Campanie VL - Meserii uitate: Coşarul de astăzi lucrează cu laptop şi cameră

Campanie VL - Meserii uitate: Coşarul de astăzi lucrează cu laptop şi cameră
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Coşarul, un meseriaş care era să dispară pe vremea comunismului, a reapărut în ultimii ani


Coşarul aduce noroc dacă iţi iese în cale. Superstiţia, veche de când lumea, poate fi uşor răsturnată astăzi: ai noroc dacă îţi iese un coşar în cale, pentru că au dispărut aproape cu totul. "Ai noroc în sensul că la iarnă nu rişti să te intoxici cu monoxid de carbon. Ai noroc, fiindcă o să rămâi în viaţă", spune mai mult sau mai puţin în glumă unul dintre puţinii coşari care se mai ocupă de sobe şi hornuri în ziua de astăzi la Galaţi. Oricum, chiar dacă l-ai vedea, nu ai şti că e coşar. Umblă cu o geantă în care cară laptopul şi aparatul foto de mici dimensiuni, instrumente care au devenit necesare în practicarea meseriei.

"Meseria nu va dispărea"

Laurenţiu Pandelescu este un coşar atipic. E unul dintre ultimii rămaşi în branşă, practică o meserie veche de mii de ani, dar o face cu mijloace moderne. Tocmai de aceea spune că meseria asta are viitor. "Meseria asta se practica şi pe vremea romanilor. A dăinuit atâţia ani şi sigur va mai dăinui câtă vreme oamenii se vor încălzi cu sobe pe lemn sau chiar cu cele pe gaz. A fost o perioadă, la noi în ţară, când meseria cam dispăruse pentru că toată lumea era mutată la bloc, iar încălzirea se făcea în sistem centralizat. Acum, când toţi vor să plece de la bloc, iar cei care îşi fac o casă preferă o centrală pe lemne, e normal să reapară interesul pentru ceea ce fac eu. Toţi vor acum pe lemne pentru că e mult mai ieftin", spune Laurenţiu Pandelescu, un personaj plin de viaţă şi extrem de pasionat de meserie. Munceşte şi cu instrumentele tradiţionale, dar consideră că are nevoie şi de tehnica modernă. Acolo unde spaţiile sunt prea strâmte bagă mâna cu aparatul foto de mici dimensiuni, face poze, apoi descarcă pe laptop şi vede care e situaţia. Analizează, abia apoi intervine, pentru că toţi clienţii doresc ca lucrările pe care le face să fie cât mai puţin invazive. Se poate chiar cu mijloace mult mai avansate. "Există camere de luat vederi mici, cu cablu, care pot fi coborâte pe horn pentru a vedea unde e problema. Sunt scumpe, dar sunt folositoare", spune coşarul.

Proiectare 3D

Şi, cum caută mereu să fie în pas cu vremurile, Laurenţiu Pandelescu s-a apucat şi de construit sobe şi şeminee. De fapt, face totul de la A la Z. "Fac şi proiectare 3D pe computer, ca să prezint clientului cum va arăta întregul ansamblu. Proiect, construcţie şi întreţinere, fac de toate. Un coşar bun trebuie să fie mereu în pas cu tehnologia", povesteşte omul, în timp ce prezintă ultimele sale schiţe pe laptop.

Cel puţin o intervenţie pe an

Dar cea mai importantă parte a activităţii sale este legată de curăţatul şi întreţinerea sobelor şi a hornurilor. Are o piaţă destul de mare, dar spune că s-ar putea şi mai bine. "Din păcate, cel mult zece la sută dintre proprietari solicită intervenţia unui coşar profesionist. Restul fac ei sau pur şi simplu lasă lucrurile aşa. Aceşti oameni ar trebui să ştie că se expun unor riscuri foarte mari. Vă daţi seama ce piaţă ar fi la ţară, dar ţăranul român ştiţi cum este, îşi face el singur, că se pricepe la toate. Până îi ia foc casa", spune coşarul. În mod normal, susţine omul, ar trebui să se facă două curăţări pe an: una primăvara şi una toamna, dar măcar o dată pe an ar fi nevoie. "Iarna au loc multe incendii din cauza coşurilor de fum. Aceasta e a patra cauză a incendiilor", explică Laurenţiu Pandelescu.

Citit 2908 ori Ultima modificare Joi, 18 Octombrie 2012 21:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.