Biserica Sfânţilor Daniil Sihastrul şi Ioan Iacob de la Neamţ: Opt ani de provizorat la parterul unui bloc

Biserica Sfânţilor Daniil Sihastrul şi Ioan Iacob de la Neamţ: Opt ani de provizorat la parterul unui bloc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În 2007, Consiliul Local Galaţi a alocat un miliard lei pentru ridicarea bisericii * Din lipsa unui loc, banii au fost retraşi * Tot de atunci, cele 1.400 de familii aşteaptă „îndurare” de la autorităţile locale şi un loc pentru cei doi sfinţi români


Creştinii aparţinători Parohiei „Sfântul Daniil Sihastrul şi Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din municipiul Galaţi se roagă şi aşteaptă din anul 2004 un loc de sfântă biserică. Din decembrie 2006, parohia a primit un fost spaţiu comercial la parterul blocului C120 din Micro 39C, loc de provizorat, unde părintele paroh Claudiu Mitu slujeşte şi astăzi.

În aşteptare din 2004

În ultimii ani, cu binecuvântarea Arhiereului locului, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos, preotul şi membrii consiliului parohial au discutat cu autorităţile locale, foste şi actuale, despre necesitatea repartizării unui loc de biserică. "Cele 1.400 de familii, cu 3.300-3.500 de suflete, trebuie să beneficieze de aceeaşi atenţie, ca şi confraţii lor din municipiul Galaţi. După opt ani de aşteptare, poate e timpul ca şi aceşti gălăţeni să se poată bucura de un loc de rugăciune adecvat. Am avut o întâlnire şi cu actuala conducere a Primăriei Galaţi, însă nu am primit până acum, cel puţin la parohie, niciun semn”, ne-a spus părintele Claudiu Mitu.

Încă de la început, municipalitatea a pornit cu stângul în alegerea unui loc de biserică închinat celor doi sfinţi români. Prin 2004-2005, acestei parohii i-a fost repartizat un spaţiu pe o râpă din apropiere, dar terenul nesigur, supus inundaţiilor din ultimii ani, a determinat fostele autorităţi să-şi reconsidere atitudinea faţă de atribuirea unui loc pentru viitoarea Casă a Domnului.

Tratative întăritoare

De ani buni, discuţiile s-au purtat în legătură cu repartizarea spaţiului din parcul din cartier, loc unde cu ceva timp în urmă a fost construită şi o grădiniţă. Locul este agreat şi de Arhiereul Dunării de Jos. Numai că preluarea multiplelor probleme la nivelul administraţiei municipiului Galaţi a dus la nerezolvarea acestei probleme în anul pe care tocmai îl încheiem. „Am dus tratative întăritoare cu noua conducere, dar cel puţin în acest moment nu avem niciun răspuns”, continuă interlocutorul nostru.

Vara în parc, iarna în bloc

În tot acest timp, preotul şi creştinii de aici şi-au purtat rugăciunea în spaţiul mic de la parterul blocului C120 din Micro 39C. De exemplu, în această vară, pe 5 august, când l-am prăznuit pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, slujirea s-a făcut în micul parc din faţa blocului. La mică distanţă erau neguţătorii care vindeau vechituri în talcioc, fapt care l-a determinat atunci pe Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos să spună că parcul din faţa blocului unde este acum parohia "nu este adecvat de Sfânt Altar închinat lui Dumnezeu".

În 18 decembrie, când a fost prăznuit Sfântul Daniil Sihastru, capela de la parterul amintitului bloc era neîncăpătoare, oamenii stând şi afară în frig.

Cu toate acestea, în Parohia Sfinţilor Daniil Sihastru şi Ioan Iacob Hozevitul, părintele Claudiu desfăşoară un program temeinic cu copii, în cadrul Programului „Hristos împărtăşit copiilor”. Vara, ca şi iarna, câţiva zeci de micuţi vin şi se bucură de pacea, de lumina, de siguranţa pe care le oferă în cadrul programelor educative şi de catehizare din parohia gălăţeană de la marginea oraşului.

Citit 3119 ori Ultima modificare Vineri, 28 Decembrie 2012 16:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.