Şcolile de arte şi meserii se desfiinţează

Şcolile de arte şi meserii  se desfiinţează
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În judeţul Galaţi sunt 32 de astfel de instituţii de învăţământ * Directorii acestor unităţi din mediul rural susţin că li se taie astfel elevilor posibilitatea să-şi continue studiile * Deocamdată nu se ştie pentru ce va opta ministerul *

În anul 2003,  Ecaterina Andronescu, aflată pe atunci la prima „domnie” la cârma Educaţiei, a înfiinţat cu surle şi trâmbiţe şcolile de arte şi meserii.

În cei şase ani care au trecut de atunci, Andronescu a realizat că ideea a fost proastă. Ca urmare, proaspăt întoarsă la cârmă propune desfiinţarea acestor unităţi de învăţământ.

Este cea mai convingătoare dovadă că Educaţia României este bătută, de 20 de ani, de toate vânturile şi că miniştrii care s-au succedat nu numai că n-au fost de acord cu ideile predecesorilor, dar n-au reuşit să fie consecvenţi nici măcar cu ceea ce au propus ei. 

SAM dispare din planul de şcolarizare

Deşi ministrul Educaţiei a declarat în câteva rânduri că prin noua lege a învăţământului se va renunţa la şcolile de arte şi meserii, oamenii şcolilor au fost surprinşi să constate schimbările vor fi făcute chiar din anul şcolar următor, încât, prin HG Nr. 77 din 11 februarie 2009, nu s-a mai alocat nici un loc pentru şcolile de arte şi meserii.

Dacă în anul 2008, pentru clasa a IX-a, la liceu zi, au fost aprobate 149 000 de locuri şi la SAM 90 000,  în 2009 s-au dat 221 000 locuri la liceu zi şi niciunul la SAM. Diferenţa de 72 000 de locuri în plus la liceu zi ar fi aproximativ egală cu cifra de şcolarizare care ar fi fost necesară pentru SAM.

Deşi HG Nr. 77 anunţă desfiinţarea claselor SAM, planul de şcolarizare a plecat de la ISJ Galaţi cu un număr de 65 de clase la această formă de învăţământ.

Inspectorul general Vasile Ciuchină susţine că nu au venit de nicăieri precizări clare şi că nu se ştie cum va arăta învăţământul în viitorul an şcolar: „Se pare că învăţământul de zece clase va fi unul de cultură generală, după care elevii nu se vor alege cu nicio specializare. În perspectiva extinderii învăţământului obligatoriu la zece ani, specializarea într-o meserie se va face începând din clasa a XI-a şi va dura doi sau trei ani”.

Vor fi probleme în mediul rural

„Suntem cea mai săracă comună din judeţ. Dacă se desfiinţează şcoala de arte şi meserii, vor fi mulţi elevi care vor renunţa la carte. Avem 85 de elevi, deci putem spune că ne justificăm existenţa. La clasa a IX-a avem 39 de elevi, pentru că nu ni s-a aprobat anul trecut înfiinţarea a două clase”, ne spune directoarea Şcolii de Arte şi Meserii din Drăguşeni, Maricica Popa. 

Acelaşi lucru ni l-a declarat şi directoarea de la SAM Iveşti, Maria Puiu: „La noi s-a desfiinţat încă de anul trecut profilul textile. E păcat că acum sunt şi fete care învaţă la mecanică, pentru că nu au altă soluţie. E păcat că la croitorie avem dotare foarte bună, 10 maşini de cusut industriale, obţinute prin program Phare, pe care le ţinem degeaba în şcoală. Când au desfiinţat profilul, au motivat că nu mai avea căutare pe piaţa muncii.

E păcat, că ieşeau măcar cu o meserie, care le mai aducea un bănuţ. Cine nu merge să tragă un fermoar sau un tiv la o croitoreasă?”, spune directoarea.

Maria Puiu susţine că în fiecare an are câte cinci-şase cazuri de elevi care vin şi se înscriu la SAM la Iveşti, după ce şi-au dorit să facă şcoală la Galaţi sau Tecuci.

„Din această cauză avem în clasa a IX-a 37 de elevi. Ar fi bine să nu se renunţe la învăţământul profesional. Dacă desfiinţează SAM-urile, să se înfiinţeze vechile şcoli profesionale de trei ani. Erau bune”, crede directoarea de la SAM Iveşti.

Majoritatea SAM-urilor funcţionează pe lângă grupurile şcolare, care au în componenţă   şi clase de liceu, deci nu sunt în pericol să dispară ca instituţii de învăţământ liceal. SAM-urile care funcţionează individual – în total 9 la număr la noi în judeţ – urmează să dispară de pe harta învăţământului, după ce termină clasele pe care le au în lichidare. 

Cum sunt destule familii care nu-şi vor permite să-şi susţină copiii la şcoli din oraş, prin desfiinţarea SAM-urilor aceştia vor rămâne doar cu opt clase. 

Nu ne rămâne decât să aşteptăm să vedem ce va alege ministrul Educaţiei să mai experimenteze pe spinarea elevilor şi profesorilor. Până atunci să reamintim că Ecaterina Andronescu şi-a atras, pe bună dreptate, putem spune numele de Abramburica.

Citit 2261 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.