REVOLTĂ! Medicii de familie spun "NU" inscripţionării şi distribuirii cardului de sănătate

REVOLTĂ! Medicii de familie spun "NU" inscripţionării şi distribuirii cardului de sănătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce reţeta electronică a devenit obligatorie de la începutul anului, cardul de sănătate este programat să intre în circulaţie până la jumătatea anului. Documentul va deveni indispensabil, fără el nemaiputându-se beneficia de majoritatea serviciilor medicale.

Arădenii sunt singurii dintre români care merg deja la medic cu cardul de sănătate, pentru că aici a fost lansată încă din luna decembrie o etapă pilot de testare. Judeţul nu a fost ales întâmplător, acolo funcţionând deja un sistem informatic privat încă de dinainte de lansarea SIUI.

Date multe, timp inexistent

Alături de un cod unic, care va dovedi calitatea de asigurat a pacientului, cardul de sănătate va mai cuprinde şi date personale care le vor fi de ajutor medicilor de la Urgenţe: persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, acordul de a dona organe sau eventuale boli cronice. Nemulţumirea medicilor de familie porneşte de la faptul că ei sunt cei care trebuie să încarce toate aceste date, pentru fiecare pacient în parte. "Nu vom face aşa ceva, pentru că nu este treaba noastră. Este o sarcină care mănâncă foarte mult timp, pe care nu îl avem la dispoziţie. În perioada următoare urmează să ne întâlnim cu noul ministrul sănătăţii şi nu avem de gând să dăm niciun pas înapoi. Oricum, aceasta nu este doar o decizie locală, ci una la nivel naţional", explică dr. Dumitru Mărăşescu, liderul Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi.

Cardul este obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toţi cetăţenii români de peste 18 ani.

Cum aflaţi dacă sunteţi asigurat sau nu

Deşi nu a întâmpinat dificultăţi în prescrierea reţetelor electronice, dr. Mărăşescu acuză faptul că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) conţine încă informaţii eronate despre statutul pacienţilor. "Sunt pacienţi asiguraţi pe care mi-i dă ca neasiguraţi şi invers. Astfel, se poate întâmpla să nu pot prescrie reţete compensate cuiva care este are plătite la zi contribuţiile pentru Sănătate", adaugă dr. Mărăşescu.

Pentru a verifica dacă sunteţi asigurat sau nu trebuie să accesaţi pagina de internet http://www.cnas.ro/despre-noi/interfata-siui-online. Intraţi la secţiunea "asiguraţi", apoi introduceţi CNP-ul şi numărul de verificare scris cu cod verde. 

Pe link-ul http://www.cnas.ro/despre-noi/lista-permanenta-suport-sipe-siui, puteţi găsi lista completa şi numerele de mobil ale specialiştilor desemnaţi să se ocupe de implementarea reţetei electronice în toate judeţele ţării

Citit 6886 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013 20:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.