Vezi care sunt măsurile pentru prevenirea intoxicării cu bioxid de carbon

Vezi care sunt măsurile pentru prevenirea intoxicării cu bioxid de carbon
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pompierii gălăţeni s-au confruntat recent cu un al doilea caz de intoxicaţie cu bioxid de carbon rezultat de la fermentarea vinului, motiv pentru care au emis un comunicat cu măsuri de precauţie pentru cei care se ocupă cu producerea vinului.

  • - Bioxidul de carbon este un gaz fără culoare, fără miros, nu arde şi nu întreţine viaţa. Gazul este mai greu decât aerul, de aceea se lasă în jos la suprafaţa solului, unde formează concentraţii foarte mari, mai ales în încăperile fără ventilaţie;

- În cantităţi mici, acest gaz ia naştere din respiraţia tuturor vieţuitoarelor, însă în cantităţi mari se produce în procesul de fermentare a fructelor (borhot de struguri, prune etc.) sau prin putrefacţia materiilor organice;

- Persoana care a inhalat cantităţi mai mici de bioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă gazul din aer este în concentraţie foarte mare, omul îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, cade şi poate muri rapid; este foarte important de ştiut că el nu-şi dă seama că se intoxică şi deci nu este conştient pentru a lua măsuri de autosalvare;

- Când o persoană a pătruns singură într-un mediu cu bioxid de carbon şi s-a intoxicat, poate să-şi piardă viaţa, întrucât nu are cine o salva. În prezenţa mai multor oameni, persoana intoxicată cu acest gaz poate fi salvată, dacă în primele minute de pierdere a cunoştinţei este scoasă din atmosfera toxică şi dusă la aer curat.

ATENŢIE! Persoana care încearcă să intre pentru salvarea victimei trebuie să fie protejată cu mijloace de respiraţie autonomă, în caz contrar va fi o victimă sigură şi ea.

Citit 3478 ori Ultima modificare Luni, 24 Septembrie 2012 22:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.