Campanie VL - Meserii uitate, meserii inventate: Bunicul cojocar, nepotul copy-writer

Campanie VL - Meserii uitate, meserii inventate: Bunicul cojocar, nepotul copy-writer
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Viaţa liberă" vă prezintă o serie de reportaje despre ultimii meşteşugari ai oraşului, dar şi despre noile meserii care îşi fac loc în societatea actuală


Ion Cojocaru, Vasile Croitoru, Mihai Rotaru sau George Feraru. Nu pare a fi nimic în neregulă cu aceste nume, sunt chiar dintre cele mai întâlnite. Cum vi s-ar părea, însă, ca peste ani să avem nume precum Ion Stilistu, Vasile Specialistu, Mihai Copiraităru sau George Aitistu? Parcă sună cumva aiurea, nu? Ei bine, dacă procesul de oficializare a numelor nu ar fi avut loc în secolul al XIX-lea, ci s-ar fi derulat astăzi, nu ar fi fost deloc de mirare ca pe vecinul dumneavoastră să îl cheme Florin Manageru în loc de Florin Moraru. Nu se întâmplă, totuşi, asta pentru că astăzi sistemul de evidenţă a populaţiei e deja cristalizat, iar numele de familie se moştenesc, nu se stabilesc în funcţie de carieră.

Din păcate sau poate pur şi simplu pentru că asta înseamnă progresul, multe dintre meseriile de altădată au rămas contemporane cu noi doar datorită onomasticii. Rar, ici pe colo, în unghere ale cotidianului, mai găseşti câte un morar, câte un fierar, câte un cojocar sau câte un dogar. Şi nu este exclus ca, undeva în viitor să apară meseria de expert în meserii uitate, care să se ocupe cu protejarea "speciilor" pe cale de dispariţie.

Rotari versus stilişti

Au dăinuit veacuri întregi, iar acum sunt pe cale de dispariţie. Meseriile aproape uitate fac loc, odată cu trecerea timpului, unora noi. În timp ce vechile ateliere de cojocărie, ceasornicărie şi cizmărie pun lacătul pe uşă, în fiecare an se înfiinţează zeci de companii care au nevoie de copy-writeri, mediatori, head-hunteri sau stilişti. Revoluţia tehnică din aceşti ani face ca noi să fim generaţia care asistă la înlocuirea acului de cusut cu tastatura computerului.

Campania pe care "Viaţa liberă" v-o propune pentru următoarele luni se axează pe inventarierea ultimilor mohicani dintre meşteşugarii locului, dar şi pe o trecere în revistă a meseriilor care au apărut în ultimii ani. Vom sta de vorbă cu puţinii dogari, ceaprazari, rotari, potcovari pe care îi vom mai găsi, dar şi cu cei care le-au luat locul: specialişti IT, experţi în proiecte europene sau depanatori de telefoane mobile. Eventual, vom organiza un concurs între un dactilograf şi un tehnoredactor. Vă aşteptăm cu propuneri, sugestii şi chiar personaje despre care ar trebui să facem vorbire. Textele din cadrul acestei campanii vor apărea în fiecare zi de joi a săptămânii.

Citit 3462 ori Ultima modificare Joi, 04 Octombrie 2012 23:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.