Tradiţii aproape uitate, fără spectatori, la Muzeul Satului de la Gârboavele
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Tradiţii aproape uitate, fără spectatori, la Muzeul Satului de la Gârboavele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, în organizarea Centrului Cultural „Dunărea de Jos” (CCDJ), mai multe grupuri folclorice au prezentat, la Muzeul Satului „Petru Caraman”, obiceiuri de vară, Căluianul, Paparudele şi Drăgaica, sărbătorită chiar ieri. La tradiţionala manifestare de la Gârboavele au participat grupuri din Braniştea, Cuza Vodă, Piscu şi Odaia Manolache. Pentru prima dată, lor li s-au alăturat două grupuri folclorice din Brăila şi Tulcea, „Cununiţa” (coordonat de Georgeta Vasilescu) şi respectiv „Ghiocelul” (Gheorghe Trandafir).

„De Drăgaică, aşa cum sunt numite Sânzinele în sudul ţării, fetele aduceau flori de sânziene în casă. Cu o seară înainte luau o floare de scaiete, îi tăiau puţin inflorescenţa şi o prindeau la streaşina casei. Dacă a doua zi nu era ofilită, aveau şanse să se mărite curând”, ne-a explicat Anişoara Stegaru, şef Secţie Cercetare de la CCDJ Galaţi.

Spectacolul de ieri a avut extrem de puţini spectatori. Cei câţiva gălăţeni ieşiţi la iarbă verde în Pădurea Gârboavele nu au dat nici ei grătarul pe Drăgaică. Directorului CCDJ Galaţi, Sergiu Dumitrescu, pune totul pe seama faptului că oamenii au profitat să plece din oraş, în weekendul prelungit, a faptului că instituţia a organizat zilele trecute şi târgul meşterilor populari, dar şi a lipsei unui mijloc de transport în comun până la Gârboavele.

Citit 2509 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2013 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.