Câţi gălăţeni s-au îmbolnăvit de tuberculoză în 2012

Câţi gălăţeni s-au îmbolnăvit de tuberculoză în 2012
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi eram obişnuiţi cu formulări de genul „boala sărăciei” sau „boala pauperităţii”, medicii atrag atenţia că tuberculoza nu îi afectează doar pe cei cu venituri mici. În unele cazuri, este vorba despre persoane tinere, fără alte afecţiuni, care nu îndeplinesc niciuna dintre condiţiile favorizante pentru apariţia acestei boli.

În 2012, 490 de gălăţeni au aflat pentru prima oară că suferă de tuberculoză. Este o uşoară scădere faţă de anul 2011, atunci când au fost înregistrate 505 cazuri. În ceea ce priveşte recidivele, fie că vorbim despre pacienţi cândva vindecaţi sau de cei care şi-au abandonat tratamentul, numărul cazurilor a fost de 114, în scădere faţă de 2011, când au fost semnalate 138 de asemenea situaţii.

Tratament gratuit, dar abandonat

„Deşi ne aflăm în continuare pe primul loc în Europa la numărul cazurilor de TBC, trebuie să înţelegem că este o boală care, descoperită la timp, este vindecabilă în totalitate. Tratamentul pentru un caz nou diagnosticat durează şase luni şi poate fi suportat inclusiv de către copii. Mai trebuie spus şi că medicamentele sunt gratuite, fie că pacientul este asigurat sau nu. Problema este însă că mulţi dintre pacienţi îşi abandonează tratamentul atunci când încep să se simtă mai bine. Ei devin un pericol pentru cei din jur, deoarece bacilul Koch (cel care produce tuberculoza) se transmite pe cale aeriană”, explică dr. Claudia Scorpan, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Galaţi.

Când mergem la medic

Primele semne ale tuberculozei sunt valabile în cazul mai multor boli. Din acest motiv, bolnavul nu ajunge de la început la medic. „Dacă aveţi tuse însoţită de expectoraţie care durează de mai mult de trei săptămâni şi nu se ameliorează în urma tratamentului cu antibiotice, transpiraţii nocturne, oboseală fizică fără un motiv evident, scădere în greutate, dureri toracice şi dificultate la respiraţie, trebuie să mergeţi la medicul de familie sau direct la Spitalul TBC. În unele cazuri, dar aici pacientul vine imediat la medic, apar şi expectoraţii însoţite de sânge”, adaugă dr. Scorpan.

Tuberculoza rezistentă la medicamente, o provocare

Pe lângă formele simple, în ultimii ani au apărut din ce în ce mai des şi cazuri de tuberculoză rezistentă la medicamente (TB-MDR). Faţă de 2011, atunci când în Galaţi se aflau sub tratament 39 de pacienţi cu TB-MDR, în 2012 numărul a scăzut la 34. Totuşi, pentru că tratamentul se întinde pentru o perioadă cuprinsă între 18 şi 36 de luni, este greu de făcut o statistică de la un an la altul. Marea majoritate a celor cu TB-MDR provin din rândul pacienţilor care şi-au abandonat tratamentul iniţial. Pe lângă faptul că este foarte costisitor şi durează mult, tratamentul pentru TB-MDR este şi toxic pentru organism. „Sunt şi cazuri, mult mai rare, ce-i drept, în care pacienţii cu TB-MDR provin din rândul celor sănătoşi”, concluzionează specialistul citat.

Citit 1648 ori Ultima modificare Duminică, 24 Martie 2013 16:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.