Ce trebuie să ştie viitorii părinţi. Modalităţi legale de ocrotire a minorilor

Ce trebuie să ştie viitorii părinţi. Modalităţi legale de ocrotire a minorilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Abandonarea nou născutului în maternitate sau, mai grav, în alte locuri, precum şi părăsirea copiilor de către părinţi reprezintă infracţiunea de abandon de familie prevăzută şi pedepsită de Codul Penal cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”, aflăm de la şeful serviciului Stare Civilă din Galaţi, Ileana Schipor.

Când părinţii nu-l pot creşte

Părinţii au obligativitatea de a înregistra la oficiul de stare civilă naşterea nou-născutului  şi  de a obţine astfel certificatul de naştere al acestuia. „În cazul în care părinţii au o situaţie materială care nu le permite creşterea în condiţii decente a copilului, există posibilitatea legală de a solicita internarea acestuia într-o unitate de ocrotire socială, de a fi dat unui asistent maternal sau de a fi adoptat. În toate aceste cazuri, copilul trebuie să aibă naşterea înregistrată la starea civilă şi ulterior părinţii trebuie să se adreseze Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul de domiciliu (în cazul judeţului Galaţi, adresa este: Municipiul Galaţi, strada Brăilei nr. 138 B)”, mai aflăm de la şefa Serviciului de Stare Civilă.

Legi care reglementează ocrotirea minorilor

Ca urmare a situaţiei actuale economice, a creşterii problemelor financiare ale populaţiei, există posibilitatea reală ca fenomenul de părăsire a nou-născutului în maternitate/spital sau a copiilor să capete amploare. Pentru a preveni acest fapt, iată care sunt principalele acte normative care reglementează activitatea în acest domeniu: Legea nr. 272/2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului; Legea nr. 273/2004, privind regimul juridic al adopţiei; Legea nr. 119/1996, cu privire la actele de stare civilă şi H.G. nr.64/2011 pentru aprobarea Metodologiei cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă; O.U.G. nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, aprobată prin Legea nr. 290/2005 şi H.G. nr.1357/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români; Codul Familiei, şi Codul Penal, art.305.

Citit 1445 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Martie 2013 16:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.