Gălăţenii din Micro 19, şi zgribuliţi, şi cu banii luaţi: „Aţi furat poporul cu repartitorul!”

Gălăţenii din Micro 19, şi zgribuliţi, şi cu banii luaţi: „Aţi furat poporul cu repartitorul!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi stau în apartamente modeste, unii dintre cetăţenii care au dorit să facă „economii” prin montarea repartitoarelelor s-au trezit că plătesc facturi demne de un palat * Suspiciuni de furtişag la facturi şi ţeava vecinului * Primăria şi controlul universal, drept leac pentru neregulile din asociaţiile de proprietari


Cu o dai, cum o întorci, problema asta cu plata întreţinerii bate de departe teoria relativităţii. Altfel cum s-ar explica că una plăteşti şi alta primeşti, că te trezeşti cu nişte consumuri demne de Casa Poporului când, de fapt, tu stai colea, într-un biet apartament din Micro 19, cu repartitorul dat aşa, mai pe la mijloc.

Experimentul repartitorul

„Uite, acolo, în spatele Spitalului stăm noi, la blocurile turn. Ne-au omorât cu repartitoarele!”, ne spune o doamnă, Maria, venită special să-şi spună păsul la întâlnirea cu cititorii „Vieţii libere”. „Eu, să ştiţi, că stau şi urmăresc şi aşa nu se mai poate! Păi, la noi, cu tot cu repartitoare, anul acesta a ajuns întreţinerea şi la 9 milioane; anul trecut a fost 12 milioane! Alături, unde n-a vrut administratorul să pună repartitoare ajuns doar la vreo trei milioane de lei!”, izbucneşte doamna care s-a fript cu repartitorul. Şi nu e singura. Mulţi au dat banii pe repartitoare cu speranţa că aşa vor plăti doar pentru ce consumă şi că vor mai face, dacă se poate, şi ceva economie.

„Dom’le, au minţit poporul cu repartitorul! E o înşelătorie!”, sare cineva să o susţină pe doamna Maria. „Păi, da!”, zice ea. „Şi nimeni nu face nimic! Am fost la Apaterm – nu ştiau cum să mă dea mai repede afara, că nu-i treaba mea, e treaba administratorului! Dar când vine factura nu-i treaba mea? Dar administratorul nu poate să facă nimic singur, decât cu locatarii, dar uite că unii nu vor, nu se bagă”, ni se zice. Ei, şi de aici, alt mister. Că pe o parte sunt unii care plătesc foarte mult, iar de alta unii care plătesc foarte puţin. Şi parcă nu prea-i de crezut că unii stau aşa, toată iarna, fără strop de căldură – ba că s-au debranşat, ba că n-ar fi dat drumul deloc la căldură.

„Eu am făcut un experiment şi, cel mai puţin, am ajuns să plătesc 1,8 milioane de lei, cu repartitorul pus pe „2”, la o singură cameră şi numai seara! Mă rog, eu vreau căldură, dar uite că mi se iau şi banii şi tot în frig stau!”, mai zice locatara indignată. Se gândeşte ea că nişte explicaţii ar fi. Adică, oare nu cumva unii zic că s-au debranşat, dar au făcut ei vreo şmecherie la instalaţii şi trag căldură pe „blat”? Sau nu cumva unii fac ei ce fac la repartitoare – ba cu prosopul ud, ba le scot - şi sau înregistrările peste cap? Că, de, la hoţii se pricep unii mai bine ca la muncă cinstită. „Au fost de pe la Apaterm de-au măsurat ţevile astea, de prin casă, da să facă, dom’le, nişte cercetări mai amănunţite. Că tare îmi e că unii stau în căldură fără să dea un leu, iar noi plătim ca proştii”, trage concluzia doamna Maria.

Să vină controlul!

O altă problemă a locatarilor e cum se fac socotelile astea, de către firmele care citesc repartitoarele. „Am fost la firma asta, la ISTA, dar ne spune că are nişte formule de la Guvern, nişte coeficienţi care i-a stabilit. Dar eu lucrul acesta nu-l cred! Uite, chiar mă gândesc să-i scriu lui domnu’Ponta, să văd, e de acord să ne fure în halul acesta?” Însă, pe principiul că, decât haina, cămeşa e mai aproape de trup, problema cu repartitoarele tot în curtea autorităţilor locale pică. „Ar trebui să aibă primarul o echipă de control şi acolo unde apar probleme din astea, să vină să vadă cine fură! Păi, dacă zice că ţine cu oamenii, să nu-i lase să fie jecmăniţi la întreţinere şi de ultimul leu din salariu sau din pensie, că doar nu stăm în cine ştie ce palate, iaca stăm colea, în nişte apartamente amărâte!”, mai zice dna Maria.

Cu ochii pe administratori

Că se petrec lucruri necurate şi pe la plata întreţinerii, dar şi prin alte socoteli ale asociaţiilor de locatari, sunt de părere şi alţi cetăţeni din Micro 19. Ba, unii vin şi cu propuneri radicale. „Se fură mult la asociaţii, să fie controale mai multe! Iar dacă nu merge, să le desfiinţeze! Să plătim facturile la CEC, la poştă sau la bancă, să nu le mai lase totul pe mână, să facă ce vor cu banii oamenilor”, ne zice doamna Nedea Ismail. „Ei, staţi puţin, că nu o facem acum alt curs de calificare cu băncile astea!”, intervine doamna Veronica Cosca, rudă „mai de departe”, zice ea, cu viceprimarul Radu Cosca. „Eu zic să facă controale pe asociaţie, că Primăria poate. Că aşa este, plătim mult tare – şase milioane pe lună! Toată pensia s-o dăm acolo? Să se ia măsuri! Să controleze cineva, cum se dau, de ce se dau banii!” Dna Nedea revinde cu explicaţii suplimentare: „Da, să-i controleze, dar asociaţiile să rămână numai cu calculaţiile. Dar banii, zic, să-i dăm la poştă, să fim siguri că ajung unde trebuie. Că nu ştiu cum, dar te trezeşti ba cu cheltuieli peste capul locatarilor, ba penalităţi de nu ştiu unde, ba au fost cazuri de administratori care au băgat banii în buzunar şi i-a băgat pe oameni în datorii!” Întrebarea este – de ce să vină Primăria să facă ordine într-o asociaţie, că doar locatarii îşi ale şi preşedintele, şi administratorul? „Problema e că oamenii vorbesc pe la colţuri, dar nimeni nu vrea să se pună rău cu administratorul!”, zice cineva. Ei şi uite aşa, vorbeşti pe la colţuri, dar plăteşti facturile verde în faţă!

Citit 3830 ori Ultima modificare Duminică, 24 Martie 2013 16:52

24 comentarii

 • postat de Remunt
  Joi, 04 Aprilie 2013 23:40
  Furaciuni la greu la incalzire!!!!
  La un bloc din Dunarea asa arata fisa de consum facuta de techem si lise pare normala.
  Sau tampit. 20% in calorifere si 80% incoloane
  Total consum radiatoare 1,1890 Gcal
  Total consum coloane 8,216108:Gcal
  Total consum comun 2,805 Gcal
  Total incalzire scara de bloc 12.210685 Gcal
  Sa traiesti domn Primar!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dana
  Miercuri, 27 Martie 2013 01:05
  Mie foarte dor de Galati, dar ma bucur ca am plecat de aici. Multa caldura dragi galateni... si sa auzim de bine ca de este postul Pastelui...
  0
  0
  Raportează
 • postat de ungaria dementa
  Luni, 25 Martie 2013 20:11
  ce tara de kkt in care tricolorul este manjit de kkt de niste bozgori dementi ,democratie prea lejera,boanghinele trebuiesc combatute prin lege,unguri bezmetici acasa cu voi jigodiilor
  0
  0
  Raportează
 • postat de LOCATARII ASOCIATIEI 206
  Luni, 25 Martie 2013 19:44
  REGRETABIL CE SE INTAMPLA SI LA ASOCIATIA 206 TIGLINA I FRANCEZI ,UNDE PRESEDINTE DE ASOCIATIE ESTE O PERSOANA CARE NU A FOST ALESA CA MEMBRU NICI IN COMITETUL EXECUTIV SAU ADUNAREA GENERALA. DAR CU BUNAVOINTA FALSIFICARII ACTELOR DE CATRE COLECTIVUL ASOCIATIEI,APARE "CADIDATUL DE LA CENTRU". NU S-A RESPECTAT LEGEA 230/2007.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un locatar
  Luni, 25 Martie 2013 17:58
  Stau la etajul 2, intr-un apartament cu termopane si izolat pe exterior. Apartamentul are sufragerie, doua dormitoare, bucatarie si baie. Am montate repartitoare, care au stat deschise astfel : in sufragerie la nivelul 3, intr-un dormitor la nivelul 4, in alt dormitor inchis, in bucatarie inchis, in baie inchis. Am platit caldura in luna februarie 345 lei. Sub mine, la etajul 1, apartamentul are ferestre din lemn, nu este izolat si nu are repartitoare, deci caldura este la liber (pausal). Pentru apartamentul respectiv, caldura a costat 365 lei.
  Cum explicati, sau cum explica ISTA acest lucru? Cei care sustin aici ca ISTA nu este de vina, cum explica acest lucru?
  0
  0
  Raportează
 • postat de babuinul sef de trib
  Luni, 25 Martie 2013 17:43
  Care e numele adevarat al acestei colonii din UE si citi babuini sunt, stie careva? Cine e sef de trib, unde si cind? Babuini din toata jungla, uniti-va !
  0
  0
  Raportează
 • postat de galateanul
  Luni, 25 Martie 2013 14:22
  Bacalbasa l-a lovit cu pumnii pe unul dintre angajatii Serviciului de Audit al CJ Galati

  Marti, 19 martie, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Galati, Nicolae Bacalbasa, s-a napustit cu pumnii asupra lui George Stoica, angajat la Serviciul de Audit al CJ. La incident au asistat alti angajati ai Serviciului Audit şi Lucean Mihalcea, directorul economic al CJ.

  In timpul discutiilor despre activitatea serviciului, George Stoica l-a rugat pe Nicolae Bacalbasa ca Maricel Cristea, consilier angajat al presedintelui CJ, sa nu ii mai sufoce pe cei de la Serviciul Audit cu tot felul de sarcini aberante, cum ar fi recente controale ordonate de Cristea, ca cei de la Audit sa descopere ilegalitati in activitatea doctorului Cezar Irimia sau sa verifice daca medicii de la Spitalul Judetean iau spaga de la pacienti.

  Stoica i-a spus lui Nicolae Bacalbasa ca cei de la Audit stiu ce au de facut, ca efectueaza sistematic controale la institutiile din subordinea CJ, ca au reguli stricte in activitatea lor si nu au timp de timp de controale aberante ca cele ordonate de Maricel Cristea.

  Bacalbasa s-a enervat si s-a napustit cu pumnii asupra lui George Stoica, strigand ca cei de la Audit sunt niste „tradatori”. Presedintele CJ l-a lovit pe Stoica cu un prim pumn in figura si i-a mai aplicat alti trei pumni in piept.

  George Stoica nu a reactionat, dar si-a scos certificat medico-legal. El le-a spus colegilor ca nu va actiona in instanta si nu va depune plangere penala impotriva lui Bacalbasa dar va demisiona de la CJ si isi va cauta un alt loc de munca.

  Acest Maricel Cristea, consilierul lui Bacalbasa, a fost, inainte de 1989, ofiter la Militia Economica. El nu putea fi angajat in calitate de consilier la cabinetul presedintelui CJ deoarece, asa cum prevede legea 215, erau deja angajati 4 consilieri: Paraschiva Vintila, Claudia Nita, Victoria Constantin si
  Alexandru Andrei. Cristea a fost angajat suplimentar, ca PFA.

  Preşedintele CJ Nicolae Bacalbaşa şi PFA Marcel Cristea au încheiat contractul de prestări servicii nr 4.470/18.07.2012, în valoare de 46.320 lei, adică 10.164 euro, pentru „consultanta si asistenta pentru planificare, organizare eficienta si control, managementul informatiei”.

  Nicolae Bacalbasa il foloseste pe fostul militian pentru terorizarea angajatilor CJ.

  Printre atributiunile fostului militian sunt urmatoarele:

  1. „Primeşte dispoziţii de la preşedintele CJ în vederea rezolvării unor probleme curente în legătură cu buna funcţionare a aparatului din subordine”

  2. „Preşedintele consiliului îi repartizează plângeri, scrisori, petiţii, cu un grad crescut de dificultate”

  3. „Va acorda sprijin Serviciului de Audit în soluţionarea cauzelor”

  4. „Cooperează cu Serviciul Juridic în cauze care pentru soluţionarea legală a acestora este nevoie de mijloace de probă complexe, investigaţii sau alte măsuri”

  5. „Pentru eficientizarea activităţii, împreună cu secretarul şi şeful serviciului personal, în cazuri temeinic fundamentate, face propuneri de modificare a unor atribuţiuni a unor salariaţi”

  6. „Colaborează cu ceilalţi consilieri ai compartimentului Cabinet Preşedinte”
  0
  0
  Raportează
 • postat de galateanul
  Luni, 25 Martie 2013 14:22
  Bacalbasa l-a lovit cu pumnii pe unul dintre angajatii Serviciului de Audit al CJ Galati

  Marti, 19 martie, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Galati, Nicolae Bacalbasa, s-a napustit cu pumnii asupra lui George Stoica, angajat la Serviciul de Audit al CJ. La incident au asistat alti angajati ai Serviciului Audit şi Lucean Mihalcea, directorul economic al CJ.

  In timpul discutiilor despre activitatea serviciului, George Stoica l-a rugat pe Nicolae Bacalbasa ca Maricel Cristea, consilier angajat al presedintelui CJ, sa nu ii mai sufoce pe cei de la Serviciul Audit cu tot felul de sarcini aberante, cum ar fi recente controale ordonate de Cristea, ca cei de la Audit sa descopere ilegalitati in activitatea doctorului Cezar Irimia sau sa verifice daca medicii de la Spitalul Judetean iau spaga de la pacienti.

  Stoica i-a spus lui Nicolae Bacalbasa ca cei de la Audit stiu ce au de facut, ca efectueaza sistematic controale la institutiile din subordinea CJ, ca au reguli stricte in activitatea lor si nu au timp de timp de controale aberante ca cele ordonate de Maricel Cristea.

  Bacalbasa s-a enervat si s-a napustit cu pumnii asupra lui George Stoica, strigand ca cei de la Audit sunt niste „tradatori”. Presedintele CJ l-a lovit pe Stoica cu un prim pumn in figura si i-a mai aplicat alti trei pumni in piept.

  George Stoica nu a reactionat, dar si-a scos certificat medico-legal. El le-a spus colegilor ca nu va actiona in instanta si nu va depune plangere penala impotriva lui Bacalbasa dar va demisiona de la CJ si isi va cauta un alt loc de munca.

  Acest Maricel Cristea, consilierul lui Bacalbasa, a fost, inainte de 1989, ofiter la Militia Economica. El nu putea fi angajat in calitate de consilier la cabinetul presedintelui CJ deoarece, asa cum prevede legea 215, erau deja angajati 4 consilieri: Paraschiva Vintila, Claudia Nita, Victoria Constantin si
  Alexandru Andrei. Cristea a fost angajat suplimentar, ca PFA.

  Preşedintele CJ Nicolae Bacalbaşa şi PFA Marcel Cristea au încheiat contractul de prestări servicii nr 4.470/18.07.2012, în valoare de 46.320 lei, adică 10.164 euro, pentru „consultanta si asistenta pentru planificare, organizare eficienta si control, managementul informatiei”.

  Nicolae Bacalbasa il foloseste pe fostul militian pentru terorizarea angajatilor CJ.

  Printre atributiunile fostului militian sunt urmatoarele:

  1. „Primeşte dispoziţii de la preşedintele CJ în vederea rezolvării unor probleme curente în legătură cu buna funcţionare a aparatului din subordine”

  2. „Preşedintele consiliului îi repartizează plângeri, scrisori, petiţii, cu un grad crescut de dificultate”

  3. „Va acorda sprijin Serviciului de Audit în soluţionarea cauzelor”

  4. „Cooperează cu Serviciul Juridic în cauze care pentru soluţionarea legală a acestora este nevoie de mijloace de probă complexe, investigaţii sau alte măsuri”

  5. „Pentru eficientizarea activităţii, împreună cu secretarul şi şeful serviciului personal, în cazuri temeinic fundamentate, face propuneri de modificare a unor atribuţiuni a unor salariaţi”

  6. „Colaborează cu ceilalţi consilieri ai compartimentului Cabinet Preşedinte”
  0
  0
  Raportează
 • postat de Salariile angajatilor AP 183 din Mazepa 2 ? Administrator + 3 femei de serviciu + jurist + contabil sunt platiti cu un total 5550 lei/luna + contributii angajator 1520 lei/luna x 12 luni. Deci, cit platesc locatarii numai salariile celor angajati?
  Luni, 25 Martie 2013 11:54
  Doar asa se vor trezi si locatarii ce fac parte din Asociatia 183 din Mazepa II, sa ceara sama celor ce ar fi trebuit sa ne apere interesele noastre, a celora care le platesc salariile in fiecare luna.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 25 Martie 2013 11:54
  dle Rica, daca exista mai putin de 80% din apartamante fara repartitoare si care nu vor, atunci repartitia costurilor de caldura va fi facuta NELUAND IN CONSIDERARE repartitoarele si vor fi trecute la calculul tehnic de repartitie a costurilor direct prin calcului cu metri patrati, suprafata radianta, tevi, calorifere, nr elemente, etc SI ATATA TOT !
  DAR DE REPARTITIA COSTURILOR si deci de calculul repartitiilor conform legii prin ISTA, Techem NU AVETI CUM SA SCAPATI !
  Este imposibil ! Oricat ati vrea, sunt doar vise.

  Atat timp cat exista cel putin un singur apartament racordat la Apaterm din acel imobil, atunci pe acel imobil va exista factura APaterm privind caldura, si calculul repartitie costuri caldura prin firme specializate.
  ATI VAZUT CA ACESTE REPARTITII DE COSTURI nu se fac de catre Apaterm CARE REFUZA SA FACA ACEST SERVICIU !!! Desi are ingineri multi si capacitatea sa o faca !
  De ce... hehehehe... pentru ca este de stat, si vrea sa arunce pisica in ograda altora. ISTA si techem calculeaza conform legilor in vigoare, si nu sunt vinovate datorita costului mare ! cum vrea sa credeti Apaterm !
  In plus, acest calcul ar putea fi facut de Administrator daca vrea ! dar care administrator isi va dori sa isi puna in cap toti proprietarii ?? si in plus, trebuie sa fie conform unor calcule tehnice valide etc ?

  TREZITI-VA LA REALITATE si intelegeti ca:
  1) Asociatiile de proprietari nu pot fi desfiintate sub nici-o forma ! Un imobil de apartamente, va avea parti comune, si cota indiviza, si trebuie reprezentate juridic printr-o forma juridica, si deci chiar daca la un imobil dispare Apaterm si Apacanal ca furnizori (asa sa presupunem imposibilul), Asociatia de proprietari tot nu dispare. Este ilegal si nepractic.
  2) Asociatiile de proprietari, formele de calcul al repartitiilor de costuri, ISTA, techem nu au cum sa dispara, pentru ca administratorul trebuie sa respecte legea si poate emite plata catre apartamente NUMAI PE BAZA repartitiei de costuri calculate legal !
  3) Preturile mari si sumele mari sunt ineficienta Apaterm si nu vina Asociatiilor de proprietari, administratorilor sau a ISTA, techem !!!

  SI CA SA FIE CLAR PENTRU TOATA LUMEA:
  1) Daca de Asociatiile de proprietari nu se poate scapa sub nici-o forma, si nici nu este normal, si nici nu trebuie, totusi de repartitiile de costuri se poate scapa, cand un imobil nu mai are nici-un client Apaterm.
  Atunci la revedere tevile de caldura, tevile de apa-calda, si serviciile ISTA, techem, si facturile Apaterm.

  2) Si Apacanal are aceleasi apucaturi comuniste ca Apaterm si care desi are o gramada de ingineri si ar putea face repartitia de costuri pentru apa-rece, refuza sa o faca ! De ce? Pentru ca dansii nu vor sa se certe cu zeci de mii de proprietari de apartamente. Lasa greul Asociatiei de proprietari.

  Cu alte cuvinte de repartitia de costuri la apa-rece nu o sa scapati si este facuta de Administratorul Asociatiei de proprietari (pentru ca este mai simpla - debimetrul princiapal Apacanal, apoi apometrele proprietarilor, calculul pierderilor, etc, normele sunt simple de aplicat, nu sunt complexe precum cele de la caldura unde conteaza suprafetele comune, peretii comuni, etc) dar se poate scapa de PIERDERI si de FURTURI prin
  instalarea de apometre si robinete pentru fiecare apartament in scara fiecarui bloc, pe un singur perete, si apoi cheia de la subsol doar la seful de scara si adminsitrator.
  Citirea lor se face direct de administrator cu prezenta sefului de scara, eventual chiar si a chiriasilor, apometrele nu pot fi modificate, iar pierderile comune sunt doar de pe acel perete (ceea ce de facto ar trebui sa fie ZERO).

  IN CONCLUZIE: singura modalitate ca un bloc sa scape de repartitia costurilor (si ati vazut cum spunea domnul cu 20 de apartamente, din care 1 client Apaterm este "subventionat" de ceilalti 19 cu centrala de apartament) este ca intreg imobilul sa nu mai aiba nici-un client Apaterm
  (asta nu va exclude in continuare plata datoriilor Apaterm de catre proprietarii datornici prin Asociatie)
  SI
  montarea de apometre cu robinet pentru fiecare apartament in subsolul scarii, cu tevi separate apoi prin firidele verticale (aici va exista repartitia costurilor - la fel ca astazi - calculata de Administrator dar diferenta este ca VOR FI COSTURI IN PLUS ZERO - si practic ce scrie pe apometru propriu al apartamentului tau de la subsol = exact ce vei plati !)

  Aceasta este singura solutie REALA de a scapa de costurile unor repartitii care te poti trezi ca nu le poti controla, si este singura solutie sa nu ai oprit nici-un serviciu atat timp cat esti bun-platnic, indiferent cati rai-platnici or exista pe scara, sau blocul in care locuiesti.

  Restul sunt vise desarte.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Rică
  Luni, 25 Martie 2013 10:31
  Gălăţeni nu vă panicaţi. A venit un val de frig, a apărut un articol pe tema banilor furaţi cu acte. Manipularea continuă. Ca să se facă cât de cât ordine în această brambureală locatarii trebuie să renunţe la serviciile (furăciunea) firmelor de repartitoare. Conducerea asociaţiei nu va renunţa de bună voie la serviciile acestor firme deoarece fură împreună cu ele. Se poate face simplu. Se înştiinţează asociaţia, în scris, despre renunţarea la acest serviciu. Dacă conducerea asociaţiei nu ţine cont nu au cecât să plătească ei. Nu trebuie să mergem înapoi până în 2004 după reglementări. Avem ordinul 343 din 2010 care la art. 1 (7) specifică: "Dacă în perioada de exploatare a repartitoarelor de costuri nu mai este îndeplinit procentul stabilit de actele normative (80%)ca urmare a renunţârii unor proprietari la repartizarea consumurilor pe baza repartitoarelor de costuri, aceste spaţii sunt considerate fără repartotoare..." Deci din 2010 şi până în prezent conducerile asociaţiilor care nu au respectat această prevedere sunt BUNE DE PLATĂ pentru că au furat impreună cu cei de la repartotoare şi cu cei de la APATERM. Soluţia tuturor problemelor stă în mâna membrilor asociaiei de proprietari. Adunări generale, analizată activitatea preşedintelui, administratorului, cenzorului, comitetului. Alegerea comitetuli şi a preşedintelui. Concedierea şi angajarea administratorilor şi a cenzorilor. Acţionarea în justiţie a celor care s-au făcut părtaşi la ilegalităţi. Încheierea contractelor individuale de furnizare a energiei termice. În baza acestor contracte individuale asociaţia POATE încheia contracte cu furnizorii de energie termică. În acest fel noile conduceri sunt FERITE de TENTAŢII, iar proprietarii vor dormi mai liniştiţi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 25 Martie 2013 10:01
  As vrea sa adaug ca
  1) este imposibil eliminarea Asociatiilor de proprietari !
  2) nu este vina Asociatiei de proprietari de pierderile si preturile mari ale Apaterm
  3) nu este de vina ISTA, techem de repartitia de costuri - ci lipsa izolarii tevilor de caldura din subsol si din toate apartamentele
  4) nu este de vina presedintele ca nu prinde hotii de apa-rece, pentru ca degeaba suni la usa si nu iti raspunde, si poate iti raspunde a doua zi, si chiar daca prinzi cu indecsi diferiti, ce poti sa ii faci ? nu esti organ legal ! poti maxim sa il treci la pausal

  SINGURELE MASURI SUNT CELE DE BRANSARE INDIVIDUALA !
  Pentru caldura este extrem de greu prin Apaterm sa rezolvi aceasta problema. Si este imposibil sa nu mai ai repartitie de costuri (ISTA, techem) ramanand la Apaterm.
  Odata cu centrala pe gaz de apartament, brusc problemele se rezolva, avand apa-calda si caldura direct produsa de o centrala si CEL MAI IMPORTANT nu mai ai furturi, nu mai ai pierderi.
  Nu iti mai poate opri nimeni apa-calda si nici caldura daca platesti factura direct la furnizor.


  ESTE IMPORTANT INSA ca lumea sa stie, ca incalzirea cu centrala proprie pe gaz de apartament presupune IZOLAREA APARTAMENTULUI care inseamna:
  a) termopane la toate ferestrele exterioare si termopane la toate usile catre balcon (in caz ca exista)
  b) izolarea cu polistiren al intregului apartament pe exterior
  IN PLUS daca este posibil (desi doar a si b sunt obligatorii)
  c) usa de apartament cu izolatie
  d) izolat peretii interiori catre celelalte apartamente (laterale)
  e) eventual izolat tavanele din apartament
  f) eventual montant parchet cu izolatie mai buna
  (aduce beneficii si acestea extra, dar secundare)

  Neavand a) termopane si b) izolare polistiren costul poate creste destul de mult.

  Singura modalitate sa scapi de hoti, de pierderi, de sistemul acesta complicat (la care nu intervine nici primaria, nici-un contabil expert, nici-un avocat, nimeni) este detasarea, decuplarea, desprinderea de acest sistem.
  A spera ca vine cineva sa salveze situatia, este o speranta desarta falsa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 25 Martie 2013 09:42
  Lumea vrea sa nu mai plateasca mult dar ramanand la Apaterm - O MARE SPERANTA FALSA
  Lumea vrea ca sa nu se mai fure dar ramanand la Apaterm - O MARE SPERANTA FALSA
  Lumea vrea ca sa nu mai treaca bani multi prin Asociatie dar sa ramana la Apaterm - O MARE SPERANTA FALSA
  Lumea vrea ca sa fie facute controale la Primarie - O MARE SPERANTA FALSA

  tot ce isi doreste lumea, in articolul de mai sus NU SE POATE OBTINE.


  Singura modalitate sa platesti incalzirea si apa-calda direct la furnizor si doar cat consumi TU inseamna centrala pe gaz de apartament proprie.
  Cand esti la Apaterm, sa zicem ca in cel mai bun caz vor face CONVENTII DE PLATA, dar sa stiti FOARTE BINE ca tot sistemul de repartitoare si repartitie de costuri prin firme (gen ISTA, techem) si citirea de catre Apaterm a gigacalorimetrului (in caz ca exista - sic) cu valorile respective, vor ramane in picioare.

  Si cum unii mai umbla la repartitoare (furt), altii mai declara tevi izolate (dar nu sunt - desi sincer sa fiu tevile foarte vechi si deja vopsite de 3 ori peste, sunt mai izolate decat teava simpla, si in plus multe tevi sunt ruginite pe interior, si debitul nu este cel normal care ar trebui sa fie, unele tevi sunt reci mai mult decat calde), mai vine si Apaterm si gaseste anumiti indecsi la gigacalorimetru, ii mai monteaza Administratorul in alte locuri pana vine citirea, ca sa inregistreze mai putin, si cate si mai cate...
  Mai umbla unii la apometrele de apa-calda, mai raporteaza cifre false, si apoi scot apometrele si le manaresc, si cate si mai cate.. .
  Si chiar daca ar fi furturile mai mici, mai sunt pierderile tevilor sparte de la subsolurile blocurilor, ne-reparate la timp, mai sunt pierderile inerente ale infrastructurii Apaterm, si cate si mai cate.

  Unde mai pui ca preturile acestea sunt si subventionate direct la furnizorul Apaterm, stati sa vedeti cand nu or mai exista subventii, pentru ca treptat primaria o sa ajunga la limita creditarii (a se citi- semi-falimentului) ca doar furturile de 20 de ani unde credeti ca o sa duca ???

  Pai Electrocentrale deja este cu un picior in groapa datorita Apaterm. Pentru ca i s-au sters datoriile APaterm dar pentru Electrocentrale NU si dansii au furnizori privati, care nu stau cu vorbe. Si deja le afecteaza activitatea la Electrocentrale care sunt siliti sa dea caldura in principal populatiei (ca si Electrocentrale este condusa politic de consiliul local) si cam neglijeaza clientii din electricitate CARE ADUC BANII DE FAPT la Electrocentrale !!
  Pai nu stiati ca Combinatul cumpara deja curent de la Nuclear-electrica si treptate Electrocentrale o sa fie asa, o varianta secundara ??!!?

  Lumea spera degeaba ca falimentara de facto din 2011 Apaterm va veni cu preturi mici si cu facturi corecte, si ca va face controale si ca nu se vor mai fura giga-calorimetre si ..etc.. etc.. vise deaiurea.
  Chiar daca ar face Conventii de plata datorita faptului ca la caldura lucrurile sunt complicate, nu se poate eluda sistemul de repartitii de costuri, si de aici tot circul.

  Macar la ApaCanal mai exista o sansa pentru apa-rece prin contorizarea in fiecare subsol al scarii, cu apometre pentru fiecare apartament si robinet pentru fiecare apartament, puse toate pe un perete al subsolului scarii respective si pornit cu tevi noi pe firidele verticale existente.
  Si astfel, la revedere furturi, pentru ca nu mai poti manari apometrele de apa-rece, pentru ca toate sunt la subsol (CEL MAI MARE FURT), nu mai poti avea pierderi pentru ca tevile sunt noi montate, si pentru ca daca ai pierdere in casa pe teava ta, atunci platesti din apometrul tau.
  Si atunci chiar ca platesti cat consumi.

  Deci Apacanal mai are o sansa daca ar face acest sistem, si daca ar face conventii de plata cu fiecare apartament in parte, asa cum ii obliga legea dealtfel, dar cei de la Apaterm nu au nici-o sansa.
  Intr-un oras unde se fura de zeci de ani de zile capace de canalizare ce sperante mai au oamenii ca nu fura in casa apa-calda, apa-rece sau caldura?!?!?

  Sa cheme primarul ... si ce ? primaria ? si apaterm? si ce ?
  Si nimic, asta e.

  Singura solutie este contorizarea de apa-rece prin apometre cu robinet pentru fiecare apartament in subsolul blocului, si inclazirea cu apa-calda prin centrale proprii de apartament.
  Astfel pierderile nu mai exista, plata la furnizor exista, rai-platnicii sunt debransati imediat, buni-platnicii au in continuare serviciile pentru care platesc, platesc doar cat face.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un locatar nemultumit
  Luni, 25 Martie 2013 09:36
  De ce administratorii citesc repartitoarele?Tocmai pentru a semna statul de plata cu firma CAPUSA,ca deh,si asa nu fac..mai nimic pentru a-i proteja pe locatari.La munca cinstita hotilor .
  0
  0
  Raportează
 • postat de condrea narcisa
  Luni, 25 Martie 2013 09:18
  Cu permisiunea dumneavoastra si a tuturor celor care sunt specialisti pe acest domeniu, sa fac o analiza proprie asupra sistemului de administrare a imobilelor cu locuinte tip condominium.

  In cei doi ani de cand efectuez acest studiu, atat legislativ cat si ca eficienta aplicativa, pe langa micile lacune legislative in permanenta am fost agasata de urmatoarea intrebare:

  “ESTE SAU NU FORMA ASOCIATIVA CEA MAI BUNA VARIANTA PENTRU ADMINISTRARE?”

  Desi din anii 1990, cand am devenit proprietari ai locuintelor tip condominium au aparut multe modificari, constat ca aproape toti am ramas prinsi in capcanele vechiului sistem de administrare dia anilor '70-'80.

  Din 1996 pana in 2007 am functionat in baza Legii locuintelor nr. 114 care prevedea in “CAPITOLUL IV Administrarea clădirilor de locuit, Art. 34. - Clădirile de locuit pot fi date de proprietar în administrarea unor persoane fizice sau juridice, asociaţii, servicii publice sau agenţi economici specializaţi, după caz. si Art. 35. - În clădirile de locuit cu mai multe locuinţe, proprietarul răspunde de asigurarea condiţiilor de funcţionare normală a locuinţei aflate în proprietate exclusivă şi a spaţiilor aflate în proprietate indiviză. În acest scop, proprietarii se vor constitui în asociaţii cu personalitate juridică. Modul de înfiinţare, organizare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari se reglementează potrivit regulamentului cadru cuprins în anexa nr. 2 la prezenta lege. “

  Poate nu reusesc sa inteleg prea bine, dar odata legiutorul imi spune ca pot da in administrare, ceea ce-mi permite sa aleg varianta cea mai eficienta, iar in articolul urmator imi impune constituirea in forma asociativa, reglementat in completare in Anexa 2 cu caracter obligativ.

  In anul 2007 apare LEGE Nr. 230 din 6 iulie 2007privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari citez “ART. 2 În conditiile art. 1, datorita starii de indiviziune fortata, proprietarii au obligatia sa ia masuri cu privire la drepturile si obligatiile comune ce le revin tuturor asupra proprietatii comune. În acest scop, proprietarii se pot asocia în asociatii de proprietari cu personalitate juridica.”

  Este drept ca reglementarile prevazute in Legea 114 erau incomplete si era nevoie de o lege care sa reglementeze forma de organizare.

  Conform teoriei generale a dreptului avem de a face cu o norma juridica cu caracter de organizare si totodata cu un caracter permisiv.

  “Norma organizatorica – fundamenteaza cadrul de functionare al institutie si celorlalte organisme sociale, modul de infiintare, scopul, competenta, relatiile in sistem” - dar nu ne obliga sa alegem in mod expres aceasta forma.

  “Normele permisive sunt considerate a fi acelea care nu impun o anumita conduita, ci permit subiectelor de drept sa-si aleaga singure conduita. Ele se caracterizeaza de regula, prin aceea ca confera cuiva dreptul de a actiona unilateral, deci neconditionat de vointa altei persoane (vointa statului)”1

  Astfel, atunci cand legiutorul a decis sa abroge o parte din dispozitiile Legii locuintelor nr. 114 si sa adopte Legea 230 - a asociatiilor de proprietari trebuia sa reglementeze si celelalte forme de adminsitrare, oferind astfel proprietarilor posibilitatea de a alege varianta cea mai optima. Nu pot sa nu trag concluzia ca adoptarea Legii 230 a determinat satisfacerea unui grup de interese.

  Constat astfel ca intentionat au fost lasate sa dispara celelalte forma de organizare, respectiv:

  - servicii publice

  - agenti economici specializati

  - persoane fizice

  - persoane juridice

  Insa, din ultimii 7 ani cei care au fost destepti si au sesizat imediat oportunitatile au inceput sa iasa pe piata economica cu astfel de servicii, respectiv:

  - servicii de administrare private – organizate de economisti, juristi etc

  - servicii de administrare oferite de regiile autonome

  Daca, este sa ne uitam pe ofertele lor de produse si servicii, teoretic par extrem de profesionalisti si bine documentati insa in practica marea majoritate sunt un dezastru. HABAR NU AU CE INSEAMNA ADMINISTRARE PATRIMONIALA. Spun acest lucru deoarece le-am studiat foarte bine ofertele si nu au facut decat sa aplice principiile instituite in Legea 230 si respectiv normele metodologice.

  Constat ca m-am abatut putin de la subiectul initial, astfel ca am sa revin din nou la intrebarea:

  “ESTE SAU NU FORMA ASOCIATIVA CEA MAI BUNA VARIANTA PENTRU ADMINISTRARE?”

  si totodata am sa ridic urmatoarea intrebare:

  “NE SANCTIONEAZA CINEVA DACA NU ALEGEM SA FIM CONSTITUITI IN FORMA ASOCIATIVA SI APELAM LA ALT FEL DE SISTEM DE ADMINISTRARE?”

  Asociatia in principiu este o structura democratica, o organizatie deschisa, care este condusa pe baza hotararilor Adunarii generale comparativ cu forma de organizare a unei fundatii, care are o structura nedemocratica. Atfel spus, asociatia este o structura cu usile larg deschise, dar totodata prezinta si riscul cel mai mare de pierdere a controlului asupra activitatilor desfasurate. Si acest lucru cred ca deja este vizibil in cadrul tuturor asociatilor de proprietari din tara. Ba mai mult se mai poate constata ca in marea lor majoritate, PRESEDINTI SI ADMINISTRATORII fac legea.

  Unul din primii oameni care au militat pentru constituirea in forma asociativa, si a carei activitate este cea mai vizibila este domnul Radu Opainea, F.A.P.R. si a carui punct de vedere toata lumea l-a luat de bun.

  In incheiere, va rog, sa analizati putin, cu discernamant, si va gasiti singuri raspunsul la aceste intrebari.

  Poate e momentul, sa nu mai luam “de bune” tot ce ni se spune, si inainte de a decide asupra unei probleme sa ne punem singuri intrebari si a analizam asupra legalitati, oportunitati si apararea drepturilor conferite.

  1A se vedea sursele de internet privind Teoria generala a dreptului
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Luni, 25 Martie 2013 09:09
  -"Ca sa nu mai existe suspiciuni privind calcularea facturii asoc ar trebui sa angajaze un exp contabil sau un cenzor...."!Mai sa fie!Sa angajeze si un politist,un avocat,judecator,ceva sri,ce sa mai angajeze!Si facturile pt calculul exp cont si cenzorului cine le face/Mai angajeaza si un......!Nu tata de miine nimeni nu mai plateste nimic punct!Nici la finante,banci,asociatii nimic!Nici la vot!Cumparaturile doar de cele strict necesare sa vedem noi cum se pun pe treaba!Pai nu ei fura poporul cu stampila ,si cind unul e prins cu un ac zdup bagat la sac si batjocorit in ziare de zici ca Toma Alimos haiduc .....!La hotii extreme masuri extreme.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un cetatean din micro 19
  Luni, 25 Martie 2013 08:58
  Ca sa nu mai fie motiv de suspuciune in ceia ce priveste calcularea intretinerii , de ce asociatiile in cauza nu isi angajeaza ca cenzor un expert contabil care sa-i verifice lunar administratorei corectitudinea calculelor ?
  De vorbit vorbesc toti , de dat cu parerea isi dau toti , dar cand e vorba sa se ia masuri legale de control . si sa plateasca acel comntabil toti se dau de fund imapoi ! De ce sunt retribuiti presedintii ? Platiti mai bine un expert contabil si sunteti siguri de calcule !!!!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Absurd de Galați, sute de kilometri de țevi prin canalizare ce încălzesc Pământul și atât.
  Luni, 25 Martie 2013 08:18
  Prin absurd dacă închidem toți robineții de la calorifere sau punem pe zero termostatele, cheltuielile energetice de producere a căldurii, întreținerea instalațiilor de sute de kilometrii și salariile sunt aceleași, deci vom plăti pentru a acoperii cu bani ineficiența unei mizerii de pierdut banii prin canalizare și a gazelor rusești livrate la care se adugă salarii i țevi de sute de kilometri ce încălzesc canalizările orașului, bucuria cățeilor, pisicilor, șobolanilor și chia a oamenilor și copiilor străzi pentru că găsesc un loc cald, mai cald decât în apartamente.
  0
  0
  Raportează
 • postat de hehe
  Luni, 25 Martie 2013 08:18
  Mda controlul va veni si nu va gasi nimic, pentru ca, de fapt, locatarii sunt cei care se fura intre ei. Greu de crezut ca jumatate de bloc se incalzeste iarna doar cu tevile din apartament. Iar masuri impotriva asociatiei nu se pot lua pentru ca cei care fura vor fi impotriva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gălățeanu
  Luni, 25 Martie 2013 07:25
  E de mirare că nu s-a înțeles: primăria este împotriva locatarilor și protejeajă pe cei de la asociații. Ba îi și sfătuiește cum să fenteze reclamațiile. De ani de zile, sunt mână în mână. Niciodată, un reclamant nu va găsi dreptate la ei. Vreau să văd și eu un articol făcut cu profesoinism, cu dovezi, despre un locatar care și-a rezolvat problema, la primărie. La brutărie!
  0
  0
  Raportează
 • postat de marius
  Luni, 25 Martie 2013 06:56
  a contesta cineva factura din ianiarie??? daca ..da..unde v-ati adresat?...cu un consum mai mic decit in decembrie (240 lei) ..in ianuarie (750 lei).....
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean
  Luni, 25 Martie 2013 06:39
  La asociatia 759 metru cub apa rece pe luna februarie 9,94 lei....alteori apa calda peste 30 lei. Este enorm!!! Din salarii de 500 lei DE CE aceste preturi?? NU avem salariu de U.E. sa platim ca in U.E. Mai mare rusinea suntem inconjurati de ape si avem asa mari necazuri in acest municipiu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Luni, 25 Martie 2013 03:44
  O adevarata bataie de joc si pentru cei racordati la sistemul centralizat si pentru cei debransati. Pe scara mea, mai exista un apartament fara centrala propie ,nu sunt coloane in functiune in celelate apartamente ,cu eceptia celor care deservesc apartamentul racordat , nu sunt coloane si calorifere in spatiile comune iar la plata, propietarii celor 19 aparatmente debransate ,platesc ,in total , de cinci ori cat plateste propietarul apartamentului nedrebransat.De altfel , suma totala facturata pe scara in deccembrie 2012 , este sensibil egala cu suma platita pentru un apartament cu patru camere (identic cu cel ramas bransat) dintr-o scara unde nu este debranjat nici un apartament ( cine fura ore si pe cine?)Consider ca firma care a instalat repartitoarele si face repartizarea cheltuielilor (Techem)a incalcat legislatia in vigoare si declaratia pe propia raspundere a administratorului (Anexa 3- ORDIN nr. 259 din 13 octombrie 2004 ) data la autorizare si a instalat repartitoare intr-un condominum in care apartamentele bransate reprezinta numai 5% , nu cel putin 80% iar contractul incheiat cu asociatia prin incalcarea legii este nul ,nule sunt si toate tabelele si alte hartii intocmite de firma respectiva . Eu nu platesc nici un sfant pe niste hartii care au la baza ilegalitatea si pentru o caldura de care nu beneficiez.
  0
  0
  Raportează
 • postat de claudiu
  Luni, 25 Martie 2013 01:33
  deci, decit ca e, mai multe virgule, decit era, necesar. p'orma, daca stam sa ne uitam, cind primaria zgindare asociatiile incep sa urle pesedistii. nimic nu e intimplator
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.