Antiteză în imagini: Parcurile gălăţene – ce-au fost şi ce-au ajuns

Antiteză în imagini: Parcurile gălăţene – ce-au fost şi ce-au ajuns
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Până pe 9 iunie este deschisă, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, fotoexpoziţia „Parfumul parcurilor gălăţene, ieri şi azi”


Câţiva colecţionari gălăţeni - Ilie Negrea, Costel V. Gheorghiu, Florenţiu Tanascov, George Milea, Iulian Panait şi Alexandra Munteanu -  cărora li s-au alăturat tinerii fotografi: Iulia Mihai, Alina Şerban, Paul Coev, George Nica, Ana Maria Mocanu surprind, în 200 de fotografii şi ilustrate, parcurile din Galaţi, punând în antiteză trecutul şi prezentul. Mădălin Şerban, directorul ştiinţific al instituţiei gazdă, vorbind despre parcurile actuale, a precizat la vernisajul de vineri: „A fost greu să le identificăm, pentru că Primăria are o anumită situaţie, ei consideră parc doar ceea ce are suprafaţa mai mare de un hectar, iar noi considerăm parc orice bucată de loc verde”. Bogdan Brînzan, iniţiatorul expoziţiei, a recunoscut că demersul său a pornit de la ideea de promovare a oraşului: „Ne dorim ca acest demers să fie o paralelă între imaginile vechi, ale parcurilor de la începutul secolului XX, amenajate în stil englezesc, şi realitatea actuală – aşa cum este ea, cu bune şi rele. Dorim să tragem un semnal de alarmă atât gălăţenilor, cât şi autorităţilor locale, să ne implicăm împreună în acţiunea de reabilitare, modernizare şi conservare a parcurilor”. Colecţionarul şi fotograful Costel V. Gheorghiu a mărturisit la vernisaj: „Am găsit o combinaţie fericită între pasiunile mele pentru imagine şi respectiv pentru istorie, prin cartea poştală veche, tematica principală fiind Galaţiul”. În expoziţie, Costel V.Gheorghiu este prezent cu un set de fotografii  realizate în 1968, în Parcul Mihai Eminescu, pe vremea când acesta găzduia Orăşelul copiilor.

Marius Mitrof, reprezentantul Direcţiei de Cultură, a făcut un scurt istoric al parcurilor,  punctând ideea că „în Galaţi, după instaurarea regimului de Porto Franco, în 1837, sub domnia lui Mihail Sturza, s-a înfiinţat Comisia de Înfrumuseţare a Oraşului, care a început, în 1861, amenajarea Grădinii Publice, finalizată la 1890”. Câtă nevoie avem astăzi de o astfel de comisie… dar şi de gălăţeni care să-şi iubească oraşul!

Citit 3508 ori Ultima modificare Luni, 27 Mai 2013 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.