Tribut plătit inteligenţei. Boala Alzheimer, un rezultat al evoluţiei speciei

Tribut plătit inteligenţei. Boala Alzheimer, un rezultat al evoluţiei speciei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit unui studiu publicat în revista "Journal of Alzheimer's Disease", boala Alzheimer este "preţul" pe care trebuie să-l plătim noi, urmaşii lui Homo sapiens, pentru evoluţia noastră cerebrală. Potrivit Agerpres, dacă până în prezent Alzheimerul era pus pe seama distrugerilor celulare din zonele frontală şi temporală ale creierului, această investigaţie realizată în ultimii trei ani este axată pe o fază mai timpurie a bolii, în care se constată un defect metabolic localizat în zonele parietale, unde se găseşte capacitatea cognitivă care îl diferenţiază pe Homo Sapiens de celelalte animale, inclusiv de primate.

În aceste zone situate în partea central-superioară a creierului s-au produs cele mai importante schimbări în ultimii cinci milioane de ani, afirmă Emiliano Bruner, cercetător la Centrul Naţional pentru Cercetare Umană din Spania. Însă, "un motor mai puternic şi specific zonelor parietale determină şi o mai mare sensibilitate în faţa neurodegenerescenţei", consideră cercetătorul spaniol.

În studiu se admite că până în prezent nu s-a putut determina în ce moment al evoluţiei speciei umane a apărut această problemă. De asemenea, el nu propune terapii pentru această afecţiune, ci o interpretare diferită ce va avea nevoie de acum înainte de o evaluare multidisciplinară, inclusiv elaborarea unor studii comparative cu privire la primatele umane şi cele din regnul animal.

Citit 1601 ori Ultima modificare Vineri, 01 Martie 2013 15:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.