Studenţii îşi aleg „profii tari”

Studenţii îşi aleg „profii tari”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Studenţii sunt chemaţi să îşi aleagă cei mai „tari” profesori, în cadrul unei noi ediţii a campaniei „Profesorul Bologna”, un proiect la nivel naţional promovat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). Toate centrele universitare din ţară pot participa la această campanie, care are şi un site unde pot fi înscrişi profesorii merituoşi, www.profitari.ro.

„Există cursuri la care participăm activ, există profesori cu care vorbim deschis, care  îşi adaptează mereu activitatea didactică în funcţie de nevoile noastre, care ne motivează, care ne ajută să ne punem întrebări, să ne depăşim limitele, să vrem să fim mai buni în fiecare zi,  care ne formează nu numai din punct de vedere profesional, ci reuşesc totodată să  îşi pună amprenta pe dezvoltarea noastră personală, care slujesc şcoala vieţii noastre. Sunt adevărate modele pentru noi!

Pentru aceşti profesori toţi avem un mare respect, ei dau plus de valoare educaţiei din România şi ceea ce fac ei în fiecare zi trebuie să reprezinte un exemplu pentru oricine. Şi pentru ca sunt ceea ce sunt, noi îi premiem”, se arată în motivaţia ANOSR, care a stat la baza proiectului.

Profilul „Profesorului Bologna”

Cum arată un „Profesor Bologna”? Ne explică organizatorii „competiţiei”:

„Este pasionat de educaţie şi caută să folosească tehnologia şi metodele potrivite pentru a pregăti integrarea studenţilor pe piaţa muncii şi în societatea de mâine. Un «Profesor Bologna» este un gânditor, răspunde nevoilor morale, etice ale studenţilor, ştie să decodifice informaţia într-un limbaj corect, firesc, apropiat; lasă senzaţia generală de prietenie, de afecţiune şi apropiere, de echitate între generaţii”.

Alte cerinţe se referă la consilierea permanentă a studentului, la încurajarea studiului individual. În ceea ce priveşte metodele de predare, profesorii „din visele” studenţilor ar trebui să prezinte obiectivele cursurilor şi ale lecţiilor şi să negocieze o parte dintre obiectivele care depăşesc curricula, să pună la dispoziţie resurse de învăţare înaintea începerii semestrului, să folosească metode de predare relevante, care să faciliteze procesul de învăţare, să stimuleze interesul tinerilor pentru informaţia primită şi să dezvolte gândirea critică.

De asemenea, profesorii trebuie să respecte curricula, să aibă o materie bine structurată şi adecvată, să faciliteze accesul studenţilor la resursele tehnice şi de cercetare şi să manifeste interes pentru informaţiile oferite de ştiinţele educaţiei referitoare la stilurile de învăţare, tendinţe etc.

Cum sunt aleşi „profii tari”

În campanie, profesorii pot fi înscrişi atât de studenţi, cât şi de masteranzi sau de doctoranzi, în condiţiile în care aceştia nu predau la universitate ca preparatori sau asistenţi. Studenţii trebuie să fi avut un curs sau un seminar cu respectivul profesor.

Se acceptă înscrierea oricărui cadru didactic, indiferent de gradul acestuia (profesor, lector, conferenţiar, asistent, preparator etc.).

Înscrierile pot fi făcute până pe 15 martie, pe site-ul www.profitari.ro. Titlurile de “Profesorul Bologna” vor fi acordate în cadrul unei gale care va avea loc pe data de 9 mai, în Bucureşti.

Juriul este format din membrii organizaţiilor studenţeşti, care vor verifica informaţiile trimise de tineri, vor contacta profesorii recomandaţi de aceştia şi vor încerca să afle mai multe informaţii despre cadrele didactice, care vor fi publicate în Lista albă a Profesorilor Bologna.

Campania îşi propune, pentru anul acesta, formarea unei comunităţi de 150 de „Profesori Bologna”, care vor deveni resurse pentru sistemul educaţional din România.

La Galaţi va fi organizată şi o dezbatere pe această temă. Potrivit liderului Ligii Studenţilor, Dorin Coteţ, în cadrul campaniei va fi organizată şi o prezentare a proiectului, în care se vor discuta şi aspecte generale cu privire la implementarea Procesului Bologna în universităţile din România.

Citit 1773 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.