Campanie VL "Monumentele Galaţiului": Soldatul de la gară aşteaptă România Mare!

Campanie VL "Monumentele Galaţiului": Soldatul de la gară aşteaptă România Mare!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Valoroasa statuie de bronz realizată de Dimitrie Măţăuanu străjuieşte un soclu gol, pe care ar fi trebuit să fie piesa centrală a monumentului, un obelisc simbolizând Reîntregirea Ţării


Ce vede specific gălăţean  turistul, român ori străin, care are ghinionul să debarce din tren tocmai la Galaţi? Nu fântâni, verdeaţă, ci un monument militar, incomodat de un stâlp de iluminat stradal, înconjurat de câini, depozite şi uitare, cu iarbă crescută la cap... Pe placa de marmură de pe soclul statuii din Piaţa Gării (denumire populară) scrie: „În amintirea ostaşilor morţi în războiul din 1916 - 1918”.
O valoroasă statuie din bronz străjuieşte astfel o absenţă: o compoziţie mai amplă, niciodată terminată, simbolizând Reîntregirea. Avem un soldat străjuind nimic! Ca un simbol a ce-a mai rămas din România Mare, în timpul căruia se şi ridica statuia clasică - în anul de graţie 1926. Aflată la intersecţia străzii Gării (pe vremuri se numea Lascăr Catargiu, fost de patru ori premier) cu Dogăriei şi Ana Ipătescu, eroina de la '48, statuia ocupă centrul Pieţei Ion Heliade Rădulescu. Ce-o fi fost în capul edililor, care n-au găsit un personaj proeminent local ori un eveniment de evocat, reîntregirea de pildă? Doar judeţul nostru l-a născut pe generalul Eremia Grigorescu, eroul de la Mărăşeşti... De altfel, dintre trecători, trei nu ştiau cum se cheamă piaţa, unul nu ştia că e piaţă, iar doar doi mi-au spus: „E Piaţa Gării, domnule!” Câţiva şi-au amintit de un vultur de bronz de pe obeliscul din piatră retezat, probabil soluţia de înlocuire a statuii centrale neterminate. Bronzul se vinde bine… A fost turnat în Capitală, în celebra turnătorie „V.V. Răşcanu”.

O sinucidere şi multă birocraţie

Autorul, sculptorul bucureştean Dimitrie Măţăuanu, participant direct la război, alături de alţi artişti români care au făcut crochiuri şi apoi tablouri cu scene din lupte, precum gălăţeanul Nicolae Mantu, a avut o adevărată obsesie a războiului, realizând în ţară numeroase statui dedicate eroismului românilor, dar s-a sinucis înainte de a turna şi basoreliefurile laterale cu scene de război (se văd firidele, goale!) şi piesa principală (?), un obelisc, tot din bronz, reprezentând România Mare. Fratele său s-a ocupat de continuarea turnării după matriţele existente, dar preţul materialelor a crescut şi nu se ştie precis de ce Primăria nu a mai preluat de la Bucureşti celelalte piese: patru primari au luat decizii contradictorii! Ne-a rămas opera unui artist adevărat: elev al marelui Paciurea la Bucureşti, Măţăuanu şi-a continuat studiile la Paris cu Ernest Dubois, un mare sculptor francez. A fost recompensat cu Premiul I într-o competiţie internaţională la Paris. Memorialistul belle-artelor gălăţene, Corneliu Stoica, scria în 2008 în „Arte Vizuale” că statuia fusese înălţată la iniţiativa avocatului şi magnatului imobiliar Ştefan H. Ştefan, preşedinte de comisie interimară (Consiliul Local între două alegeri). Statuia de azi a fost realizată în numai un an! Completarea, o odisee birocratică, nu s-a făcut! Banii, daţi de Primărie, plus Societatea Mormintele Eroilor. Lucrarea, încredinţată lui Măţăuanu, a fost aprobată atunci şi de Guvern. Astăzi, statuia are măcar destul spaţiu ca să „respire”, dar nu şi un ambient elegant! Pustietate, sărăcie, deşi ultimii ani s-au mai reabilitat clădirile zonei şi avem o gară nouă. Maro!

Citit 3639 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2013 17:59

9 comentarii

 • postat de cetatean
  Duminică, 23 Iunie 2013 08:39
  Trecutul comunist s-ar parea ca te-a creat pe tine bai PLAFAR. Toti am avut stramosi dar hai sa traim cu gandul la viitor, nu ancorati in trecut. Ca de-aia nu se mai schimba nimic in tara asta. Nu putem tine pasul cu vremurile, suntem complet depasiti. Lumea evolueaza iar noi stam tot cu mintea la trecutul glorios si il plangem pe Ceausescu.
  1
  0
  Raportează
 • postat de ALFAR
  Joi, 13 Iunie 2013 13:23
  Esti un prost!
  Trecutul acela ne apartine. Ne-a creat. Dar poate ca pe tine te-a ouat o barza anonima, nu ai avut stramoşi. Stupidule!
  0
  2
  Raportează
 • postat de cetatean
  Joi, 13 Iunie 2013 07:01
  O sculptura comunistoida. Prefer ceva actual care sa ne faca sa ne simtim in Europa, nu sa-mi aminteasca de trecutul "glorios" in care visam la o viata normala.
  3
  0
  Raportează
 • postat de anonim
  Duminică, 09 Iunie 2013 12:35
  am gresit ca daca nu era stan sa dea jos scheletul arenei de box ramanea acolo degeaba si ruginit si treaba asta tocmai cui ii fusese ceruta lui dumitru nicolae si el a stat ca un prost nu a facut nimic rusine tot stan salveaza galatiul se pare sa mai zica lumea ca e un hot etc ca nu e isi face treaba dar a fost presat mai mult de echipa de fotbal mai mult decat de oras si atunci el cand sa faca la pastele cailor
  1
  0
  Raportează
 • postat de anonim
  Duminică, 09 Iunie 2013 12:31
  daca nu era stan sa salveze scheletul arenei de box din galati ramanea ruginit acolo mult timp
  1
  0
  Raportează
 • postat de anonim
  Duminică, 09 Iunie 2013 12:28
  si nu inteleg un lucru totusi de ce tocmai acum se vrea demolarea acestei statui trebuia demult gandita treaba asta
  dar cine sa faca nu exista nici un interes din partea nimanui sa speram ca stan va face ceva in mandatul asta de primar
  1
  0
  Raportează
 • postat de anonim
  Sâmbătă, 08 Iunie 2013 10:15
  si va sa zica ce se va intampla cu acest monument va fi demolat pacat e una din cele mai frumoase monumente din istoria orasului ar trebui sa ramana si puse alte monumente de ce sa distrugi un moment asa frumos ca asta nu-i pacat treaba lor sa faca bors mie imi indiferent ce vor sa faca da de vreme ce a rezistat atatia ani nu imi pot inchipui de ce vor sa-l demoleze ca vrea stan sau bacalbasa asa
  0
  2
  Raportează
 • postat de ghicitoarea mea
  Sâmbătă, 08 Iunie 2013 09:31
  Astazi pretul realizarii unui astfel de monument e de-a dreptul prohibitiv. In Parcul Mazepa, fost Victoriei, Fost Libertatii, de la intersectia Basarabiei cu Anul Rev.1848 au ”disparut” placa memoriala, probabil din bronz, si o poarta rotativa de la una din intrari. Probabil c-ar trebui deschisa o rubrica aparte cu ce s-a mai ”uschit” din oras. O mare greseala ar fi sa-ti faci un monument in cimitirul Eternitatea unde se distruge-n draci pt. furatul elementelor metalice.
  0
  1
  Raportează
 • postat de ghici
  Sâmbătă, 08 Iunie 2013 06:24
  Pustietate,pustiu,orasul are aspectul unei citadele devastate de ciuma.
  Pe strazi doar umbre ale unui trecut ce da sa moara.
  O generatie fara nici un fel de repere morale
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.