Biserica Sfânţilor Daniil Sihastrul şi Ioan Iacob de la Neamţ: Opt ani de provizorat la parterul unui bloc

Biserica Sfânţilor Daniil Sihastrul şi Ioan Iacob de la Neamţ: Opt ani de provizorat la parterul unui bloc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În 2007, Consiliul Local Galaţi a alocat un miliard lei pentru ridicarea bisericii * Din lipsa unui loc, banii au fost retraşi * Tot de atunci, cele 1.400 de familii aşteaptă „îndurare” de la autorităţile locale şi un loc pentru cei doi sfinţi români


Creştinii aparţinători Parohiei „Sfântul Daniil Sihastrul şi Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din municipiul Galaţi se roagă şi aşteaptă din anul 2004 un loc de sfântă biserică. Din decembrie 2006, parohia a primit un fost spaţiu comercial la parterul blocului C120 din Micro 39C, loc de provizorat, unde părintele paroh Claudiu Mitu slujeşte şi astăzi.

În aşteptare din 2004

În ultimii ani, cu binecuvântarea Arhiereului locului, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos, preotul şi membrii consiliului parohial au discutat cu autorităţile locale, foste şi actuale, despre necesitatea repartizării unui loc de biserică. "Cele 1.400 de familii, cu 3.300-3.500 de suflete, trebuie să beneficieze de aceeaşi atenţie, ca şi confraţii lor din municipiul Galaţi. După opt ani de aşteptare, poate e timpul ca şi aceşti gălăţeni să se poată bucura de un loc de rugăciune adecvat. Am avut o întâlnire şi cu actuala conducere a Primăriei Galaţi, însă nu am primit până acum, cel puţin la parohie, niciun semn”, ne-a spus părintele Claudiu Mitu.
Încă de la început, municipalitatea a pornit cu stângul în alegerea unui loc de biserică închinat celor doi sfinţi români. Prin 2004-2005, acestei parohii i-a fost repartizat un spaţiu pe o râpă din apropiere, dar terenul nesigur, supus inundaţiilor din ultimii ani, a determinat fostele autorităţi să-şi reconsidere atitudinea faţă de atribuirea unui loc pentru viitoarea Casă a Domnului.

Tratative întăritoare

De ani buni, discuţiile s-au purtat în legătură cu repartizarea spaţiului din parcul din cartier, loc unde cu ceva timp în urmă a fost construită şi o grădiniţă. Locul este agreat şi de Arhiereul Dunării de Jos. Numai că preluarea multiplelor probleme la nivelul administraţiei municipiului Galaţi a dus la nerezolvarea acestei probleme în anul pe care tocmai îl încheiem. „Am dus tratative întăritoare cu noua conducere, dar cel puţin în acest moment nu avem niciun răspuns”, continuă interlocutorul nostru.

Vara în parc, iarna în bloc

În tot acest timp, preotul şi creştinii de aici şi-au purtat rugăciunea în spaţiul mic de la parterul blocului C120 din Micro 39C. De exemplu, în această vară, pe 5 august, când l-am prăznuit pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, slujirea s-a făcut în micul parc din faţa blocului. La mică distanţă erau neguţătorii care vindeau vechituri în talcioc, fapt care l-a determinat atunci pe Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos să spună că parcul din faţa blocului unde este acum parohia "nu este adecvat de Sfânt Altar închinat lui Dumnezeu".
În 18 decembrie, când a fost prăznuit Sfântul Daniil Sihastru, capela de la parterul amintitului bloc era neîncăpătoare, oamenii stând şi afară în frig.
Cu toate acestea, în Parohia Sfinţilor Daniil Sihastru şi Ioan Iacob Hozevitul, părintele Claudiu desfăşoară un program temeinic cu copii, în cadrul Programului „Hristos împărtăşit copiilor”. Vara, ca şi iarna, câţiva zeci de micuţi vin şi se bucură de pacea, de lumina, de siguranţa pe care le oferă în cadrul programelor educative şi de catehizare din parohia gălăţeană de la marginea oraşului.

Citit 2654 ori Ultima modificare Vineri, 28 Decembrie 2012 16:55

10 comentarii

 • postat de pt. IonV
  Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 21:53
  Lucrurile nu-s asa de simple precum le dimensionati dvs. sau ”flo”. Pt. viata spirituala, asa cum e ea, a acelor cam multe tanti Lenute, e nevoie in fiece cartier de un loc de-nchinaciune. Ia vedeti ca-s pline bisericile duminicile si nu numai. Sunt multi cei ce au nevoie de ele, ca nu-i santajeaza nimeni sa se adune acolo. Odata fiece cartier de case isi avea biserica. Acum, cum casele-s supraetajate-n blocuri, si bisericile-s mai dese pe areal geografic. Ca se desfiinteaza spitale si scoli, ca nu-s canalizari, vegetatie suficienta si alte asemenea dovezi de civilizatie, dar in schimb se fac biserici, acesta-i un proces mai complicat ce depinde de multi factori, de sponsori, de Consiliul Local si Primarie, de mentalul colectiv care la noi e asa cum e. Astia suntem, cu bravii casian-durbaca-boldea in frunte, asa vrea populatia...
  0
  0
  Raportează
 • postat de IonV
  Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 21:21
  Multe comentarii seci , tinand de orgolii personale "ranite" si care nu ating esentialul , acela ca se inchid spitale , nu sunt medici suficienti , nu s-au asfaltat unele strazi de 20 de ani , avem inca oameni in oras fara acces la canalizare si apa curenta (vezi de ex. cartierul Filesti) , nu sunt parcuri si spatii verzi suficiente iar cele care sunt arata jalnic , etc.
  Astea sunt problemele urbei , nu ca tata Leana n-are biserica la 10 metri de scara blocului ! Dati-i teren bisericii excrocului de Casian care nu vrea in ruptul capului sa renunte la a desfiinta Muzeul de arta contemporana , c-a fost al bisericii , nerusinatul ! Da' terenurile toate ale comunitatii locale pe care s-au construit atatea biserici in orasul asta cine le-a platit ? Nu se merita sa cedeze dreptul de proprietate asupra Muzeului pentru toate aceste terenuri ? SI MA ROG , CAT ESTE DE LA TALCIOC PANA LA BISERICA DE LANGA LICEUL ENERGETIC DE TREBUIE O ALTA BISERICA ASA ? SAU ESTE VREUN FAVORIT AL IPS CASIAN CARE N-ARE PAROHIE ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de lui Doru
  Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 20:30
  Sunt impresionat de eforturile facute, dar in privinta lui ”casuca” gresesti si te sfatuiesc sa cauti lamuriri si-n afara DEX-ului. Apoi ti s-a pus pata pe ”minunatie”. Incearca sa vorbesti cu cineva matur si harsait in probleme de utilizare corecta a lb.romane, pt. a te lamuri asupra contextului exact in care am folosit eu acest cuvant. La fel si-n privinta lui ”casian”. Dar care ”casian” ? Iata o alta intrebare pt. tine. Apoi iti atrag atentia ca iar pacatuiesti grav in privinta scrierii corecte a cuvintelor ”idee” si ”sau”. Iar daca desenezi tot atat de rau precum scrii, raspunsul meu e nu, nu-mi trimite desene. Te rog ! Cat despre folosirea lui ”fraiere” arata golurile educationale, pe langa cele de scoala primara , goluri ce nu pot fi substituite prin folosirea agera a mouse-ului si copy-paste-ului. Caci de ager mi-ai dovedit ca esti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 18:29
  Nu sunt impotriva bisericii!! Dar parca exageram cu , biserica pe fiecare strada! Gradinite, crese nu facem!! Biserici.... ,,slava Domnului!!!"
  Parerea mea este ca pt populatia Galatiului, sunt de vreo 2-3 ori mai multe biserici decat ar fi necesar!
  Iar gradinite si crese de 10-20 de ori mai putine!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de doru
  Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 14:55
  " Telectuali" avem in politica ,de unde ne vine binele . Comentariul meu e vis-a -vis de articol, Fraier[a]e nu de gramatica limbii romane pe care,"netelectual" fiind,nu o stapanesc, dar cu ceva te pot ajuta:
  MINUNĂȚÍE, minunății, s. f. 1. Minune (2). 2. Minune (3). – Minunat + suf. -ie.
  Sursa: DEX '98 (1998) | Adăugată de bogdang | Semnalează o greșeală |
  Despre "casuca" sau "casian" Ce treaba are articolul cu, casian de care amintesti ?????? dar sa intelegi,iata:
  Casian (sec. 15), caligraf moldovean, care activat la m-rea Putna între 1467 și 1470, ale cărui manuscrise se caracterizează prin frontispicii și inițiale ușor înflorite și cu o remarcabilă notă de eleganță. La muzeul m-rii Putna se păstrează Mineiul pe noiembrie, scris în 1467.
  Sursa: D.Religios (1994) | Adăugată de blaurb | Semnalează o greșeală | Permalink
  Cuvântul «casuca» nu a fost găsit, dar am găsit următoarele 2 cuvinte apropiate:
  casuncă | căsuică
  Ca sa intelegi ideia,vrei s-au nu desen? Doar greselile gramaticale din Copy-Paste nu-mi apartin.
  0
  0
  Raportează
 • postat de lui Doru
  Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 12:20
  E drept ca ”problema mare in acest oras„, dar si-n aceasta tara, nu e ”stiinta sau nestiinta ta si a multora despre l.romana„ , dar de aici pleaca multe altele, adevaratele si marile probleme, caci scoala putina, gramatica jalnica, lectura insuficienta si ca atare informarea slaba aduc cu sine celelalte bucurii precum obscurantismul, santajul, agresivitatea si alte... „penale” derivate. Ca ”telectual” iti recomand sa reiei termenul ”minunatie” pt. a-l intelege mai bine si sa scrii altfel termeni ca ”datii” sau ”sa”. Pana atunci vorbele tale scad in audienta si greutate, direct proportional cu slabul respect ce-l ai pt. gramatica lb. romane. ps=eu nu locuiesc pe strada pe care am mentionat-o si tot am aflat mai multe informatii, fara prea multa oboseala. Caci toate decurg de la educatie, lb.romana, modul cum pui problema, etc...
  0
  0
  Raportează
 • postat de doru
  Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 11:45
  @ 10,15.
  1- Intradevar problema mare in acest oras si nu numai, e nestiinta mea si a multora despre l.romana
  2- "Minunatiea" [atentie!, este "minunatie" pentru mine un om obisnuit, pentru altcineva putand bine a fi "casuca,casuta, bordeias etc] P+E+M de care vorbeam eu ,se afla pe str 24 Ianuarie si stiu doar, ca este a unui preot si sa construit in timp record,in timp ce mai multe biserici sunt incepute de 10-15-20 de ani si neterminate.
  3- "Telectualule" daca nu intelegi romana mea, dar mai ales ideia, sunt dispus sa-ti si desenez.
  0
  0
  Raportează
 • postat de lui Doru
  Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 10:15
  Draga Doru, daca te-ai fi obosit ceva mai mult sa vezi ce e cu acele ”biserici, sfinti si moaste” poate ca ai fi invatat sa scrii si corect romaneste. Cat despre preotul de care vorbesti si minunatia sa de vila, ar fi bine sa-i dai numele in clar, lui si strazii cu cladirea cu pricina. Incep eu prin a-l aminti pe parintele Ionascu de la bis.Sf.Mina care are o ...”casuca” pe str. 8 Martie. Despre casian n-ar mai fi nimic de zis caci s-au spus prea multe deja, omul avand o trista reputatie in oras. Astea-s vremurile cu oamenii lor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 10:12
  Satanele de popi si tarfele care-si doresc iertarea pacatelor nu au lipsit din Galati si nu vor lipsi niciodata. Satana de popa a gadit prostimea si cu iscusinta deavolului acum comploteaza. Vrem si vrem pamant pentru afacera noastra personala, asta este de fapt mesajul transmis prin acest articol de astfel de ziarista pacatoasa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de doru
  Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 08:40
  E plin calendarul de sfinti, tara de biserici si moaste si tot mai trebuiesc. Datii tare in veselie si -om scapa de saracie. Comparatie Stiti cat timp i-a trebuit preotului care a cumparat pe str. mea peste 1000 mp sa-si construiasca o minunatie de P+E+M ??? . Vara aceluiasi an, in care a cumparat. Asa gospodar DA !!!.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.