GALERIE FOTO / Baruri şi golani din plin, apă mai puţin: Micro 40, un cartier ca în Vestul sălbatic
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO / Baruri şi golani din plin, apă mai puţin: Micro 40, un cartier ca în Vestul sălbatic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sărăcie lucie * În piaţă tronează barurile, iar pe străzi golanii * Robinetele de apă rece, seci în continuare


Cartierul Micro 40 este, prin excelenţă, cartierul blocurilor gri, al golanilor şi al bătăilor de stradă, în care apa nu mai ajunge decât cu cisterna, iar oamenii riscă să fie daţi afară din apartamente din cauza datoriilor. Un cartier sărac, însă în care de la orele 9.00 - 10.00 dimineaţa, în piaţă, se aude maneaua. O mahala, până la urmă, unde poliţia nici nu mai are loc. În rest, aceeaşi poveste, câini, mizerie la orice colţ de bloc sau în orice grădină şi asfalt spart sau chiar deloc. În august 2011, "Viaţa liberă" a fost în Micro 40 pentru a sesiza problemele cartierului. Joia trecută, am revenit să vedem ce s-a schimbat, dacă s-a luat vreo măsură. Cartierul a rămas însă neschimbat, la fel, probabil, şi oamenii care populează barurile din piaţă.

„După blocurile gri, stăm noi, majoritatea”

Cum intri în Micro 40 te întâmpină o serie de blocuri jerpelite, vechi, sărace. Costică Mihăilă ne-a povestit despre băiatul lui, care nu are slujbă, stă cu chirie într-un bloc al Primăriei, împreună cu soţia, tot fără slujbă, şi nu are cu ce să îşi crească cei doi copii. A fost în Italia, a lucrat acolo ceva timp, s-a întors acasă, dar fără să-şi fi făcut rost de o slujbă. Se bucură de orice muncă fizică, de orice ban câştigat cu ora, dar este insuficient pentru a-şi hrăni copiii, darămite să-şi plătească datoriile. „N-are serviciu şi Primăria vrea să îl dea afară. Vi se pare corect? Înţeleg dacă ar fi avut bani şi nu ar fi plătit din reavoinţă, dar de unde să dea?”, a spus Costică.

Cam în aceeaşi situaţie se află şi M.T, o doamnă a cărei pensie este de doar 504 lei. Cea mai mare avuţie a ei par să fie bolile, pentru că sunt multe. În 22 ianuarie 2011 a fost dată în judecată din cauza datoriilor. În 2012 s-a împrumutat de unde şi cum a putut şi a reuşit să-şi achite întreţinerea de 20.000 de lei, însă i s-a pus poprire pe pensie. I se reţine lunar 72 de lei. „Îmi iau medicamente lunar de 200 de lei, mai dau şi la întreţinere, eu cum supravieţuiesc?”, a spus doamna.

Apa vine de la cisternă. Umiliţi şi obidiţi

Sărăcia este lucie. Nu mai este loc de îndoială. Având în vedere că oamenii nu au cu ce să-şi plătească întreţinerea, ei rămân chiar şi fără vitala apă rece. „Poate chiar au dreptate americanii, cei care ştiu de existenţa României, să o considere ţară de lumea a treia, punându-ne, astfel, în aceeaşi oală cu africanii. Cum se poate, în secolul 21, ca apa să fie furnizată la cisternă? Parcă suntem ultimii săraci!”, a spus Ioana. Cartierul pare să fie o zonă a umilinţelor. Oamenii stau la coadă pentru un bidon de cinci litri de apă. Oameni în vârstă, care au muncit o viaţă, stau acum şi îşi duc bătrâneţile fără apă şi cu o pensie mizeră.

Apă rece pe conducta de apă caldă

Oamenii se mai plâng şi de faptul că apa caldă furnizată de Apaterm, acolo unde încă nu s-au aplicat restricţiile de furnizare, este rece. „Trebuie să dau drumul la apa caldă să se umple două căzi, până chiar vine apă cu adevărat caldă. Este şi mai scumpă şi o şi risipesc. Ne rugăm să facă baie sau duş altcineva înaintea noastră. Dacă vrei să te speli dimineaţa, nu ai nicio şansă. Apa este rece sloi. Abia după ora 18.00 dacă vine ceva mai repede” ne-a spus Ion Gârleanu.

Vremea golanilor

Micro 40 este un cartier cu incidente şi bătăi frecvente. Potrivit poveştilor oamenilor, cartierul pare să fie unul al haiducilor, de parcă ai citi Panait Istrati, nu alta. „Maşini şmechere se perindă cu muzica dată la maxim. Un fel de haiduci moderni. Numai că mulţi din ăia vechi erau buni, ăştia te prăduiesc şi nici nu ştii pentru ce. Bine, sunt găşti, simpatii, antipatii, răzbunări, bani, interese. Mereu se bat, mereu se aud zgomote”, sesizează Maria. Găştile de cartier umblă de dimineaţa până seara nestingherite. „Chiar dacă Poliţia îşi face treaba şi patrulează zona, nu are ce face. Poliţiştii trec în maşină sau pe jos, golanii intră în scară şi ies după ce aceştia au trecut”, ne-a relatat Ioan Popescu.

Unde piaţă nu e, crâşmă e

Golani, mai bătrâni sau mai tineri, se adună şi în piaţă, un fel de centru al derbedeilor. În piaţa din Micro 40 se găsesc numai bodegi, niciun magazin alimentar sau supermarket. Singurul motiv pentru care oamenii se duc în piaţă este să bea, în rest nu au ce face. Pentru a-ţi cumpăra o pâine trebuie să te duci la chioşcurile din staţie sau la Billa din cartierul vecin. Dacă vara mai sunt două - trei tarabe cu zarzavaturi, acum, în martie, n-ai pe ce da banii decât pe-o cinzeacă sau pe o bere. Asta înseamnă că de când a fost "Viaţa liberă" în august în cartier, nu s-a schimbat nimic. Oamenilor le este teamă să treacă noaptea prin cartier, din cauza asta. „Seara, nu ai loc de beţivi. Pleacă de la cârciumă şi fac panaramă. Nu mai spun că de dimineaţă se aude muzica de la barurile din piaţă”, a spus Anton. În contextul în care barurile sunt singurele unităţi deschise în piaţă, având beţivii ca unici clienţi, cu golanii care mişună pe la toate cotloanele, cetăţenii nu se văd prea în siguranţă şi nici nu visează un viitor prea strălucit. Cât despre apa curgândă la robinete, de la aceasta ei şi-au luat gândul de mult timp.

Între blocuri, cu cizme de cauciuc

Trotuarele din Micro 40 sunt în continuare "asfaltate" cu promisiuni, şi nici o palmă de asfalt nu s-a pus în perioada scursă dintre vizitele "Vieţii libere" din august 2012 şi cea de săptămâna trecută. Astfel, dacă atunci oamenii se plângeau că spaţiile dintre blocuri sunt jalnice, acum le-am găsit în aceeaşi stare, poate chiar mai rău. Cetăţenii sunt supăraţi că Primăria a putut să aloce în fiecare an bani clubului Oţelul, dar nu a fost în stare să vină să toarne puţin ciment. „În loc să facă asfaltări, Primăria a sponsorizat cu sute de mii de euro clubul Oţelul Galaţi, de unde Marius Stan îşi lua salariul”, şi-a exprimat nemulţumirea Ion Cojocaru. Cum am ajuns în parcarea din faţa blocurilor L, s-a văzut clar: Primăria nu a adus nicio picătură de asfalt. Locuitorii din zonă au făcut sesizare la Primărie şi aşteaptă minunea, dar nu ştiu dacă să viseze pentru un termen mai scurt sau mai lung. Andrei Neculai stă la blocul L din 1988, iar în 25 de ani nu a văzut nici un primar care să fie interesat să facă ceva acolo. „Este cea mai proastă zonă din tot cartierul. Se adună apă, este noroi, ieşi cu cizmele din casă. Am făcut o sesizare la domnul primar, a spus că în funcţie de fonduri o să rezolve problema. Mi-a dat răspunsul în urmă cu vreo trei săptămâni. Să sperăm că se face ceva, măcar să aducă nişte piatră. Chiar în halul acesta să arate o parcare a unui oraş?! De când stau aici, din 1988, nu s-a făcut nimic cu parcarea asta. Se ştie problema. Au zis că ştiu problema, dar nu ştiu când o vor rezolva. Să sperăm că se va rezolva cât mai curând, doar suntem în secolul 21”, a spus acesta. Locuitorii blocurilor L, în lipsă de alternative, şi-au format nişte postamente, fie din ciment, fie din ce material au găsit, numai să nu se scufunde automobilele în noroi. Potrivit lui Ion Cojocaru, chiar ar trebui făcut un referendum pentru demiterea primarului Marius Stan.

 

Citit 12246 ori Ultima modificare Duminică, 10 Martie 2013 15:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.