Modernizare „festina lente!” Domnească 91 – lucrări sub supraveghere arheologică

Modernizare „festina lente!” Domnească 91 – lucrări sub supraveghere arheologică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Clădirile de patrimoniu nu pot fi atinse de re/constructor nici măcar cu intenţiile cele mai bune, fără o supraveghere continuă din partea instituţiilor de cultură specializate. La sfârşitul anului trecut, Consiliul Judeţului i-a chemat pe specialiştii în istorie când în curtea clădirii de patrimoniu din str. Domnească 91, fost sediu al foştilor Gardienilor Publici şi, cu ani în urmă, al Muzeului de Ştiinţele Naturii, a fost descoperit un tunel.

„Catacombă” ori „beci”?

Disciplinaţi, constructorii s-au oprit şi au anunţat Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu. Consilierul acesteia, Marius Mitrof, a venit însoţit de directorul Muzeului de Istorie Galaţi, prof. Cristian Căldăraru, şi împreună au inspectat clădirea odinioară elegantă, acum o paragină care, din fericire, se reabilitează. Mitrof şi-a pus cască de protecţie, a luat aparatul foto şi a coborât cu greu chiar în tunelul din curte, printr-un gârlici, sub o planşă uriaşă de beton armat, de fabricaţie mai recentă, prăbuşită. Până la urmă s-a dovedit a fi un beci destul de contemporan, lucrările pot deci continua, cu obligaţia constructorului de a anunţa orice posibilă relicvă istorică. Cu istoria trebuie să ai răbdare! Cei doi, Mitrof şi Căldăraru, au descoperit însă în subsolul clădirii, mai în faţă, un început de arc de boltă mare, poate de la un vechi beci. În momentul în care săpăturile vor ajunge sub acest nivel, specialiştii vor veni din nou, să vadă ce şi cum. Conservarea trecutului, a viitorului turistic şi de blazon al oraşului, presupune multe astfel de acţiuni preventive.

Bani noi, istorie veche

Pe Domnească 91 se lucrează la viitorul Centru Multicultural „Dunărea de Jos”, care va găzdui expoziţii, colocvii, activităţi ale etniilor din oraş, evenimente din Euroregiune şi din Regiunea de Dezvoltare 2 S-E. Finanţarea proiectului a fost câştigată în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană a Municipiului Galaţi, printr-un parteneriat între Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Galaţi (lider), Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Galaţi (partener, în calitate de beneficiar) şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitate de Autoritate de Management, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1: “Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere”, cu o valoare totală de 6,886 milioane lei (inclusiv TVA), din care finanţarea nerambursabilă este de 4,679 milioane lei.

Citit 2314 ori Ultima modificare Joi, 03 Ianuarie 2013 22:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.