Cât te costă să-ţi faci analizele periodice

Cât te costă să-ţi faci analizele periodice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Laboratoarele din Galaţi oferă preţuri comparabile pentru efectuarea analizelor de sânge * Acestea pot fi efectuate şi gratuit, cu o trimitere de la medicul de familie


De ce este recomandat să ne facem anual anumite analize medicale? Răspunsul este simplu: multe boli, unele grave, nu se manifestă în niciun fel la apariţie şi în primele stadii de evoluţie. Astfel, multe persoane ajung la medic abia atunci când afecţiunea de care suferă a avansat prea mult, moment în care tratamentele sunt mult mai costisitoare şi mai puţin eficiente.

O dată pe an

Analizele medicale anuale constau, în mare parte, în măsurarea unor parametri sangvini, care îi dau specialistului informaţii cu privire la starea de funcţionare a anumitor organe. Suplimentar, la consultul efectuat de medicul de familie, acesta va măsura tensiunea arterială, va asculta inima şi plămânii cu ajutorul stetoscopului, va verifica vederea şi reflexele neurologice.

Un izvor de informaţii

O hemoleucogramă completă poate semnala multiple boli. De la anemii şi leucemii, la inflamaţii şi stări de deshidratare. Această analiză oferă informaţii despre numărul elementelor sanguine (globule roşii, albe şi trombocite), dimensiunea lor şi cantitatea de hemoglobină (valoare normală: 11-15 mg/dl). Formula leucocitară evidenţiază procentul în care se găsesc în sânge diferitele tipuri de leucocite (neutrofile, bazofile, eozinofile, limfocite şi monocite).

Tarife

După analizarea tarifelor pentru astfel de analize în câteva laboratoare de stat şi particulare din Galaţi, am observat că diferenţele de  preţ nu sunt notabile. La Centrul de Transfuzie Sangvină Galaţi, glicemia şi colesterolul au acelaşi preţ: şapte lei. Tot câte şapte lei costă şi testarea TGO şi TGP (analizarea funcţiilor hepatice). O hemoleucogramă completă este ceva mai scumpă, ajungând la 25 de lei. Pentru că Centrul de Transfuzii nu are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, el fiind subordonat direct Ministerului Sănătăţii, analizele se fac doar contra cost.

Tot pe bani se efectuează aceleaşi analize şi la laboratorul din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi, pentru că nici aici nu există un contract încheiat cu CJAS Galaţi. Preţurile sunt ceva mai mici: glicemie/colesterol/TGO/TGP - câte şase lei. Hemoleucograma costă 13 lei.

Şi la laboratorul de la Spitalul CFR, preţurile sunt similare: glicemie, şase lei, colesterol, zece lei, TGO/TGP, câte şapte lei şi hemoleucograma 15 lei. Spre deosebire de Spitalul Judeţean, însă, la Spitalul CFR îşi pot face analizele gratuit şi cei care vin cu trimitere de la medicul de familie. „Există o listă de aşteptare, însă dacă o persoană vine astăzi cu trimitere de la medicul de familie, va fi programată la începutul lunii decembrie. Totuşi, mai avem fonduri chiar şi pentru luna noiembrie”, a explicat dr. Gabriela Ionescu, managerul Spitalului CFR Galaţi.

Varianta privată

Gălăţenii pot apela şi la clinicile private din oraş. La Clinica „Irina”, spre exemplu, există, în această perioadă o reducere de 20 la sută la toate analizele. Glicemia costă 4.8 lei, colesterolul, 5.6 lei, TGO/TGP, câte 5.6 lei şi hemoleucograma 13,6 lei.

Deşi la Centrul de Transfuzii tarifele sunt un pic mai ridicate, directorul instituţiei spune că şi rezultatele au o acurateţe mai mare. „Toate utilizabilele pe care le folosim sunt achiziţionate prin licitaţie naţională. Datorită calităţii superioare a reactivilor folosiţi, rezultatele sunt mai exacte. Deja cei care locuiesc în zonă ne sunt clienţi fideli. Mai sunt şi persoane care şi-au făcut analize la două sau mai multe laboratoare diferite şi acum vin la noi pentru a se lămuri”, explică dr. Camelia Stochicescu, directorul Centrului.

Glicemia este un indicator preţios în ceea ce priveşte nivelul de zahăr din sânge. Pentru ca analiza să fie valabilă, persoana nu trebuie să mănânce cu cel puţin 12 ore înainte de prelevarea de sânge.

Aflarea valorii colesterolului este şi ea importantă, deoarece un nivel mare poate duce la apariţia bolilor cardiovasculare. Există două tipuri de colesterol: cel „bun” (HDL) cu valori normale peste 45 mg/dl, şi cel „rău" (LDL), cu valori normale sub 130 mg/dl).

Mai poate fi testată şi funcţia renală. Dacă rinichii nu funcţionează normal, în sânge se vor acumula anumite substanţe care în mod normal sunt eliminate prin urină. Este vorba despre uree, acid uric şi creatinină.

Sumarul de urină

O altă analiză uzuală este şi sumarul de urină, care are scopul de a depista prezenţa unor substanţe precum proteinele, glucoza, globulele roşii şi corpii cetonici. Aceste substanţe, în cantităţi crescute, sunt semnul unei afecţiuni renale sau a tractului urinar.

La Centrul Medical „Irina”, un sumar de urină costă opt lei. Pentru aflarea valorilor creatininei, mai trebuie să plătim alţi şase lei. La Spitalul CFR, preţurile sunt comparabile: sumarul de urină costă zece lei, în vreme ce creatinina, şapte lei.

Citit 20710 ori Ultima modificare Vineri, 23 Noiembrie 2012 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.