Campanie VL "Tu ştii ce face administratorul tău?" - Proprietari cu restanţe uriaşe la întreţinere

Campanie VL "Tu ştii ce face administratorul tău?" - Proprietari cu restanţe uriaşe la întreţinere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Angajaţii Apaterm încearcă recuperarea datoriilor din uşă-n uşă * Există asociaţii cu restanţe de peste 2,5 milioane de lei * Un chiriaş al Primăriei a ajuns la un debit de 102.934 de lei


Apaterm a încercat în ultima vreme să recupereze, pe cât posibil, datoriile acumulate de asociaţiile de proprietari de-a lungul anilor, trimiţându-şi oamenii în teren. Drept urmare, începând cu data de 15 septembrie, au fost recuperate sume destul de importante de bani. Un angajat al Apaterm, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, ne-a declarat: "Am plecat după orele de program pentru a bate din uşă în uşă pe la aceşti rău-platnici. Mulţi, într-adevăr, nu au putut să ne plătească, însă alţii au făcut credite la bănci, s-au împrumutat, şi şi-au stins datoriile. De pildă, a fost un om care a reuşit să plătească, în două tranşe, peste 10.000 de lei".

Printre cei care nu îşi plătesc întreţinerea la timp sunt atât chiriaşi ai Primăriei Galaţi, cât şi persoane importante din mediul de afaceri. Astfel, la nivelul lunii noiembrie, potrivit centralizărilor, Asociaţia 371 Olt (Micro 17) avea o datorie totală de 2.664.736,21 de lei, din care valoarea energiei termice consumate şi neachitate era de 1.863.095,99 de lei, cea mai veche factură neachitată datând din luna mai a anului 2002. De altfel, aceasta este asociaţia cu cel mai mare debit dintre toţi clienţii Apaterm. Numai de la această asociaţie s-au strâns pe rolul instanţelor de judecată un număr de 17 procese şi au fost puse în executare cinci sentinţe de executare silită.

O altă asociaţie cu probleme este cea cu numărul 758 (Micro 14). Aici, datoria totală la nivelul lunii noiembrie 2012 se ridica la 2.559.263,42 de lei, cea mai veche factură neachitată datând din ianuarie 2010. Printre datornicii de top se numără şi trei chiriaşi ai Primăriei Galaţi, unul având o restanţă de 102.934 de lei, altul 42.388 de lei, iar cea de-a treia persoană are numai 14.969 de lei. Contrar nivelului mare al datoriei, lista cu datornici furnizată de asociaţie către municipalitate însumează numai 141.549 de lei, ceea ce presupune fie un grad redus de participare a administratorului la această acţiune, fie nereguli în evidenţa contabilă.

Nu numai în cartierele periferice ale Galaţiului sunt probleme. O asociaţie din Mazepa, numărul 185, datorează 1.599.399,55 de lei, din care numai Apaterm are de recuperat 873.619,86 de lei, cea mai veche factură neachitată fiind emisă în luna ianuarie a anului 2006. Unul dintre datornici este operator de transport şi trebuie să returneze 27.351, 37 de lei, un alt apartament este deţinut de Metal SA şi înregistrează o datorie de peste 40.000 de lei, în timp ce un cadru universitar datorează 23.502,38 de lei.

Citit 3775 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Februarie 2013 19:32

12 comentarii

  • postat de SIMONA IONETE
    Vineri, 08 Februarie 2013 00:12
    asa este. administratori care fac ei legea sunt in tot Galatiul. ex. e toader claudia patroana administrator la asociatiile 185 si 186 din mazepa 2. ea si cu ajutorul ei, don petrica fac legea. nici o factura de reparatii nu a fost facuta publica, locatarii au fost amenintati ca nu vor sa semneze pentru construirea mansardei, inca se face citirea repartitoarelor de persoane pe care nici nu le cunosti, desi le putem citi noi, locatarii ca nu suntem handicapati, nu toti platesc penalizarile, depinde de cadoul oferit,etc. si?????? NU SE FACE NIMIC!!!!!! nu exista controale, nu exista autoritate abilitata, stam si ne certam de fiecare data cand platim intretinerea. neregulile acestei administratoare de la asociatia de proprietari 186 sunt semnalate de mai multi ani, in 2011 a fost data in judecata de proprietarii asociatiei 185, pe care o patrona dna. claudia, procesul fiind castigat de proprietari....si?????? e inca in functie, bine mersi....auzi cica, la primarie e vazuta ca fiind un inger de femeie.....mai, sunteti nebuni? ASTIA DOI, EA SI CU DON PETRICA SUNT DE PUSCARIE NU DE DAT AFARA!
    0
    0
    Raportează
  • postat de Apaterm? O firmă puturoasă cu muncă de birou, tipic comunistă.
    Joi, 07 Februarie 2013 18:18
    Apaterm ca distribuitor al serviciului s-a complăcut să facă muncă funcționărească, mai ales cei de la birouri, nefăcând ,,muncă de teren'' așa cum fac cei de la cablu sau energie electrică pentru a-și păstra beneficiarii buni platnici, deci și rețeaua în parametri optimi. Acum este târziu, bunii platnici trecând la centrale termice de apartament mult mai viabile pentru controlul consumului.
    0
    0
    Raportează
  • postat de mihai 42
    Joi, 07 Februarie 2013 17:29
    D-na Presedinte de As. Ella
    Cum procedati cind primiti o contestatie la plata (HG 1588-2007 Art. 12- d)(poate intemeiata )
    (nu cred ca cei rai platnici,sint cei ce va reclama toata ziua)nu sa intimplat sa fie si ceva real?
    Ex: cind se inregistreaza o cantitate de apa rece ,care depaseste corelarea intre contor bransament si contori individuali*cu coefficient clasa precizie (pierderi)cum le inpartiti la propietari (conform carei :Legi ;HCL ;Hot Ad Gen As. Hot Com. Executiv?)
    Multumesc
    0
    0
    Raportează
  • postat de ella
    Joi, 07 Februarie 2013 14:35
    De ce se spune ca nu dam datornicii in judecata?La asociatia noastra,am avut zeci de procese,le/am cistigat si acum mai avem numai vreo 10 familii cu datorii.Acestora dupa 10 zile de la somatii,vom merge in tribunal.Acum sintem obligati sa mergem si la mediere,altfel nu putem sa/i dam in judecata.Ca sa vedeti,alti bani,alta alergatura.Avem pe rol6 procese si la fiecare chemare trebuie iar actualizata fisa locatarului,penalitatea iar calculata la zi de expert.De doua ori pa saptaminaeu ca presedinta merg la avocata cu actele actualizate.Asa este,sint foarte multe asociatii care nu se complica,''nu se pun rau cu locatarii'',si ajung la niste datorii astronomice.Noi sintem cu plata la zi la gaze,lumina,apa rece,iar la apaterm am achitat inclusiv lana noiembrie2012.Sintem o asociatie de 365 de apartamente,zic eu destul de mare,e o asociatie din centrul orasului si sa va mai spun ca cei datornici sint cei cu bani,nu pensionari.Pensionarii sint primii ce vin cu banii la asociatie,caci de ramin o luna in urma nu mai reusesc saracii sa/si revina. C e pot sa va mai spun,e ca cei rai platnici,sint cei ce ne reclama toata ziua,dar pina la urma nu acest lucru ne deranjeaza,caci se demonstreaza ca reclamatiile lor nu sint intemeiate.Atit timp cit asociatia poate demonstra la orice ora din zi si din noapte fiecare banut,nu trebuie sa/ti fie frica.Unii oameni vin si ne insulta,dupa cele citite prin presa.Le spunem,ca nu toata lumea e la fel,asa ca nici noi nu sintem hoti,ci numai corecti si din acest motiv ii somam sa fie la zi cu datoriile.Cred ca e un lucru foarte bun cu acele facturi individuale,deci contract cu proprietarul.Nu e bun platnic,la fel ca la gaze sau lumina,il debransezi.Ne pare foarte rau,ca domnul primar nu face niste intilniri cu presedintii si administratorii,pentru a discuta din cind in cind problemele ce le intimpinam si poate asa nu se va mai ajunge la acele delapidari,caci oamenii ce sint corecti nu au nici o vina sa se trezeasca fara utilitati.
    0
    0
    Raportează
  • postat de Marius Stanica
    Joi, 07 Februarie 2013 13:10
    Art. 55. - Consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judetene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, exercita controlul asupra activitatii financiar-contabile din cadrul asociatiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociatiei de proprietari.

    Art. 58. - (1) Institutiile administratiei publice locale ori centrale sau orice alte societati de stat, care detin in proprietate apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta in cladirile de locuinte, au aceleasi drepturi si obligatii ca oricare alt proprietar din condominiu si au obligatia sa mandateze personae fizice sau juridice pentru a colabora cu asociatia de proprietari.

    Doua articole prin care PRIMARIA GALATI PUR SI SIMPLU INCALCA LEGEA IN MOD REPETAT !

    art 57) desi situatia financiar-contabila este cunoscuta luna de luna, prin diverse canale, totusi Primaria Galati a trait si traieste in ignoranta fata de obligatiile proprii !!!

    art 58) cei mai mari restantieri ai Asociatiilor de PROPRIETARI este PROPRIETARUL Primaria Galati - care nu numai ca detine falimentaa APATERM dar baga pe gat oamenilor in apartamentele lor numai chiriasi care sunt rau platnici si care NU LE TINE EVIDENTA DATORIILOR si SA IA MASURILE DE RIGOARE !

    Primaria Galati este capusata de incomeptenti si de ingnoranti. In frunte cu fostul primar si cu actualul primar.

    PS: singura vina a Asociatiilor de Proprietari este ca sunt intr-o tara idioata ca Romania, in care este o mare mocirla.
    0
    0
    Raportează
  • postat de mihai42
    Joi, 07 Februarie 2013 12:48
    Domnule : Liviu Ghinea
    Din legea 230 si HG Nr.1588. din19 decembrie 2007.
    Art. 52. - (1) Consiliile locale ale municipiilor, oraselor, comunelor si ale sectoarelor municipiului
    Bucuresti sprijina activitatea asociatiilor de proprietari pentru realizarea scopurilor si sarcinilor ce le revin, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
    (2) Consiliile locale organizeaza in cadrul aparatului propriu un compartiment specializat in sprijinirea si indrumarea asociatiilor de proprietari.
    Art. 53. - (1) Compartimentele specializate infiintate in cadrul autoritatii publice locale indruma si sprijina proprietarii pentru a se constitui in asociatii de proprietari.
    (2) Consiliile locale ale municipiilor, oraselor, comunelor si ale sectoarelor municipiului Bucuresti
    indruma si sprijina asociatiile de proprietari pentru indeplinirea obligatiilor locale ce le revin asupra proprietatii comune.
    Art. 54. - (1) Persoanele fizice care au calitatea de administrator de imobile sunt atestate de catre primar, la propunerea compartimentelor specializate din cadrul autoritatii administratiei publice locale, in baza unei hotarari a consiliului local.
    (2) Atestatul are drept scop certificarea calitatilor profesionale ale persoanelor care doresc sa practice activitatea de administrare a imobilelor la asociatiile de proprietari.
    Art. 55. - Consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judetene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, exercita controlul asupra activitatii financiar-contabile din cadrul asociatiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociatiei de proprietari.
    Art. 58. - (1) Institutiile administratiei publice locale ori centrale sau orice alte societati de stat, care detin in proprietate apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta in cladirile de locuinte, au aceleasi drepturi si obligatii ca oricare alt proprietar din condominiu si au obligatia sa mandateze personae fizice sau juridice pentru a colabora cu asociatia de proprietari.
    (2) Raporturile juridice ale proprietarului, stabilite de comun acord cu chiriasul, indiferent de statutul locuintei, precum si nerespectarea obligatiilor contractuale de catre chirias nu absolva proprietarul de la obligatiile sale fata de asociatia de proprietari prevazute in prezenta lege.
    (Lege nr. 230/2007 din 06/07/2007)
    ART. 59
    (1) Exercitarea controlului asupra activităţii financiar-contabile din cadrul asociaţiilor de proprietari
    se realizează în conformitate cu prevederile art. 55 din Legea nr. 230/2007 de către organele
    competente potrivit legislaţiei financiar-contabile.
    (2) Asociaţia de proprietari sau orice proprietar din condominiu poate contracta, în nume propriu,
    lucrări de expertiză tehnică şi/sau contabilă cu o persoană fizică sau juridică care are calitatea de a
    efectua expertize, conform legislaţiei privind organizarea activităţii de expertiză tehnică şi contabilă,
    judiciară şi extrajudiciară.( NORME METODOLOGICE din 19 decembrie 2007de aplicare a Legii nr. 230/2007)
    Dreptul la Petitii-Legea nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor)
    Art. 2. In sensul prezentei ordonante, prin petitie se intelege cererea, reclamatia, sesizarea sau propunerea formulata in scris ori prin posta electronica, pe care un cetatean sau o organizatie legal constituita o poate adresa autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale, companiilor si societatilor nationale, societatilor comerciale de interes judetean sau local, precum si regiilor autonome, denumite in continuare autoritati si institutii publice.
    Art. 8. (1) Autoritatile si institutiile publice sesizate au obligatia sa comunice petitionarului, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, raspunsul, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila. Am trimis un Email-19.12.2012 catre primarie –Birou coordonare As.Prop. nu am primit raspuns si asta spune tot,de felul cum merg Lucrurile in Galat.
    0
    0
    Raportează
  • postat de paun iliuta
    Joi, 07 Februarie 2013 12:35
    vreau sa vand ap micro 40 am achitat intretinerea dar administratorul a spus ca nu pot vinde fara sa achit penalitatile calculate din anul 2005 in valoare de 7600 roni.Dtoriile Apaterm catre Electrocentrale au fost sterse dece nu se pot sterge macar penalitatile locatarilor.Am sunat la Apaterm si mi sa spus ca trebuie sa se intruneasca consiliul local.
    0
    0
    Raportează
  • postat de locatar
    Joi, 07 Februarie 2013 12:03
    la asociatia 320 GH.DOJA patron cu datorii de peste 10000
    0
    0
    Raportează
  • postat de Rică
    Joi, 07 Februarie 2013 11:21
    Doamnă PRIMĂRIA nu descurajaţi o inişiativă benefică pentru toţi concetăţenii Galaţiului. Fiţi optimistă. Propuneţi o soluţie pe care o consideraţi bună pentru dumneavoastră şi pentru ceilalţi concitadini. Bănuiesc că nu vă vreţi răul.
    Dacă acest demers jurnalistic se concretizează cu câteva soluţii care să fie apoi aduse la cunoştinţa primarului prin intermediul ziarului şi solicitat un răspuns, tot public prin intermediul ziarului va fi o mare realizare, iar jurnaliştii care vor realiza acest lucru vor fi demni de toată cinstirea. Vom păstra ziarul cu răspunsul primarului şi în viitoarea campanie electorală vom merge cu flori sau cu ouă clocite să-i urăm ce merită.
    Un lucru apare tot mai clar. Administratorul asociaţiei se consideră pus acolo de primărie şi tratează asociaţia ca pe o moşie proprie. Aş vrea să aflăm care administrator, de pe moşia căruia sunt datornici cu zeci de mii de lei a cerut furnizorului debranşarea rău platnicului. Nu veţi găsi nici unul chiar de-l ve-ţi căuta cu telescopul de la observatorul astronmic de la grădina botanică. Administratorul este un trepăduş care îşi vede de interesul propriu.
    Rezultă tot mai clar voinţa consumatorului de a cumpăra şi de a plăti ceea ce doreşte. La capitolul energie termică este foarte clar că nu mai merge la grămadă. Soluţia este CONTORIZARE INDIVIDUALĂ. S-A DOVEDIT CĂ CEI NEVOIAŞI ÎŞI PLĂTESC DATORIILE UNELE IMPUSE PESTE VOINŢA LOR. Souţii:
    -Pentru aceşti consumatori primăria ar putea să suporte contorizarea individuală.
    -Societăţile aflate în subordinea primăriei să nu se mai opună contorizării individuale. Este mai mare râsul. Vrea omul branşament individual pentru apă rece, din dorinţa de a plăti doar ceea ce consumă, plăteşte proiect, debranşare, branşare contoar şi apă canal se opune. Oare de ce? Primarul să răspundă.
    -ANRSC să-şi ţină bocancii acasă. La nivelul realităţilor noastre acest organism reglementează la nivel planetar. sugerez ziarului o dezbatere publică pe această temă. Nu mai reţin exact, dar fostul primar se arăta dezarmat de forţa acestui TRIF de la anrcs Galaţi. Să sperăm că actualul primar este mai curajos şi nu lasă ştampila la un subaltern precum preşedintele asociaţiei 765 care lasă ştampila la administrator.
    CUM SĂ NU SE COMPORTE ADMINISTRATORUL CA STĂPÂN AL ASOCIAŢIEI?
    0
    0
    Raportează
  • postat de PRIMARIA
    Joi, 07 Februarie 2013 09:47
    GHINEA LIVIU, la ce ajuta aceste articole? TOTI STIM ADEVARUL ,....DAR NIMENI (institutiile abilitate nu se implica) ca la romani, LAS CA MERGE.
    0
    0
    Raportează
  • postat de dana
    Joi, 07 Februarie 2013 06:55
    administratorii nu toti le este rusine sai dea in instanta pe cei care sint in primarie si nu-si achita intretinerea eu in locul Primarului le-as cere la toti o adeverinta de la asociatie sa arate ca nu au datorii
    0
    0
    Raportează
  • postat de vecina de la bloc
    Joi, 07 Februarie 2013 06:11
    Zi domnule Ghinea lucrurilor pe nume ca esti om tanar si te inveti asa! De ce nu spui cine e ala cu maxi-taxi sa-l stim si noi, de ce nu spui Mangalea care mereu vrea primar, de ce nu dai trufasul universitar de la Dunarea de Jos care ne sfideaza pur si simplu cand il intrebi de intretinere? Uite acuma poate il spui si pe ala cu maxi-taxi, ca sa nu ramana singur fara nici o indicatie...
    0
    0
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.