Şomerii, umiliţi de birocraţie

Şomerii, umiliţi de birocraţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Apăsaţi deja de pierderea locului de muncă, foştii salariaţi se simt umiliţi de birocraţie * Pentru depunerea dosarului aşteaptă zile sau nopţi, la cozi * Numărul mic al funcţionarilor de la AJOFM este una dintre explicaţii * O toaletă ecologică ar fi necesară în zonă *

Zeci de gălăţeni care şi-au pierdut locul de muncă, în plină criză, în urma recentelor disponibilizări, se plâng că sunt nevoiţi să stea zile întregi la coadă, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), pentru a-şi depune dosarul de şomaj.

Ca să nu-şi piardă rândul, oamenii întocmesc, zilnic, liste de aşteptare. Primul care ajunge, scoate o foaie de hârtie şi îşi trece numele. Urmează al doilea venit, apoi al treilea şi aşa mai departe.

Ca să ocupe un loc fruntaş pe listă, unii dintre gălăţeni îşi pun dosarul într-o sacoşă  şi pornesc spre sediul Agenţiei încă din timpul nopţii.  Orele lungi de aşteptare apasă cel mai greu pe umerii oamenilor care nu locuiesc în oraş şi sunt nevoiţi să bată drumul până la Galaţi din diverse comune şi sate din judeţ.

La coadă, de la 3 dimineaţa

Când am ajuns la sediul AJOFM, pe la orele prânzului, stăteau la coadă circa 30 de oameni. Am încercat să vorbim cu ei şi să le aflăm ofurile.

„Am venit şi ieri aici, şi-o să stau şi astăzi, până se termină programul. Nu ştiu dacă apuc să intru, dar mâine…”, ne mărturiseşte, obosit, domnul Ion G., aflat cam pe la jumătatea rândului. Încetul cu încetul, oamenii s-au ridicat de pe bănci şi s-au strâns în jurul nostru, dornici cu toţii să vorbească despre necazurile lor.

„Am venit de la ora 3 şi-am stat în maşină. Sunt din Izvoarele. Acum ce trebuie să fac? Să fac de pază până mâine aici, că nu mai am bani ca să vin din nou? M-au dat în şomaj, de unde bani? Am şase copii acasă!” spune, revoltat, Gheorghe Ene. E un bărbat solid, care, odată, a muncit în construcţii. Acum, a ajuns să stea la coadă, cu un dosar în mână.

La un moment dat cineva arată spre dl Daniel S., care îşi aşează dosarul în sacoşă şi se pregăteşte să plece. „Dumnealui a intrat, ne spun mai multe voci, în cor. Dar a fost primul. Aşteaptă de aseară, de la 22.00”.

Un alt bărbat încearcă să îşi facă auzit glasul, din spatele zidului de oameni care s-a adunat în jurul nostru. E din Schela şi spune că a venit tot în puterea nopţii. „Şi chiar şi aşa am fost al 15-lea”, ne povesteşte, supărat.

Necazul cu lista de aşteptare este că se reînnoieşte în fiecare zi. Cel care n-a mai apucat să intre în ziua precedentă îşi pierde locul şi trebuie să vină iar de cu noapte ca să se înscrie.  Şi dacă, odată ajuns în faţa funcţionarului, omul află că îi lipseşte vreun act din dosar, cu siguranţă cade cerul pe el. Înseamnă că trebuie să-şi facă rost de documentul respectiv şi apoi să se aşeze înapoi la coadă.  

În plus, oamenii se plâng că, deşi stau la coadă ore nesfârşite, nu au acces nici măcar la un grup sanitar. Luca Vasile e din Smârdan şi ne spune că de o săptămână tot vine pe aici. Ba mai lipseşte ceva la dosar, ba e coada prea lungă şi nu poate să intre în ziua respectivă… 

De pe bancă, o doamnă ne povesteşte că, de dimineaţă, de pe la ora 5.00, a venit soţul său, ca să prindă rând. Acum, au schimbat locul. „Am copil mic acasă, cât de mult pot să stau aici, la coadă?”, ne întreabă retoric doamna, cu o urmă de amărăciune în glas. 

„Măcar să ne ia tuturor dosarele şi dacă mai trebuie ceva, să ne dea un telefon, că le lăsam numerele”, propune, oarecum împăciuitor, Dumitru C. din Folteşti. 

Agenţia face eforturi, dar rândul rămâne lung

De cealaltă parte, directorul AJOFM, d-na Carmen Tofan (foto 3), declară că angajaţii Agenţiei fac tot ceea ce le stă în putinţă pentru ca aşteptarea oamenilor să fie cât mai scurtă. „Noi chiar încercăm să le rezolvăm problema în aceeaşi zi, în condiţiile în care la alte instituţii se merge pe bază de programare.

Problema principală este că softul de înregistrare a disponibilizaţilor în bazele de date ale AJOFM este complex şi solicită foarte multe date.

„Se trec toate calificările şi diplomele. De asemenea, se culege în totalitate cartea de muncă, codul firmei, date privitoare la unitate şi alte informaţii”, ne-a spus d-na Tofan.

Şi acestea sunt doar câteva exemple din multitudinea de date privitoare la trecutul şi prezentul profesional şi social al disponibilizatului care trebuie înregistrate în baza de date a Agenţiei.

Din câte am înţeles noi, înregistrarea acestor informaţii poate dura, pentru fiecare viitor şomer în parte, între 20 de minute şi o oră, în funcţie de volumul de date de introdus şi experienţa acumulată de funcţionar. 

Directorul AJOFM ne-a mai prezentat şi alte motive pentru care disponibilizaţii petrec atât de mult timp, la coadă - „14 funcţionari publici ne-au plecat din Agenţie, din motive tehnice. Practic, am rămas cu o capacitate redusă.

La ora aceasta, fiecare funcţionar public are de lucrat cu peste 570 de clienţi. Avem 16.500 de oameni în evidenţă, cărora li se adaugă peste 10.000 de agenţi economici. Tot acest volum de muncă, e drept, conduce la apariţia unei  perioade de aşteptare, pentru înregistrare.

Noi mai avem şi alte activităţi precum întocmirea de proiecte şi gestionări de baze de date. În plus, mai sunt şi şomerii care vin, de dimineaţă, pentru viza lunară”, ne-a spus d-na Tofan.

„Am mobilizat pe toată lumea la introducerea dosarelor de şomaj. Avem 52 de angajaţi, cu şoferul. Practic, 51 au contribuit la această activitate”.

Directorul Agenţiei ne-a asigurat că funcţionarii cer şi în prezent numerele de telefon ale oamenilor care vin cu dosare, mai ales în cazul celor care au căzut victimele disponibilizărilor colective. Cât despre un anume gen de disconfort acuzat de cei aflaţi la rând, aveam în vedere şi amplasarea unei toalete ecologice”. Ceea ce ar fi normal, în condiţiile în care se stă atât de mult în faţa instituţiei.

Speranţe şi aşteptări

Mai există, totuşi, speranţă. Oamenii aşteaptă la rând, chiar dacă, din timp în timp, îşi mai pierd răbdarea.

Şi, în cazul în care criza economică n-a sufocat de tot economia gălăţeană, ar trebui să înceapă angajările de sezon, în construcţii şi agricultură, aşa că numărul şomerilor ar putea să scadă. Acum, sunt peste 16.000 înregistraţi în judeţul Galaţi, unde rata şomajului, pe luna ianuarie, s-a ridicat la 7,5 la sută, ne-a informat purtătorul de cuvânt al AJOFM, Nicoleta Harţegan.

S-ar putea să scadă şi ritmul disponibilizărilor colective, având în vedere că, pentru luna martie s-au anunţat doar circa 500 de concedieri.

Dar până una alta, contribuabilii sunt apăsaţi nu doar de grija zilei de mâine, ci şi de birocraţia mai rezistentă decât orice criză.

Citit 1552 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.