Doi americani la Galaţi: "Am fost şocaţi de câini şi de traficul de aici"
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Doi americani la Galaţi: "Am fost şocaţi de câini şi de traficul de aici"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Galaţiul şochează la capitolul câini comunitari şi indisciplină în trafic, dar impresionează cu oamenii care locuiesc aici * Sunt câteva dintre concluziile la care au ajuns doi tineri americani care sunt în oraş de mai bine de o lună în cadrul unui stagiu de practică la Asociaţia de Dezvoltare SMART


Megan Johnson şi Jordan Sandler au ajuns în Galaţi la mijlocul lunii mai şi deja s-au adaptat în unele privinţe. Sunt, totuşi, unele lucruri peste care cu greu au putut trece. La fel cum sunt o serie de aspecte de care s-au îndrăgostit. Megan şi Jordan au fost de acord să ne spună care sunt impresiile lor despre Galaţi: doi străini care văd oraşul cu ochii critici ai unor oameni neobişnuiţi cu locul.

S-au obişnuit cu câinii comunitari

"Câinii comunitari şi traficul haotic", spun la unison cei doi în momentul în care sunt întrebaţi care au fost primele impresii legate de oraş. "Acum m-am obişnuit, trec pe lângă câinii de pe stradă fără să mă tem că voi fi muşcată", spune Megan Johnson. "E ciudat, pentru că, în principiu, avem aceleaşi reguli de circulaţie şi noi în Statele Unite. Doar că aici nimeni nu pare să le respecte. Sunt străzi cu două benzi care sunt transformate în străzi cu o singură bandă din cauza maşinilor parcate aiurea. Şoferii ignoră semnele de circulaţie. Străzile nu sunt îngrijite, iar şoferii ajung să facă slalom printre gropi", completează Jordan Sandler. Amândoi ajung la concluzia că Galaţiul (România, în general) suferă enorm din cauza lipsei infrastructurii. "Când am auzit că mergem la Galaţi ne-am uitat pe hartă şi am văzut că sunt 250 de kilometri între Galaţi şi Bucureşti. Aaa, se ajunge uşor, ne-am gândit: într-o oră şi jumătate suntem acolo. De unde? De la aeroport până în Galaţi am făcut aproape patru ore. E păcat, pentru că aveţi multe de oferit, v-aţi putea dezvolta turismul, dar din cauza infrastructurii e greu", concluzionează Megan şi Jordan.

Brăila pare mai bine organizată decât Galaţiul

Galaţiul pare un oraş mult mai mic faţă de cum e în realitate, susţin cei doi americani. Şi asta din cauza organizării proaste. "Am urcat în restaurantul de la turnul de televiziune şi am văzut că e un oraş foarte mare. În plus, din câte am înţeles are peste 250.000 de locuitori. Dar sincer, privit din interior pare un oraş mult mai mic decât e în realitate. Şi cred că e din cauza felului în care e organizat", explică Megan. "Am fost şi în oraşul vecin, Brăila, şi felul în care este structurat ne-a dat senzaţia că e un oraş mult mai mare decât Galaţiul. Brăila e un oraş mult mai bine pus la punct. Asta este impresia când vii dinafară", adaugă Jordan. Iar comparaţia cu Brăila merge un pic mai departe. "Am rămas surprins să aflu că în Galaţi nu există un centru comercial mare, că nu există cinematograf. Cum? Ca să vadă un film, gălăţenii trebuie să meargă până în ooraşul vecin?", se întreabă retoric Jordan.

Faleza şi soluţia de mijloc

Un alt lucru care i-a şocat încă de când au ajuns în Galaţi a fost dezinteresul pentru bunul mers al lucrurilor. Iată în mic exemplu, pe care cei doi îl consideră emblematic. "În primele zile ne-am plimbat pe Faleză şi am observat că mai multe restaurante plutitoare erau închise din cauza apelor revărsate ale Dunării. Nimeni nu s-a gândit să facă o pasarelă mai înaltă? Din câte am înţeles, inundaţiile nu sunt excepţii, se întâmplă în fiecare an. Deci aceste probleme pot fi prevăzute şi rezolvate. Nu înţeleg cum se poate întâmpla aşa ceva. Probabil că patronii aşteaptă să facă ceva cei din administraţie, iar cei din administraţie consideră că e de datoria privaţilor. Şi noi avem probleme similare, dar oamenii se întâlnesc, discută şi caută soluţii de mijloc", explică Megan şi Jordan.

"Oamenii sunt minunaţi"

Pe lângă nenumăratele probleme de organizare a oraşului, Megan şi Jordan au găsit totuşi şi o serie de aspecte favorabile locului. "Oamenii sunt minunaţi. Sunt foarte drăguţi. Dacă le ceri ajutorul imediat caută soluţii. Uneori nici nu este nevoie să le ceri ajutorul. Dacă văd că eşti în încurcătură se oferă să te ajute. În Statele Unite nu prea se întâmplă aşa ceva", spune Megan. "În Galaţi am observat că lumea vorbeşte foarte bine engleza. Chiar şi cei care spun că nu ştiu engleză te înţeleg şi, după ce vorbeşti cu ei puţin, realizezi că ştiu mai mult decât cred ei. Şi, în plus, oamenii sunt foarte deschişi. Dacă le spun un cuvânt în româneşte, imediat se deschid. Cred că e valabilă zicala că oamenilor le pasă de tine dacă şi ţie îţi pasă de ei", continuă Jordan.

Şi încă un lucru pe care nu au reuşit să îl treacă cu vederea. "Peste tot, oriunde te-ai duce, vezi o grămadă de magazine cu articole de nuntă. E plin oraşul de magazine pentru nunţi. Chiar aşa să fie, toată lumea se căsătoreşte în Galaţi?", se întreabă cei doi. "Indiferent dacă e luni, marţi, miercuri, mereu e câte o nuntă în oraş. Uite, acum, de exemplu, cineva se căsătoreşte acolo", spune Jordan, arătând spre Oficiul Stării Civile. E drept, Centrul de Dezvoltare SMART are sediul chiar vizavi de Starea Civilă. Ar putea fi o explicaţie.

Lucrează la proiecte civice

Megan Johnson şi Jordan Sandler sunt pentru 10 săptămâni în Galaţi la un stagiu de practică obligatoriu, pe care îl fac în cadrul programului de masterat în Politici Publice al Universităţii Pepperdine, Los Angeles. "Ei lucrează la noul proiect pe care îl avem acum în derulare, SOLVENET, finanţat european din programul Marea Neagră. Lucrează la materiale de promovare, materiale de presă, caută metode de promovare a proiectului, dezvoltă metode de implicare civică", explică Radu Oprea, coordonatorul activităţii celor doi americani în cadrul Centrului de Dezvoltare SMART, el însuşi absolvent al masteratului de Politici Publice al Universităţii Pepperdine.

Citit 3680 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Iunie 2013 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.