Campanie VL "Ştii ce mănânci?". Dr. Moroşanu avertizează: „Mâncaţi cel mult 2-3 felii de pâine”

Campanie VL "Ştii ce mănânci?". Dr. Moroşanu avertizează: „Mâncaţi cel mult 2-3 felii de pâine”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Potrivit medicilor nutriţionişti, pâinea albă este cea mai neinspirată alegere, dintre toate tipurile de produse de panificaţie * Specialiştii spun că, de fapt, pâinea nici măcar nu are o valoare nutritivă


Suntem cei mai mari consumatori de pâine din Europa. Studiile efectuate în ultimii ani arată că fiecare român mănâncă anual 97 de kilograme de pâine. Foarte puţinii sunt însă cei care mai coc pâinea acasă. Majoritatea preferă varianta mult mai rapidă şi lejeră a cumpăratului de la hypermarket sau de la magazinul de la parterul blocului. Feliată sau nu, ambalată sau direct de pe raft, 8 din 10 români preferă pâinea albă în locul celorlalte sortimente.

Fără valoare nutritivă

Este, însă, cea mai neinspirată alegere, dacă ţinem seama de faptul că, dintre toate tipurile de pâine, cea albă are o valoare nutritivă aproape nulă. „Singurul beneficiu al pâinii albe este că, prin conţinutul bogat de amidon (glucide), asigură o parte din energia necesară organismului. În schimb, acest produs de panificaţie nu conţine nici fibrele şi nici vitaminele sau sărurile minerale necesare organismului, deoarece acestea au fost eliminate în mare parte pe parcursul procesului de rafinare a făinii. De asemenea, deşi pe ambalaj este specificat un conţinut de aproximativ 9 grame de proteine, acestea au o valoare biologică inferioară, mult sub cea a proteinei găsită în ouă, spre exemplu. În cazul copiilor, mai ales, proteina găsită în pâine (glutenul, n.a.) poate duce la apariţia anumitor reacţii de intoleranţă”, explică medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu.

Cum ne îngraşă pâinea?

Chiar şi singurul beneficiu oferit de pâinea albă este doar unul relativ. Astfel, potrivit doctorului Moroşanu, energia obţinută din pâine am putea să o luăm la fel de bine şi din cerealele integrale, pastele din cereale integrale sau din fructe. O dovadă care susţine această teorie stă în faptul că în alte ţări europene pâinea este consumată în cantităţi mult mai mici. „Pâinea albă are indexul glicemic (puterea unui aliment de a creşte glicemia după masă n.a.) cel mai crescut. Creşterea glicemiei determină mărirea secreţiei de insulină, fenomen ce stă la baza predispoziţiei spre îngrăşare a persoanelor care consumă foarte multă pâine. Spre exemplu, pentru aceeaşi cantitate de calorii consumate, orezul duce într-o mai mică măsură la creşterea glicemiei” mai spune specialistul citat.
Dacă totuşi nu putem renunţa la pâinea albă, medicul nutriţionist ne recomandă cel mult două sau trei felii la fiecare dintre cele trei mese principale ale zilei.

Pâine cu soia şi esteri

Pornind de la definiţia pâinii - produs de panificaţie obţinut din amestecul făinii albe cu apă, la care se adaugă drojdie de bere pentru fermentaţia amidonului din făină - rămânem miraţi dacă citim o etichetă de la pâinea găsită în comerţ. Alături de cele trei ingrediente amintite, producătorii adaugă şi sare (într-o cantitate neprecizată pe etichetă), făină de soia, emulgatori, vitamina C, ca antioxidant, cisteină, ca agent reducător şi alte substanţe, numite generic enzime de panificaţie. „Emulgatorii şi stabilizatorii sunt adăugaţi în pâine cu scopul de a conserva produsul. Tot ceea ce este adăugat pe lângă făină, apă, drojdie şi sare nu are, în cel mai fericit caz, nicio contribuţie nutritivă”, adaugă dr. Moroşanu.
Făina de soia, pe lângă faptul că aduce un surplus de proteine cu valoare biologică scăzută, duce şi la creşterea nivelului de hormoni estrogeni (hormonii sexuali feminini). Aceştia sunt incriminaţi pentru dereglaje hormonale atât la femei, cât şi în cazul bărbaţilor.

Opţiuni limitate

Ce ne rămâne de făcut pentru a evita astfel de capcane alimentare? Pâinea gătită în casă, chiar şi cu ajutorul unei maşini special făcute pentru acest lucru, iese de multe ori din discuţie. În graba zilei de azi şi cu grija zilei de mâine, nu ne mai rămâne suficient timp şi pentru o astfel de activitate casnică. O soluţie ar fi cumpărarea pâinii de la raftul de produse bio. Preţul de circa 5 lei bucata, în comparaţie cu 1 leu, în medie, pentru o franzelă albă, face însă ca pâinea bio să fie o alegere doar pentru o mică parte a populaţiei. Mai mult, nici produsele eco nu sunt total scutite de existenţa E-urilor. O opţiune ar fi şi producătorii casnici, care fac doar cantităţi mici de pâine, cu respectarea reţetei tradiţionale. Problema acestora, însă, este lipsa cvasigenerală a promovării produselor.
Sfatul nutriţioniştilor este să reducem cantitatea zilnică de pâine şi să o alegem doar pe cea obţinută din făină neagră. Nici aici, însă, lucrurile nu stau cu mult mai bine. Despre pâinea neagră şi variantele sale vom vorbi săptămâna viitoare.

Citit 6810 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2013 17:34

15 comentarii

  • postat de nedeea
    Vineri, 17 Mai 2013 10:58
    Va propun si eu o reteta de piine foarte gustoasa , sanatoasa si economica: 500 g faina , 50 g drojdie ,2 linguri ulei ,2 linguri tarate de cereale amestec (plafar) ,1 lingurita seminte susan ,1 lingurita seminte de in ,1/2 lingurita seminte de mac si sare. Painea se coace in cuptorul de la aragaz in tava mare de cozonac.Adoua zi se taie in doua si se inveleste fiecare bucata in prosoape de bumbac si se introduc in pungi subtiri de plastic .O bucata se baga in frigider iar cealalta se lasa spre consum iar cand se termina se scoate cealalta bucata, astfel aveti osaptamana paine buna de casa.Va ia cam o ora si jumatate sa o faceti dar merita , eu fac de ani buni asta si nu este deloc greu.
    0
    2
    Raportează
  • postat de Akbar
    Vineri, 17 Mai 2013 08:47
    Se vede treaba ca programul national de nutritie de dinainte de '89, facea minuni in comparatie cu otravurile si mizeriile pe care Europa civilizata le arunca inspre tari aidoma Romaniei. Aici nu e vorba numai de educatie, care la romani e cam deficitara, ci si de venitul familiei. Cand o paine asa zis sanatoasa o cumperi la 4 lei, iar o "mandrete" de franzela, alba toata, e la 1,5 lei, privesti adanc in portofel. Si de-ar fi doar painea, alimentul pe care trebuie sa-l inlocuiesti sau la care sa renunti. Din pacate, am devenit fara voia noastra Recycle Bin-ul Europei Occidentale, la care putem adauga si ditrugerea intentionata a agriculturii romanesti. Acea agricultura despre care ambasatorul Norvegiei, parca, spunea ca raportat la suprafata agricola a Romaniei, se pot hrani 80 milioane de suflete, iar noi importam mere, telina, cartofi etc despre care habar n-avem ce valoare nutritionala au si nici cat de "safe" sunt pentru consum.
    0
    0
    Raportează
  • postat de ioan
    Joi, 16 Mai 2013 23:36
    Da si eu folosesc un aparat de paine Moulinex este foarte performant se poate face painea pe care o doresti,consumul va fi pe jumatate fata de cea din comert,in Arad nu se gaseste paine integrala adevarata toate sortimentele existente sunt niste falsuri,consumul de curent este mic,cel mai mare beneficiu este sanatatea.
    0
    0
    Raportează
  • postat de Smaranda
    Joi, 16 Mai 2013 22:53
    Hai ca v-am "rupt gura" ! =))))))))))) Eu fac paine din secara + faina neagra + cartof fiert facut pireu , in Dry Cooker. ( Flacara de la ochiul de aragaz la minim ,dupa circa 20 min. o rastorn si o coc pe cealalta parte .Este o "bunaciune" =)))
    0
    0
    Raportează
  • postat de trantea
    Joi, 16 Mai 2013 21:09
    Gresit STATUL ia 24% din vazari. se umeste TVA+ locuri de munca+economia functione=se misca ceva =painea este indispnsabila de 24%
    0
    0
    Raportează
  • postat de ing. bratu v.
    Joi, 16 Mai 2013 20:00
    NU MAI MANCATI PRODUSE CU OTRAVURI IN ELE! VETI MURI LENT DE CANCER SI ALTE BOLI! ASTA E SCOPUL! CA SA FITI UCISI! STATUL STIE DAR NU INTERVINE PT CA SUNT MANA IN MANA CU EI, ADICA CU CEI CARE AU INTERESUL SA REDUCA POPULATIA PLANETEI!
    1
    0
    Raportează
  • postat de darthmaul
    Joi, 16 Mai 2013 14:24
    Mi-a placut articolul.
    Eu nu consum paine alba din comert si nici nu simt nevoia. De asemenea, nici nu o recomand.
    De fapt nici in familie nu o mai consumam.
    Dar, consum cereale integrale (fara zahar) cu lapte/iaurt, paste integrale si eventual paine de secara (din comert) sau integrala (tot din comert) nevopsite.
    Zaharul, unde a fost posibil l-am inlocuit cu mierea de stup.
    0
    0
    Raportează
  • postat de Pensionar pentru doamna Dorina
    Joi, 16 Mai 2013 12:30
    ca sa ies mai ieftin ,drojdia proaspata o iau de la Galmopan ,din Piata Centrala,la pachete de 500 gr pachetul,cam 3-4 lei pachetul.Succes!
    0
    0
    Raportează
  • postat de gabi
    Joi, 16 Mai 2013 12:29
    Parerea mea umila e sa nu mai mancam, bem, respiram nimic... Din toate partile suntem asaltati cu astfel de informatii despre nocivitatea alimentelor si nu numai!!! Nu inteleg de ce acesti nutritionisti sau cei care verifica calitatea alimentelor permit producatorilor sa folosesca fel de fel de astfel de "otravuri"!!!
    Painea alba nu se scoate din fabricatie ca face romanul revolutie!!! Pe vremea "odiosului" de dadeau paine neagra si tipam ca-n gura de sarpe... si salam cu soia si tipam si mai tare ca vrem carne si exemplele pot continua... sa nu va mai spun ca n-am mai mancat un cascaval cu gust de cascaval tot de pe timpul "odiosului"...
    0
    0
    Raportează
  • postat de Pensionar
    Joi, 16 Mai 2013 12:26
    Stimata doamna,nu am verificat strict consumul masinii dar am vazut ca la nota de plata la Renel nu sa- modificat substantial fata de perioada anterioara folosirii masinii!Eu am o masina care imi permite sa fac o paine camd de 900 gr,punand 500 gr.faina ,drojdie proaspata cam o lingurita si jumatate,2linguri ulei si 300 ml apa9nu pun sare ca asa creste foarte frumos!daca fac raportul intre cantitatea de paine obtinuta si calitatea acesteia si ce as fi putut cumpara cu acesti banni de la magazin zic eu ca sunt in avantaj chiar,adica pe economie!oricum,si daca pretul ar fi ca la magazin si tot merita ,ca ceste un produs fara multe substante daunatoare ,cum sunt in painea de la pravalie!ies mai ieftin,va asigur,stima,M
    0
    0
    Raportează
  • postat de Dorina
    Joi, 16 Mai 2013 12:03
    Pentru "pensionar", ce consum de energie electrica are aceasta masina de facut paine ?
    0
    0
    Raportează
  • postat de Pensionar
    Joi, 16 Mai 2013 11:41
    Din dorinta de a veni in sprijinul consumatorilor mai...sofisticati sau mai pretentiosi va recomand cartea ,,PAINE IN CUPTORUL AUTOMAT,, ,autor MIRJAM BEILE ,EDITURA M.A.S.T,BUCURESTI,ANUL 2008Gasiti aici indicatii f. importante privind prepararea la cuptorul automat a painii in casa si zeci de retete ,de ex.:paine cu ceapa,paine cu iurt ,paine cu morcovi,paine cu cascaval,etc,etc etc.Aceasta carte am procurat-o comandand-o online la o librarie din Constanta,puteti sa o gasiti si dumneavoastra!este important ca faceti si o economie substantiala putand sa va preparati ce sortiment de paine doriti plus ca o FACETI DUMNEAVOASTRA,fara aditivi alimentari si atat de daunatorii conservanti si coloranti!Succes, si un profesor sau medic ,inginer ,muncitor isi pot prepara fara efort painea asa cum doresc!
    0
    0
    Raportează
  • postat de marcu
    Joi, 16 Mai 2013 11:16
    daca este asa de nociva painea alba de ce nu este scoasa din fabricatie ?si inlocuita cu painea care este buna in alimentatia sanatoasa a consumatorilor?
    0
    0
    Raportează
  • postat de paine alba
    Joi, 16 Mai 2013 10:42
    Copiii primesc in scoli, zilnic, variante de paine alba putin dulce. Sa intelegem ca cei care au inchiat contractul cu producatorul fac un genocid la adresa acestor generatii? Dumnealor nu au auzit de aceste neajunsuri ale painii albe?
    Ce spun normele de hrana pentru copii?
    0
    0
    Raportează
  • postat de PENSIONAR
    Joi, 16 Mai 2013 10:33
    Un articol foarte bun in privinta educatiei gastronomice a populatiei.Vreau insa sa fac o precizare benefica unor cititori dornici sa-si faca ,,painea cea de toate zilele,, in propria dumnealor bucatarie:FOLOSESC O MASINA DE FACUT PAINE SI SUNT FOARTE MULTUMIT!Este foarte usor sa prepari pinea in propria casa,in cateva minute masina este ,,pusa,, la treaqba si in 3 ore ai painrea fierbinte,in acest timp putand sa-ti vezi de alte treburi.daca nu esti acasa ,masina trece automat pe un program de mentinere a painii calde apoi se opreste ,painea fiind gata!Eu fac o paine foarte gustoasa doar cu faina integrala,drojdie proaspata,2linguri de ulei si 300 ml de apa ,imi iese cam de 800 gr,dar sunt si masini mai mari!AM AVANTAJUL CA NU INGHIT SI CELELALTE SUBSTANTE PUSE IN PAINE IN PROCESUL INDUSTRIALIZARII PAINII!CURAJ SI POFTA BUNA !!
    0
    1
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.