Gălăţenii din Micro 19, şi zgribuliţi, şi cu banii luaţi: „Aţi furat poporul cu repartitorul!”

Gălăţenii din Micro 19, şi zgribuliţi, şi cu banii luaţi: „Aţi furat poporul cu repartitorul!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi stau în apartamente modeste, unii dintre cetăţenii care au dorit să facă „economii” prin montarea repartitoarelelor s-au trezit că plătesc facturi demne de un palat * Suspiciuni de furtişag la facturi şi ţeava vecinului * Primăria şi controlul universal, drept leac pentru neregulile din asociaţiile de proprietari


Cu o dai, cum o întorci, problema asta cu plata întreţinerii bate de departe teoria relativităţii. Altfel cum s-ar explica că una plăteşti şi alta primeşti, că te trezeşti cu nişte consumuri demne de Casa Poporului când, de fapt, tu stai colea, într-un biet apartament din Micro 19, cu repartitorul dat aşa, mai pe la mijloc.

Experimentul repartitorul

„Uite, acolo, în spatele Spitalului stăm noi, la blocurile turn. Ne-au omorât cu repartitoarele!”, ne spune o doamnă, Maria, venită special să-şi spună păsul la întâlnirea cu cititorii „Vieţii libere”. „Eu, să ştiţi, că stau şi urmăresc şi aşa nu se mai poate! Păi, la noi, cu tot cu repartitoare, anul acesta a ajuns întreţinerea şi la 9 milioane; anul trecut a fost 12 milioane! Alături, unde n-a vrut administratorul să pună repartitoare ajuns doar la vreo trei milioane de lei!”, izbucneşte doamna care s-a fript cu repartitorul. Şi nu e singura. Mulţi au dat banii pe repartitoare cu speranţa că aşa vor plăti doar pentru ce consumă şi că vor mai face, dacă se poate, şi ceva economie.

„Dom’le, au minţit poporul cu repartitorul! E o înşelătorie!”, sare cineva să o susţină pe doamna Maria. „Păi, da!”, zice ea. „Şi nimeni nu face nimic! Am fost la Apaterm – nu ştiau cum să mă dea mai repede afara, că nu-i treaba mea, e treaba administratorului! Dar când vine factura nu-i treaba mea? Dar administratorul nu poate să facă nimic singur, decât cu locatarii, dar uite că unii nu vor, nu se bagă”, ni se zice. Ei, şi de aici, alt mister. Că pe o parte sunt unii care plătesc foarte mult, iar de alta unii care plătesc foarte puţin. Şi parcă nu prea-i de crezut că unii stau aşa, toată iarna, fără strop de căldură – ba că s-au debranşat, ba că n-ar fi dat drumul deloc la căldură.

„Eu am făcut un experiment şi, cel mai puţin, am ajuns să plătesc 1,8 milioane de lei, cu repartitorul pus pe „2”, la o singură cameră şi numai seara! Mă rog, eu vreau căldură, dar uite că mi se iau şi banii şi tot în frig stau!”, mai zice locatara indignată. Se gândeşte ea că nişte explicaţii ar fi. Adică, oare nu cumva unii zic că s-au debranşat, dar au făcut ei vreo şmecherie la instalaţii şi trag căldură pe „blat”? Sau nu cumva unii fac ei ce fac la repartitoare – ba cu prosopul ud, ba le scot - şi sau înregistrările peste cap? Că, de, la hoţii se pricep unii mai bine ca la muncă cinstită. „Au fost de pe la Apaterm de-au măsurat ţevile astea, de prin casă, da să facă, dom’le, nişte cercetări mai amănunţite. Că tare îmi e că unii stau în căldură fără să dea un leu, iar noi plătim ca proştii”, trage concluzia doamna Maria.

Să vină controlul!

O altă problemă a locatarilor e cum se fac socotelile astea, de către firmele care citesc repartitoarele. „Am fost la firma asta, la ISTA, dar ne spune că are nişte formule de la Guvern, nişte coeficienţi care i-a stabilit. Dar eu lucrul acesta nu-l cred! Uite, chiar mă gândesc să-i scriu lui domnu’Ponta, să văd, e de acord să ne fure în halul acesta?” Însă, pe principiul că, decât haina, cămeşa e mai aproape de trup, problema cu repartitoarele tot în curtea autorităţilor locale pică. „Ar trebui să aibă primarul o echipă de control şi acolo unde apar probleme din astea, să vină să vadă cine fură! Păi, dacă zice că ţine cu oamenii, să nu-i lase să fie jecmăniţi la întreţinere şi de ultimul leu din salariu sau din pensie, că doar nu stăm în cine ştie ce palate, iaca stăm colea, în nişte apartamente amărâte!”, mai zice dna Maria.

Cu ochii pe administratori

Că se petrec lucruri necurate şi pe la plata întreţinerii, dar şi prin alte socoteli ale asociaţiilor de locatari, sunt de părere şi alţi cetăţeni din Micro 19. Ba, unii vin şi cu propuneri radicale. „Se fură mult la asociaţii, să fie controale mai multe! Iar dacă nu merge, să le desfiinţeze! Să plătim facturile la CEC, la poştă sau la bancă, să nu le mai lase totul pe mână, să facă ce vor cu banii oamenilor”, ne zice doamna Nedea Ismail. „Ei, staţi puţin, că nu o facem acum alt curs de calificare cu băncile astea!”, intervine doamna Veronica Cosca, rudă „mai de departe”, zice ea, cu viceprimarul Radu Cosca. „Eu zic să facă controale pe asociaţie, că Primăria poate. Că aşa este, plătim mult tare – şase milioane pe lună! Toată pensia s-o dăm acolo? Să se ia măsuri! Să controleze cineva, cum se dau, de ce se dau banii!” Dna Nedea revinde cu explicaţii suplimentare: „Da, să-i controleze, dar asociaţiile să rămână numai cu calculaţiile. Dar banii, zic, să-i dăm la poştă, să fim siguri că ajung unde trebuie. Că nu ştiu cum, dar te trezeşti ba cu cheltuieli peste capul locatarilor, ba penalităţi de nu ştiu unde, ba au fost cazuri de administratori care au băgat banii în buzunar şi i-a băgat pe oameni în datorii!” Întrebarea este – de ce să vină Primăria să facă ordine într-o asociaţie, că doar locatarii îşi ale şi preşedintele, şi administratorul? „Problema e că oamenii vorbesc pe la colţuri, dar nimeni nu vrea să se pună rău cu administratorul!”, zice cineva. Ei şi uite aşa, vorbeşti pe la colţuri, dar plăteşti facturile verde în faţă!

Citit 3911 ori Ultima modificare Duminică, 24 Martie 2013 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.