Antiteză în imagini: Parcurile gălăţene – ce-au fost şi ce-au ajuns

Antiteză în imagini: Parcurile gălăţene – ce-au fost şi ce-au ajuns
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Până pe 9 iunie este deschisă, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, fotoexpoziţia „Parfumul parcurilor gălăţene, ieri şi azi”


Câţiva colecţionari gălăţeni - Ilie Negrea, Costel V. Gheorghiu, Florenţiu Tanascov, George Milea, Iulian Panait şi Alexandra Munteanu -  cărora li s-au alăturat tinerii fotografi: Iulia Mihai, Alina Şerban, Paul Coev, George Nica, Ana Maria Mocanu surprind, în 200 de fotografii şi ilustrate, parcurile din Galaţi, punând în antiteză trecutul şi prezentul. Mădălin Şerban, directorul ştiinţific al instituţiei gazdă, vorbind despre parcurile actuale, a precizat la vernisajul de vineri: „A fost greu să le identificăm, pentru că Primăria are o anumită situaţie, ei consideră parc doar ceea ce are suprafaţa mai mare de un hectar, iar noi considerăm parc orice bucată de loc verde”. Bogdan Brînzan, iniţiatorul expoziţiei, a recunoscut că demersul său a pornit de la ideea de promovare a oraşului: „Ne dorim ca acest demers să fie o paralelă între imaginile vechi, ale parcurilor de la începutul secolului XX, amenajate în stil englezesc, şi realitatea actuală – aşa cum este ea, cu bune şi rele. Dorim să tragem un semnal de alarmă atât gălăţenilor, cât şi autorităţilor locale, să ne implicăm împreună în acţiunea de reabilitare, modernizare şi conservare a parcurilor”. Colecţionarul şi fotograful Costel V. Gheorghiu a mărturisit la vernisaj: „Am găsit o combinaţie fericită între pasiunile mele pentru imagine şi respectiv pentru istorie, prin cartea poştală veche, tematica principală fiind Galaţiul”. În expoziţie, Costel V.Gheorghiu este prezent cu un set de fotografii  realizate în 1968, în Parcul Mihai Eminescu, pe vremea când acesta găzduia Orăşelul copiilor.
Marius Mitrof, reprezentantul Direcţiei de Cultură, a făcut un scurt istoric al parcurilor,  punctând ideea că „în Galaţi, după instaurarea regimului de Porto Franco, în 1837, sub domnia lui Mihail Sturza, s-a înfiinţat Comisia de Înfrumuseţare a Oraşului, care a început, în 1861, amenajarea Grădinii Publice, finalizată la 1890”. Câtă nevoie avem astăzi de o astfel de comisie… dar şi de gălăţeni care să-şi iubească oraşul!

Citit 3340 ori Ultima modificare Luni, 27 Mai 2013 17:21

6 comentarii

 • postat de Nica George
  Marți, 04 Iunie 2013 11:08
  Simona, argumenteaza, sunt fotografi de talie nationala si mondiala in galati. Premii, etc, profesori de fotografie, chiar nu inteleg afirmatia ta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de POPESCU MIHAI
  Miercuri, 29 Mai 2013 15:16
  Toti suntem doritori sa vedem parcuri adevarate in orasul de la DUNARE!!! Dar exista parcuri f. frumoase ( va invit sa vedeți parcul de copii str. Roșiori) cu verdeață multă jumate metru, cu hârtii colorate ( ambalaje de tot felul , care mai de care), rahati ( de la catelusul lui a, b c. ) pavazat cu petris ( la care copii sunt bucuroși să-și arunce in cap unul la altul) ce mai , cel mai frumos parc de copii. D-lor de la primărie trezițivă la realitate, faceti ceva cu aceste parcuri .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alina
  Marți, 28 Mai 2013 21:30
  Dana poti sa le vezi evident la expozitie la muzeu dar si pe facebook :) ori aici : http://www.facebook.com/blocul.tiglina?fref=ts ori http://www.facebook.com/pages/Alina-Maria-Photography/168001863215623 ori la fotografii mentionati in articol care au pe paginile lor de facebook poze :)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iulia Mihai
  Marți, 28 Mai 2013 21:30
  Fotografiile se pot vedea in incinta Muzeului de Stiinte ale Naturii din Gradina Botanica.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dana
  Marți, 28 Mai 2013 18:36
  Unde putem vedea si noi o parte din poze ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Simona
  Marți, 28 Mai 2013 18:14
  Prea multi fotografi in Galati si prea putina Fotografie.
  3
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.