"Viaţa liberă", în I.C. Frimu: Tomberoane străjuite de haite de câini
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

"Viaţa liberă", în I.C. Frimu: Tomberoane străjuite de haite de câini
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oamenii se plâng de câinii agresivi, care sar mai ales la copii şi la bătrâni * Unele grădini sunt pline de pungi cu gunoaie


 

Punct de colectare a gunoiului sau adăpost pentru câini? Nelămurirea apare imediat ce ajungi în spatele blocului CS 6, din cartierul I.C. Frimu. Printre cinci tomberoane aproape goale, înconjurate parcă ostentativ de pungi de gunoi aruncate direct pe asfalt, fac de pază câteva patrupede al căror mârâit nu lasă loc de prea multe interpretări. În cele câteva minute cât am rămas în loc, am putut număra 12 câini, care au venit cu rândul, curioşi de ceea ce se afla în pungi. „Au o gaură în peretele din spatele tomberoanelor, unde se adăpostesc. Dacă un copil sau un bătrân vine să aducă gunoiul, sunt şanse mari să plece de aici muşcat”, ne spune unul dintre locatarii blocului CS 6.

Din spate ne ajunge o femeie, din acelaşi bloc: „La mine nu au sărit până acum, dar asta pentru că au avut timp să se obişnuiască. Însă la persoanele necunoscute care trec pe aici, latră şi sar să muşte. Şi dacă te duci la spital, rişti să nu ai cu ce să te imunizezi, aşa cum ştiu că s-a întâmplat şi anul trecut, când vaccinul antirabic se terminase”, întăreşte Ana Cucu, spusele vecinului ei.

„Parcă eşti la groapa de gunoi”

Din spusele locatarilor, situaţia devine şi mai neplăcută atunci când copiii se întorc din vacanţă. „Trec destul de mulţi elevi pe aici. Vă daţi seama ce se întâmplă dacă unul este muşcat de câini. Şi când începe unul să latre, sar toţi la tine. Nici nu ştii de unde apar. Înainte, copiii ieşeau cu păturile în spatele blocului şi se jucau pe iarbă. Acum, aici nu mai găseşti decât excremente şi sticle de băutură goale. Parcă eşti la groapa de gunoi”, mai spune bărbatul.

Pentru situaţia de faţă vinovaţi sunt, spun cei doi, alţi locatari de la blocurile din jur, care le dau în mod regulat de mâncare câinilor şi le construiesc şi cuşti. „Le spui de ce nu e bine să aduni atât de mulţi câini într-o zonă destul de circulată, dar nu ai cu cine să discuţi. Nici autorităţile nu iau nicio măsură, deşi plătim anual o taxă specială pentru a nu fi muşcaţi pe stradă”, conchide bărbatul.

Plecăm de lângă tomberoane şi ne îndreptăm spre stradă pe o alee mărginită de două garaje. În spatele unuia dintre ele zace abandonată o canapea cu arcurile ieşite din bureţi şi înconjurată de un morman de gunoaie. Aruncăm o privire şi la cele câteva spaţii verzi din jur şi vedem aceiaşi saci menajeri abandonaţi în drumul spre tomberon.

Citit 1917 ori Ultima modificare Duminică, 06 Ianuarie 2013 17:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.