cantităţi mari de grăsimi în ficat duce la acumularea de colesterol şi de alte grăsimi în sânge. Acestea se depun pe pereţii arteriali, fapt ce duce, în timp, la apariţia aterosclerozei şi a altor afecţiuni înrudite”, adaugă specialistul.

Zero zahăr cu zahăr

Una dintre modalităţile comerciale la care apelează producătorii de sucuri constă în faptul că anumite băuturi nu conţin zahăr. Totuşi, din cauza zahărului caramelizat folosit pentru colorare, şi acestea au un număr destul de mare de calorii. În plus, trebuie să fim atenţi la cafeina conţinută.

Recomandări

În concluzie, ce putem bea pentru a evita astfel de probleme? Dr. Moroşanu recomandă doar apa, indiferent că este plată sau carbogazoasă. „Experienţa a arătat că doar renunţând la consumul zilnic de sucuri, o persoană reuşeşte să slăbească până la opt kilograme într-un an. Dacă totuşi dorim ceva diversitate, o opţiune este amestecul de apă, zeamă de lămâie şi un îndulcitor fără valoare calorică. Putem alege îndulcitorul în funcţie de afinităţile pe care le avem. Avem astfel gust, aromă şi o băutură care nu ne dereglează metabolismul”, concluzionează sursa noastră. 

 

Nevoia de dulce, o iluzie

Este important să ne menţinem greutatea corporală în limitele admise. Chiar şi trei sau patru kilograme suplimentare vor duce la activarea anumitor nuclee la baza creierului, care în mod normal sunt răspunzătoare de ţinerea în frâu a poftei de mâncare. Astfel, avem de-a face cu o atenţionare falsă şi inconştientă, care este creată prin obişnuinţă şi nicidecum prin faptul că organismul chiar ar avea nevoie de dulce.

Când e bună mierea de albine?

Pentru cei cu o greutate normală, mierea de albine reprezintă un aliment foarte recomandat. Pentru cei care au probleme cu greutatea, însă, mierea poate deveni un duşman. Acest lucru se întâmplă deoarece mierea are 85 la sută din numărul de calorii conţinute de zahăr

 

Citit 2084 ori Ultima modificare Marți, 14 August 2012 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.