Vocea medicilor de familie a fost auzită

Vocea medicilor de familie a fost auzită
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reducerea cu 40,69 la sută a bugetului destinat medicinei primare (conform proiectului de buget al Sănătăţii ce urmează a fi supus aprobării în Parlament) i-a nemulţumit pe medicii de familie care afirmă că veniturile cabinetelor lor vor scădea drastic. Din această cauză, conform reprezentanţilor medicilor de familie, cabinetele cu mai puţin de 1.500 de persoane înscrise pe listele de capitaţie se vor afla în imposibilitatea de a mai funcţiona, lipsind de asistenţă medicală primară  o importantă parte a populaţiei. Şi ar fi în această situaţie nedorită aproape jumătate dintre cabinete.

Drept urmare, în tentativa de a-i determina pe guvernanţi să se răzgândească în privinţa diminuării alocării bugetare pentru acest domeniu al asistenţei medicale, medicii de familie din mai multe judeţe au solicitat acordarea de concedii de odihnă sau de studii în perioada 18  - 20 februarie.

Colegii lor gălăţeni au vrut să se întâlnească mai întâi pentru a decide,  în număr cât mai mare, forma de protest la care vor recurge. S-a vrut o întâlnire strict între medicii de familie, dar, spre surpriza acestora, la întrunirea găzduită de sala multimedia a Muzeului de Ştiinţele Naturii au participat şi preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, fam. Olimpia Buzia şi directorul adjunct al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Costinela Georgescu.

Reprezentanţii celor două instituţii au reuşit să convingă asistenţa că procentul de reducere vehiculat, de peste 40 la sută, face parte dintr-un simplu zvon şi că nu ar exista nici un document oficial care să demonstreze intenţia ministerului de a da „lovitura de graţie” medicinei primare şi că este mult mai înţelept ca medicii să-şi respecte obligaţiile asumate prin contract, de a asigura continuitatea acordării asistenţei.

La finalul întâlnirii, medicii de familie din tot judeţul au hotărât să nu mai participe joi la „cursurile de perfecţionare”, pe care intenţionau să le planifice.

Se pare că au fost inspiraţi, deoarece, două ore mai târziu, dr. Doina Mihăilă, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, confirma faptul că a bătut palma cu ministrul  Sănătăţii. Valoarea punctului „per capita” nu se modifică, iar cel „per servicii” va scădea de la 1,9 lei, la 1,5 lei.

``Poate nu este ceea ce am dorit, însă înţelegem că e un buget de austeritate. Scăderi vor fi şi la noi, dar astfel încât să putem să supravieţuim în 2009. Sper ca medicii să renunţe la proteste. Finalmente, cheltuielile vor putea fi suportate din bugetul alocat fiecărui cabinet``.

Aşadar se poate concluziona că protestul medicilor şi-a dovedit eficienţa chiar din faza de intenţie.

După întâlnirea de la Grădina Botanică, dezbaterea problemelor care-i frământă pe medicii de familie a continuat la redacţia „Vieţii libere”, în cadrul unei mese rotunde, ale cărei concluzii vă vor fi prezentate într-una din ediţiile noastre viitoare.

Citit 949 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.