O femeie de 78 de ani a ajuns să fie umilită de cel pe care-l spera ajutor la bătrâneţe

O femeie de 78 de ani  a ajuns să fie umilită de cel pe care-l spera ajutor la bătrâneţe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bătrânii sunt prada cea mai uşoară pentru românii şmecheri şi dornici de îmbogăţire. Oamenii în vârstă sunt păcăliţi uşor şi ajung în situaţii disperate, din care adesea nu mai pot ieşi, fiind, de cele mai multe ori, şi lipsiţi de ajutorul celor din jur. Într-o astfel de situaţie se află şi Bălaşa Tatu, o femeie în vârstă de 78 de ani, greu încercată de viaţă, care a ajuns să îşi caute dreptatea în instanţă, după ce a fost păcălită de un vecin.

Povestea femeii a început în anul 2005, când a vândut apartamentul său proprietate personală unei familii de tineri. Aceştia aveau obligaţia să o întreţină pe bătrână, urmând să devină proprietari de drept abia după decesul acesteia. Pentru o perioadă, totul a decurs normal şi Bălaşa Tatu chiar a crezut că va avea o bătrâneţe liniştită. Familia în mâinile căreia femeia îşi pusese destinul s-a schimbat, însă, în rău, destul de repede, aşa că rezilierea contractului a fost iminentă. Situaţia s-a rezolvat relativ repede, instanţa de judecată dându-i dreptate bătrânei.

A doua încercare eşuată

Văzându-se din nou singură şi neajutorată, Bălaşa Tatu s-a împrietenit cu un vecin. Cum acesta se dovedea a fi de bunăcredinţă şi săritor la nevoile ei, bătrâna a sperat că şi-a găsit alinarea. Aşa s-a ajuns la o altă poveste, în care Bălaşa Tatu se luptă cu fostul vecin Toader Ivaşcu. Familia Ivaşcu şi Bălaşa Tatu au ajuns să locuiască împreună după ce au fost de acord ca fiecare să îşi vândă apartamentul şi să cumpere unul mai mare. Totul trebuia să fie simplu. Noul apartament ar fi avut doi coproprietari, familia Ivaşcu rămânând cu apartamentul după decesul bătrânei.

Dar planurile femeii au fost date peste cap de familia Ivaşcu, care la încheierea actelor de proprietate pentru noul apartament au "uitat" să o treacă şi pe Bălaşa Tatu drept coproprietar. Toader Ivaşcu a folosit la cumpărarea apartamentului şi suma de 90.000 de lei scoasă din contul Bălaşei Tatu. Pe chitanţa de la bancă apar atât semnătura titularei contului, cât şi cea a lui Toader Ivaşcu.

Începutul calvarului

Femeia  fost primită în apartamentul familiei Ivaşcu, dar atunci a început şi calvarul pentru ea. „M-au ameninţat în repetate rânduri. Mă ţin într-o cameră, fără căldură şi fără curent electric. Nu am acces la apă caldă şi nici la bucătărie. În 2009 au intrat peste mine în cameră şi m-au bătut. Atunci am strigat "hoţii" şi vecinii au chemat Poliţia, dar poliţiştii nu au luat nicio măsură împotriva lui. Mi-au dus lucrurile personale (frigider, aragaz, mobilă etc.) la ei la ţară. Am încercat să îmi pun ială la camera mea, dar am fost luată la bătaie. De fiecare dată când chem Poliţia, familia Ivaşcu susţine că mă ţine în casă de milă. Calvarul acesta îl trăiesc din 2007”, povesteşte Bălaşa Tatu.

Aflată la capătul puterilor, Bălaşa Tatu a făcut plângere la Parchet. Aici, însă, familia Ivaşcu a fost scoasă de sub urmărire penală. Decizia procurorilor a fost atacată la Tribunalul Galaţi, unde judecătorii au decis că dosarul trebuie să se întoarcă la Parchet pentru că „cercetarea penală nu este completă, în cauză nefiind administrate suficiente probe pentru a se stabili cu exactitate situaţia de fapt”.

Dreptate făcută din birou

Speranţa femeii a fost spulberată rapid de magistraţii Curţii de Apel Galaţi, care i-au respins recursul ca fiind tardiv introdus.  De atunci au trecut mai bine de doi ani de zile, timp în care Bălaşa Tatu trăieşte acelaşi calvar. „Nu am unde să mă duc. Şi chiar dacă aş avea, nu vreau să plec de acolo pentru că îmi e teamă că am să îmi pierd toate lucrurile şi banii pe care i-am dat pentru apartament”, susţine bătrâna.

Văzând că Bălaşa Tatu este lipsită de ajutor, familia Ivaşcu a cerut în instanţă evacuarea femeii. Procesul a fost înregistrat la Judecătoria Galaţi în iunie 2011 şi a primit un prim termen în aprilie 2012, timp suficient ca bătrâna să mai îndure o serie de jigniri şi violenţe din partea celor cărora le încredinţase averea agonisită într-o viaţă.

Procesul merge cu paşi lenţi înainte, iar speranţa femeii că îşi va mai găsi dreptatea se stinge cu fiecare  zi ce trece. Dreptul ei de proprietate a fost călcat în picioare şi pentru asta, la vârsta de 78 de ani, este obligată să meargă în faţa judecătorilor pentru a da explicaţii. Asta după ce a crezut în oameni şi a sperat că va face un bine unei familii cu doi copii. Şi totul doar pentru că a sperat să aibă un ajutor la bătrâneţe.

Cazul Bălaşei Tatu nu este nici primul şi, cu siguranţă, nu va fi nici ultimul, atât timp cât vor exista oamenii fără suflet şi o justiţie care le dă dreptate celor care ştiu să vorbească din cărţi.

Citit 2736 ori Ultima modificare Joi, 18 Octombrie 2012 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.