Bolnavi, în rol de „poştaşi”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O mare nemulţumire a medicilor de familie este legată de faptul că unii dintre medicii specialişti nu folosesc scrisoarea medicală tipizată atunci când le prescriu medicamente pacienţilor.

Mecanismul este următorul: pacientul merge la medicul de familie, pentru consult. Dacă situaţia o cere, medicul de familie îl trimite pe pacient la specialist. Acesta din urmă îi fixează un diagnostic şi îi poate prescrie, după caz, o reţetă cu ajutorul căreia pacientul îşi va putea cumpăra medicamentele doar cu preţ întreg. Apoi, îi eliberează pacientului o scrisoare medicală, care conţine date precise privind tratamentul pe care acesta trebuie să îl urmeze, inclusiv medicaţia necesară.

În astfel de situaţii, pacientul se întoarce la medicul de familie, care este nevoit să transcrie reţeta specialistului, pentru a se asigura că pacientul său va beneficia de compensare sau gratuitate atunci când îşi va cumpăra medicamentele.

Aici apare, însă, o problemă. Casa de Asigurări de Sănătate nu decontează decât acele medicamente recomandate de medicul specialist, în scrisoarea medicală.

Dacă, însă, specialistul nu a folosit o scrisoare medicală tipizată, a cărei autenticitate să fie recunoscută de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, medicul de familie riscă să plătească din buzunar medicamentele prescrise. Dacă nu vrea să îşi asume acest risc, nu îi mai rămâne decât să îl trimită pe pacient, din nou, la specialist.

Situaţia este şi mai gravă acum, când medicii specialişti sunt insuficienţi (iar unii nu au contract cu CJAS). „Vine pacientul la mine, iar eu nu pot să-i dau reţeta, spune dr. Michaela Gagionea.

Spre exemplu, sunt specialişti care scriu scrisori medicale valabile pentru trei luni. Dă-i domnule o scrisoare  pentru şase luni! Pe urmă, iar vine la mine şi întreabă – dar eu ce fac, că n-am prins bon la specialist. Dacă rămân fără medicamente? Unde mă mai duc?

Să nu uităm că ăştia sunt  pacienţii noştri, care ne povestesc despre acasă,  despre nevastă şi copil… Unii ne consideră prieteni. Ce să faci cu ei, cât să-i mai plimbi şi unde să-i mai trimiţi?”, a întrebat, retoric, medicul de familie.

Neajunsul face parte dintr-o serie de nemulţumiri ale unor medici de familie, care spun că între ei şi medicii specialişti s-a produs, încă din cursul anului trecut, o adevărată ruptură.

Citit 1772 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.