Semnătură pentru… “lumea cealaltă”

Semnătură pentru… “lumea cealaltă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Decesul se confirmă de către medicul de familie sau cel de la ambulanţă * Situaţia se complică în cazul persoanelor care nu sunt înscrise pe lista vreunui medic * Echipajele ambulanţei acordă prioritate vieţii, constatarea deceselor făcându-se în limita disponibilităţii unicului medic de gradă * Urmează drumul la Oficiul Stării Civile pentru  “scoatere din evidenţă” *

În timpul săptămânii, începând de luni dimineaţă şi până vineri după-amiază, medicul de familie este cel în măsură să constate decesul unei persoane şi să elibereze certificatul care atestă acest fapt. La sfârşit de săptămână, însă, începând din cursul nopţii de vineri şi până duminică noaptea inclusiv, medicii Serviciului Judeţean de Ambulanţă sunt cei care constată decesul şi care eliberează actul doveditor.

Pentru a vă putea oferi mai multe informaţii în acest sens, am stat de vorbă cu directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, dr. Mihai Polinschi (foto).

În weekend, sunaţi la 112!

Ce trebuie să facă cei care au pierdut o rudă sau altă persoană apropiată, pe durata weekendului?

„Trebuie să sune la numărul unic de urgenţă 112 şi să ne informeze cu privire la deces. Odată solicitaţi,  medicii Serviciului Judeţean de Ambulanţă se deplasează la faţa locului, pentru a face o serie de teste şi pentru a constata decesul. Ulterior, în termen de 24 de ore de la această constatare, eliberăm un certificat de deces, pe care îl primesc aparţinătorii”, a precizat dr. Polinschi directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Cu acest act eliberat de către medici, rudele decedatului urmează să se prezinte la Starea Civilă, ai cărei funcţionari vor întocmi certificatul „final” de deces.

Procedura cea mai rapidă

Procedura pe care v-am prezentat-o este cea care mai rapidă. Ca să nu fiţi nevoiţi, ulterior, să eliberaţi şi alte acte, nu ezitaţi să anunţaţi imediat Ambulanţa, dacă un eveniment nefericit de acest fel se întâmplă pe durata weekendului, sau medicul de familie, dacă se întâmplă pe durata săptămânii.

Serviciul de constatare a decesului este gratuit. Dacă, însă, lăsaţi să treacă mai mult de 72 de ore între momentul încetării din viaţă a persoanei şi înştiinţarea medicului cu privire la acest fapt, veţi avea nevoie şi de o hotărâre judecătoarească prin care se atestă decesul.

Uneori, mai apar şi probleme

Dr. Mihai Polinschi ne-a explicat că, în judeţ, mai pot apărea, uneori, probleme privind constatarea promtă a deceselor, pentru că, în anumite situaţii, numărul medicilor de pe Ambulanţă este prea mic pentru a putea rezolva, în paralel, urgenţele medicale şi constatările de acest fel. În atare situaţii, de regulă, rudele decedaţilor cer ajutorul medicilor de familie din zonă şi al celor de la centrele de permanenţă - acolo unde acestea există.

Într-o situaţie destul de delicată se găsesc şi rudele decedaţilor care nu au fost înscrişi, pe durata vieţii,  pe listele nici unui medic de familie. Cum şi ei trebuie să obţină certificatul, încearcă să se adreseze, în timpul săptămânii, tot unor medici de familie, care să accepte să constate decesul şi să elibereze actul doveditor, în timp util.

*    *    *

În ultimul week-end, medicii care au fost de gardă la Serviciul Judeţean de Ambulanţă au efectuat cinci constatări de deces, eliberând trei certificate. În baza celorlalte două constatări realizate duminică seara, conform procedurii, certificatele au fost eliberate de medicii de familie ai căror pacienţi au fost persoanele defuncte.

Citit 4838 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.